Εγκυμοσύνη και απώλεια όρεξης

Εγκυμοσύνη και απώλεια όρεξης

Όταν η όρεξή σας για φαγητό έχει κάνει βουτιά, ξεγελάστε τη με αποτελεσματικά τρικς

Ποτέ η σωστή διατροφή δεν ήταν τόσο σημαντική όσο την περίοδο της εγκυμοσύνης. Τους 9 αυτούς μήνες έχετε να σκεφτείτε αφενός τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου και αφετέρου τη φροντίδα του οργανισμού σας για να κατορθώσετε να φέρετε στον κόσμο το μωρό σας με υγιή τρόπο. Τι γίνεται όμως όταν χάσετε την όρεξή σας για φαγητό;

Αν λαμβάνετε το βάρος που πρέπει ανάλογα με όσα σας έχει πει ο γιατρός σας δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να τον συμβουλευτείτε για να σας προτείνει ένα πρόγραμμα διατροφής. Αν η απουσία όρεξης σας προβληματίζει, χωρίς ωστόσο να υπάρχει πρόβλημα, ακολουθήστε μερικά τρικς που σας παρουσιάζουμε ανά τρίμηνο για να διαχειριστείτε την κατάσταση. Έχετε πάντα κατά νου ότι αυτές είναι από τις δύσκολες ημέρες της εγκυμοσύνης και φυσικά θα έρθουν πολύ καλύτερες.

Πρώτο τρίμηνο

Η απουσία όρεξης το πρώτο τρίμηνο συνήθως έρχεται μαζί με το διαρκές αίσθημα ναυτίας αλλά και με την υπερευαισθησία στην όσφρηση που συχνά σας κάνει να αποφεύγετε φαγητά που πριν λίγο καιρό ήταν τα αγαπημένα σας. Τι μπορείτε να κάνετε σε αυτή την περίπτωση;

Πίνετε πολλά υγρά. Στοχεύστε να πίνετε 8 ποτήρια νερό την ημέρα αλλά και άλλα υγρά που θα σας βοηθήσουν να περιορίσετε το αίσθημα ναυτίας. Την περίοδο αυτή είναι πιο σημαντικό να καταναλώνετε αρκετές ποσότητες υγρών για να διατηρήστε ενυδατωμένη από το να μετράτε θερμίδες.

Μικρές μερίδες φαγητού. Επιλέξτε να τρώτε 6 μικρά γεύματα την ημέρα και αποφύγετε να πιέζετε τον εαυτό σας να φάει μεγάλες και λιγότερες μερίδες φαγητού.

Ελαφριά κουζίνα.Τα 6 αυτά γεύματα δεν είναι απαραίτητο να είναι μαγειρευτό φαγητό. Εντάξτε στη διατροφή σας ελαφριά snacks, κυρίως πηγές πρωτεϊνών και σύνθετων υδατανθράκων που θα διατηρήσουν το σάκχαρο στο αίμα και την ενέργειά σας σε σταθερά επίπεδα. Μια καλή λύση είναι οι μπανάνες σε συνδυασμό με το γιαούρτι για επιπλέον πρωτεΐνη και ασβέστιο, αλλά και τα κρακεράκια ολικής αλέσεως.

Αποφύγετε τα φαγητά με έντονο άρωμα.Αυτό πιθανό να σημαίνει ότι θα σταματήσετε για ένα διάστημα να απολαμβάνετε πικάντικα ή λιπαρά φαγητά γιατί αφενός η μυρωδιά τους είναι τόσο έντονη που μπορεί να επιδεινώσει την ναυτία και να περιορίσει την όρεξή σας για φαγητό, αφετέρου είναι πιθανό οι τροφές αυτές να προκαλέσουν καούρα.

Ακολουθήστε τις γεύσεις που αγαπάτε.Μπορεί η ποικιλία να είναι σημαντικός παράγοντας μιας θρεπτικής διατροφής αλλά αν κάποια τροφή προτιμάτε να την αποφεύγετε και εναλλακτικά θέλετε να τρώτε κάτι άλλο εξίσου θρεπτικό συνέχεια, μην διστάσετε να το κάνετε.

Αλλάξτε τη θερμοκρασία του φαγητού. Αν δεν μπορείτε πλέον να φάτε κάποιο φαγητό δοκιμάστε μήπως η γεύση του σας φαίνεται καλύτερη όταν είναι σε διαφορετική θερμοκρασία, π.χ. κρύο ή πολύ ζεστό.

Μην ξεχνάτε τις βιταμίνες σας. Η λήψη των βιταμινών της εγκυμοσύνης θα πρέπει να γίνει μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας, προκειμένου να καλύψει τα οποιαδήποτε κενά δημιουργηθούν λόγω διατροφής.      

Δεύτερο τρίμηνο

Οι δυσκολίες του πρώτου τριμήνου έχουν περάσει και το πιθανότερο είναι αυτή την περίοδο η όρεξή σας για φαγητό να επιστρέψει θριαμβευτικά. Άρα τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να εφοδιάσετε τον οργανισμό σας με ασβέστιο, πρωτεΐνες, φολικό οξύ, ω-3 λιπαρά οξέα και άλλα θρεπτικά συστατικά. Αν ωστόσο, η διάθεση για φαγητό παραμένει σε χαμηλά επίπεδα συνεχίστε να εφαρμόζετε τις μεθόδους του πρώτου τριμήνου στις συνήθειες διατροφή σας.

Τρίτο τρίμηνο

Η ναυτία μπορεί να έχει φύγει (μπορεί και όχι) αλλά καθώς η μήτρα αυξάνεται σε όγκο, εμφανίζονται το φούσκωμα, η καούρα και πιθανόν η δυσκοιλιότητα. Όλα αυτά μαζί είναι αρκετά για να βάλουν στον πάγο την όρεξή σας για φαγητό, αλλά και πάλι όχι σε τέτοιο βαθμό όπως το πρώτο τρίμηνο. Για να καλύψετε τις διατροφικές σας ανάγκες:

Επιλέξτε μικρές μερίδες.Επειδή ακριβώς οι μεγάλες μερίδες θα επιδεινώσουν το φούσκωμα (η μήτρα ασκεί πίεση σε όλα τα όργανα άρα και στο στομάχι) δοκιμάστε να τρώτε μικρά γεύματα και πιο συχνά και βεβαιωθείτε πως ότι τρώτε περιέχει τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες που χρειάζεστε.

Γεμίστε το πιάτο σας με φυτικές ίνες. Μια καλή λύση για τη δυσκοιλιότητα είναι οι τροφές που περιέχουν φυτικές ίνες, όπως τα φυλλώδη λαχανικά, το ψωμί ολικής αλέσεως, το αβοκάντο, οι ηλιόσποροι. Εφαρμόστε ακόμα ορισμένα από τα tips που ακολουθήσατε στο πρώτο τρίμηνο, όπως κατανάλωση πολλών υγρών και λήψη των βιταμινών που σας έχει συστήσει ο γιατρό σας.