Περιορίστε τα ενοχλητικά αέρια της εγκυμοσύνης!

Απαλλαγείτε από τα αέρια!

Τι να κάνετε όταν η εγκυμοσύνη σας προκαλεί αέρια

Οι ορμόνες αναμφίβολα κάνουν καλά τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά κάποιες φορές το …παρακάνουν, ειδικά όταν ευθύνονται για ενοχλητικά ή ντροπιαστικά συμπτώματα, όπως είναι τα αέρια. Αυτά προκαλούνται εξαιτίας του φουσκώματος και της δυσκολίας στην πέψη αλλά και εξαιτίας του αυξανόμενου μεγέθους της μήτρας που πιέζει το έντερο και όλη την περιοχή εκεί γύρω. Τα αέρια δεν προκαλούν κακό στο μωρό σας αλλά είναι βέβαιο πως θέλετε να τα περιορίσετε όσο είναι δυνατόν. Τι πρέπει να κάνετε;

Φυτικές ίνες και νερό. Συμπεριλάβετε κανονική ποσότητα φυτικών ινών στη διατροφή σας, πίνετε πολύ νερό και πηγαίνετε στην τουαλέτα όταν νιώθετε την ανάγκη. Μην το παρακάνετε με τις φυτικές ίνες γιατί τελικά η υπερβολική κατανάλωση θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκάτε. Αν μάλιστα για πρώτη φορά εντάσσετε στην διατροφή σας φυτικές ίνες, εισάγετε τις σταδιακά.

Μην τρώτε μεγάλες ποσότητες. Όσο μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού καταναλώνετε σε ένα γεύμα, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχετε να αποβάλλετε περισσότερα αέρια. Η λύση; Απολαμβάνετε 6 μικρά γεύματα ή 3 μέτρια στα οποία θα παρεμβάλλονται 2 με 3 snacks, ώστε να μην παραφορτώσετε το γαστρεντερικό σύστημα και τη διαδικασία της πέψης.

Τρώτε αργά. Αν συνηθίζετε να τρώτε γρήγορα, το πιθανότερο είναι ότι ταυτόχρονα με το φαγητό καταπίνετε και μεγάλες ποσότητες αέρα, οι οποίες εγκλωβίζονται μέσα σας και μετατρέπονται σε επίπονα αέρια. Μειώστε λοιπόν ταχύτητες και δοκιμάστε να απολαύσετε το φαγητό σας αργά όσο φορτωμένη και αν είναι η μέρα σας.

Διατηρήστε την ηρεμία σας. Η κατανάλωση φαγητού ενώ έχετε ένταση (π.χ. τρώτε και τσακώνεστε ή τρώτε ενώ δουλεύετε) οδηγεί σε κατάποση αέρα. Πριν το γεύμα προσπαθήστε να ηρεμήσετε παίρνοντας βαθιές ανάσες και σκεφτείτε πως το φαγητό είναι μια ευκαιρία για να κάνετε διάλειμμα.

Μετριάστε τις τροφές που προκαλούν αέρια. Τροφές που είναι δύσκολες στην πέψη και προκαλούν αέρια μπορούν να λείψουν για λίγο από το μενού σας ή να περιοριστούν (στην περίπτωση λόγου χάρη των φασολιών η κατανάλωσή τους είναι σημαντική γιατί αποτελούν καλές πηγές πρωτεϊνών και άλλων θρεπτικών συστατικών). Τροφές που θα αποφύγετε είναι το λάχανο, τα κρεμμύδια, τα τηγανιτά, τα φαγητά με περιεκτικότητα σε ζάχαρη και οι σάλτσες με βούτυρο.