Έγκυμοσύνη & Μυωπία: Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις σας!

Έγκυος με μυωπία

Μπορείτε να γεννήσετε με φυσιολογικό τοκετό αν έχετε μυωπία, να συνεχίσετε να φοράτε φακούς επαφής ή να κάνετε επέμβαση με laser; Οι απαντήσεις στη συνέχεια.

*Με την συνεργασία του χειρουργού οφθαλμιάτρου, ειδικού στον στραβισμό και την παιδοφθαλμολογία, Δημήτρη Καραγεωργόπουλου.

Αν έχετε μυωπία, πιθανόν να έχετε ακούσει ότι θα χρειαστεί να γεννήσετε με καισαρική, ότι οι βαθμοί μυωπίας κατά τη διάρκεια της κύησης μπορεί να αυξηθούν ή να μειωθούν ή ότι δεν πρέπει να υποβληθείτε σε επέμβαση με laser για την αντιμετώπισή της. Τι ισχύει όμως από όλα αυτά;

Μπορώ να γεννήσω φυσιολογικά;

Επειδή η υψηλή μυωπία έχει συνδεθεί με μεγαλύτερες πιθανότητες αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, έχει επικρατήσει ο μύθος ότι μια γυναίκα με πολλούς βαθμούς μυωπίας και ειδικά αν έχει πάθει στο παρελθόν αποκόλληση, θα πρέπει να γεννήσει με καισαρική για να μην ασκηθεί ενδοθωρακική πίεση που μπορεί να προκαλέσει αποκόλληση. Ωστόσο πλέον υποστηρίζεται ότι ο φυσιολογικός τοκετός είναι δυνατός ακόμα και σε γυναίκες με υψηλό βαθμό μυωπίας, με αλλοιώσεις του βυθού, ρωγμές ή αποκολλήσεις που αποκαταστάθηκαν με επεμβάσεις ή laser, καθώς σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία ο φυσιολογικός τοκετός δεν έχει επιδεινώσει ή επανεμφανίσει τέτοιου είδους προβλήματα.

Επιτρέπεται να φοράω φακούς επαφής;

Αν συνηθίζατε να φοράτε φακούς επαφής πριν την εγκυμοσύνη, είναι πιθανό να μην τους ανέχεστε όσο είστε έγκυος. Αυτό οφείλεται κυρίως στις ορμονικές αλλαγές που προκαλούν αλλαγές στην καμπυλότητα του οφθαλμού αλλά και στη μειωμένη παραγωγή δακρύων, που προκαλούν μεγαλύτερη ξηρότητα στα μάτια. Παράλληλα, καθώς η ευαισθησία του κερατοειδούς μειώνεται, είναι πιθανό να μην γίνει άμεσα αντιληπτός κάποιος μικροτραυματισμός ή κάποια μόλυνση κι έτσι οι φακοί επαφής να μην θεωρούνται ως η πιο ενδεδειγμένη λύση. Μετά τον τοκετό τα παραπάνω συμπτώματα υποχωρούν και η χρήση φακών επαφής δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα.

Η εγκυμοσύνη αυξάνει τους βαθμούς μυωπίας;

Ακόμα και αν υπάρξουν αλλαγές στο βαθμό μυωπίας λόγω των αλλαγών της οπτικής ποιότητας του ματιού που προκαλούν οι ορμόνες, αυτές είναι παροδικές και αφορούν μόνο την περίοδο της κύησης. Ειδικά για γυναίκες που έχουν πολύ χαμηλό βαθμό μυωπίας και δεν το έχουν συνειδητοποιήσει, πιθανόν αυτή να αυξηθεί ελαφρά την περίοδο της κύησης, αφήνοντας την εσφαλμένη εντύπωση ότι  η εγκυμοσύνη έχει προκαλέσει μυωπία. Μετά τον τοκετό η όραση επανέρχεται στα επίπεδα προ εγκυμοσύνης. 

Μπορώ να υποβληθώ σε επέμβαση laser για την αντιμετώπιση της μυωπίας κατά την διάρκεια της κύηση ή του θηλασμού;

Αν αποφασίσετε να προχωρήσετε σε διαθλαστική επέμβαση για τη διόρθωση της μυωπίας δεν υπάρχει πρόβλημα αυτή να γίνει πριν την εγκυμοσύνη. Ωστόσο τέτοιου είδους επεμβάσεις δεν γίνονται κατά τη διάρκεια της κύησης και του θηλασμού γιατί απαιτούν μετρήσεις υψηλής ακρίβειας, οι οποίες μπορεί να παρουσιάσουν απόκλιση λόγω των ορμονικών αλλαγών.