Έγκυος για δεύτερη φορά

Έγκυος για δεύτερη φορά

Πόσο διαφορετική μπορεί να είναι από την πρώτη;

Καμία εγκυμοσύνη δεν είναι ίδια με μια άλλη, ούτε καν όταν μιλάμε για την ίδια γυναίκα! Συνεπώς, το πιο πιθανό είναι πως εάν μείνατε ή θέλετε να μείνετε έγκυος για δεύτερη φορά είναι σχεδόν απίθανο να παρουσιάσετε τα ίδια ακριβώς συμπτώματα στην ίδια ακριβώς ένταση.

Από την άλλη, όμως, ποιος είναι εκείνος που μπορεί να ισχυριστεί πως γνωρίζει πόσο ίδια ή πόσο διαφορετική θα είναι η επόμενη ή κάθε επόμενη φορά; Εμείς, τουλάχιστον, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε την εμπειρία των άλλων μαμάδων και να βρούμε κάποια κοινά σημεία.

Αυτά που ισχύουν μερικές τουλάχιστον φορές είναι:

  • Είναι πιθανό να νιώσετε έγκυος νωρίτερα. Κι αυτό γιατί γνωρίζετε ήδη τα πρώιμα συμπτώματα, τα έχετε ξαναπεράσει και είστε πιο ευαισθητοποιημένη σε αυτά. Η ένταση τους, φυσικά, θα ποικίλει αλλά συνήθως την δεύτερη φορά οι ξαφνικές ορέξεις ή απέχθειες για συγκεκριμένες τροφές, οι αλλαγές στο στήθος και η ανησυχία (έχετε ήδη επιζήσει από τα συμπτώματα και δεν σας προκαλούν πλέον πανικό) δεν είναι τόσο ορμητικά.
  • Θα φαίνεστε έγκυος νωρίτερα. Οι μύες της κοιλιάς και της μήτρας είναι πιο χαλαροί με συνέπεια να «φουσκώνετε» πιο γρήγορα. Επίσης, αρκετά πιθανό είναι η μορφή της κυοφορίας να είναι διαφορετική αλλά και το νέο μωρό μεγαλύτερο σε μέγεθος. Ακόμα, άλλη μία απόρροια των χαλαρών μυών είναι πως οι πόνοι της μέσης αλλά και οι διάφοροι άλλοι πόνοι της εγκυμοσύνης ίσως να είναι εντονότεροι.
  • Θα αισθανθείτε το μωρό γρηγορότερα. Όταν το μικρούλι θα αρχίσει να κάνει πρόβα το Karate Kid μέσα στην κοιλιά σας, λόγω και πάλι των χαλαρών μυών, θα έχετε την δυνατότητα να παρακολουθείτε από πολύ νωρίς (μπορεί κι από την 16η εβδομάδα) τις κλωτσιές του. Βέβαια, εάν σας έχουν μείνει κάποια παχάκια από την πρώτη εγκυμοσύνη, ίσως αυτή η κινητικότητα του μωρού να μην μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτή.
  • Μπορεί να μην αισθάνεστε τον ίδιο ενθουσιασμό, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως δεν επιθυμείτε το μωρό ή πως δεν είστε ευτυχής που εγκυμονείτε ξανά. Απλώς δεδομένου πως όλο αυτό το 9μηνο ταξίδι το έχετε ξανακάνει αλλά και πως έχετε ήδη ένα παιδί που καταναλώνει πολύ χρόνο και ενέργεια, δεν παίρνετε τους δρόμους για να ειδοποιήσετε φίλους και γνωστούς πως ο πελαργός ξανάρχεται. Να θυμάστε: η αντίδραση αυτή (σε περίπτωση που κι εσείς την παρουσιάσετε) δεν αντανακλά για κανέναν λόγο την αγάπη σας για το νέο παιδί.
  • Τελευταίο και καλύτερο; Μπορεί να έχετε ευκολότερο τοκετό και γέννα. Αυτήν την φορά θα πρέπει να ευλογείτε τους χαλαρούς μύες που σας άφησε η πρώτη εγκυμοσύνη, καθώς       αυτοί, σε συνδυασμό με την προηγούμενη εμπειρία του σώματός σας μπορεί να βοηθήσει στην ταχύτερη διέλευση του μωρού. Κάθε φάση του τοκετού και της γέννας είναι πιθανό να είναι συντομότερη και το διάστημα των εξωθήσεων σημαντικά μειωμένο.