Οι ορμόνες φταίνε!

Οι ορμόνες φταίνε!

Τι αλλαγές προκαλούν στον οργανισμό οι ορμόνες της εγκυμοσύνης

Οι παραξενιές σας, οι απότομες αλλαγές της διάθεσης, η ναυτία και οι πρησμένοι αστράγαλοι μπορεί να κουράζουν εσάς και τους γύρω σας αλλά δεν είναι εύκολο να τα αποφύγετε… Και αυτό γιατί για την παρουσία τους ευθύνεται ο συνδυασμός των ορμονών της εγκυμοσύνης σε ένα εκρηκτικό κοκτέιλ! Ποια είναι τα επιμέρους «συστατικά» αυτού του κοκτέιλ και για ποιες αντιδράσεις ευθύνεται το καθένα, θα δούμε στη συνέχεια.

  • Η χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG) είναι υπεύθυνη για τη ναυτία και για την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να μειωθεί η πιθανότητα το σώμα σας να αποβάλλει το έμβρυο. Η ορμόνη κάνει πιο ευαίσθητη την ουροδόχο κύστη εξαιτίας της μεγαλύτερης ροής αίματος στην πυελική χώρα.  
  • Τα οιστρογόνα βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, χαρίζουν στο δέρμα σας πιο φωτεινή όψη και ενισχύουν την ενυδάτωσή του μειώνοντας τις ρυτίδες, εκφραστικές και μη. Τα οιστρογόνα επίσης ευθύνονται για το πρησμένο σας στήθος και για την αυξημένη αίσθηση όσφρησης. Η εν λόγω ορμόνη ενισχύει τις κινητικές σας ικανότητες, ενδυναμώνει τον νου και πιθανόν να σας χαρίσει πλούσια και λαμπερά μαλλιά, εφόσον αυξάνει την ανάπτυξη του τριχωτού της κεφαλής. 
  • Η προγεστερόνη βοηθάει τους μυς να χαλαρώσουν, επιτρέποντας έτσι στη μήτρα να διαστέλλεται καθώς το έμβρυο μεγαλώνει. Ταυτόχρονα ενδέχεται να σας προκαλέσει καούρα και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, καθώς η χαλάρωση των μυών έχει επιπτώσεις και στον οισοφαγικό σφικτήρα. Ευθύνεται ακόμα για την άσχημη ή καταθλιπτική διάθεση αλλά και για την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. 
  • Η ρελαξίνη χαλαρώνει τους συνδέσμους προετοιμάζοντας το σώμα για τον τοκετό. Έτσι μπορεί να σας δίνεται η αίσθηση ότι ταλαντεύεστε ή ότι δεν έχετε πολλή καλή ισορροπία όσο οι μήνες της εγκυμοσύνης περνούν.
  • Κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης τα επίπεδα προλακτίνης αυξάνονται 7 φορές σε σχέση με τα κανονικά. Η ορμόνη ευθύνεται για την αυξημένη λαχτάρα για φαγητό αλλά έχει καταπραϋντική επίδραση ξυπνώντας θετικά συναισθήματα. 
  • Στον συνδυασμό ωκυτοκίνης και προλακτίνης οφείλεται η ανάπτυξη των ενστίκτων της γαλούχησης και της καλλιέργειας ισχυρών δεσμών, όπως και του συνδρόμου της φωλιάς που ενδέχεται να βιώσετε στο τελευταίο τρίμηνο. Διαβάστε το σχετικό μας άρθρο «Το σύνδρομο της φωλιάς».

Extra tip

Μπορεί οι ορμόνες σας να δημιουργούν διάφορα συμπτώματα ωστόσο αν αυτά σας φαίνονται υπερβολικά, δεν θα πρέπει να τα αγνοήσετε απλά επειδή ξέρετε τι τα προκαλεί. Μην διστάσετε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και να συζητήσετε μαζί την ανησυχία σας για υπερβολικές εναλλαγές στη διάθεσή σας ή άλλα συμπτώματα όταν είναι αρκετά έντονα, όπως στην περίπτωση της ναυτίας. Για ορισμένα ενοχλητικά συμπτώματα η λύση μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στη διατροφή ή στις καθημερινές σας συνήθειες. Επομένως θα είναι κρίμα να τα υπομένετε αν υπάρχει εύκολος τρόπος για να τα απαλύνετε.