Πώς ωφελεί η κατανάλωση αυγών στην εγκυμοσύνη
*Με την συνεργασία της διαιτολόγου-διατροφολόγου, Ακριβής Μπαμπαρούτση-Αποστολίδη.
Φάγατε σήμερα το αυγουλάκι σας; Αν όχι, μην το καθυστερείτε άλλο! Το αυγό είναι μια από τις σημαντικές τροφές που πρέπει να καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς θωρακίζει την υγεία του εμβρύου. Έχει μόνο 70-80 θερμίδες, σας προσφέρει περισσότερες από 12 βιταμίνες και μέταλλα, ενώ παράλληλα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη βιολογικής αξίας που είναι ουσιώδης για την εγκυμοσύνη.
Συγκεκριμένα ένα αυγό περιέχει:
- Βιταμίνες της ομάδας Β συμπεριλαμβανομένης της Β12, πολύτιμης βιταμίνης για το νευρικό σύστημα καθώς συμβάλλει στην προστασία του εγκεφάλου αποτρέποντας την εγκεφαλική συρρίκνωση (εγκεφαλική ατροφία). Η ατροφία ευθύνεται για την απώλεια μνήμης και τη μείωση των πνευματικών ικανοτήτων, ενώ επίσης συνδέεται στενά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας στο μέλλον.
- Λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, Ε, που βρίσκονται κυρίως στον κρόκο
- Φυλλικό οξύ
- Σίδηρο (ο οποίος, απορροφάται καλύτερα όταν συνδυαστεί με ταυτόχρονη πρόσληψη βιταμίνης C)
- Σελήνιο (ένα από τα αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το σώμα από τις ανεπιθύμητες βλάβες που προκαλούνται κατά τη διαδικασία μεταβολισμού του οξυγόνου. Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά στην προστασία έναντι των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου
- Σημαντικές ποσότητες ιχνοστοιχείων όπως κάλιο, φώσφορο, ιώδιο και ψευδάργυρο.
- Χολίνη
Η Σημασία της Χολίνης
Ξεχωριστή αναφορά θα πρέπει να κάνουμε για την ουσία χολίνη, η οποία προστατεύει από διάφορες παθήσεις που συνδέονται με το στρες και, παράλληλα, λειτουργεί ως ασπίδα για την υγεία του μωρού σας. Πιο συγκεκριμένα η χολίνη:
- Βοηθάει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού.
- Παίζει σημαντικό ρόλο στις κυτταρικές και νευρικές λειτουργίες.
- Συμβάλλει στην πρόληψη της συσσώρευσης των λιπών στο συκώτι καθώς έχει λιποτροπική δράση.
- Αποτελεί μέρος του νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη, που είναι ζωτικής σημασίας για τη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων.
- Βοηθάει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, της οστεοπόρωσης, της εξασθένησης της μνήμης, της νόσου Αλτσχάιμερ και του διαβήτη τύπου 2.
- Η χολίνη, που περιέχεται
- Η κατανάλωση αυγών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνει τον κίνδυνο του παιδιού να αναπτύξει στο μέλλον χρόνιες ασθένειες.
Extra tips:
- Η ημερήσια ιδανική ποσότητα χολίνης που είναι καλό να λαμβάνει μια έγκυος είναι τα 450 mg, ποσότητα που περιλαμβάνεται σε 4 αυγά. Αν τα 4 αυγά σας φαίνονται υπερβολική ποσότητα, καταναλώστε 2 αυγά στο πρωινό σας (π.χ. ομελέτα) και φροντίστε να συμπληρώσετε τη διατροφή σας με άλλες πηγές χολίνης, όπως η σόγια, το σιτάρι, ο μπακαλιάρος, το κοτόπουλο, ο σολομός, τα λαχανάκια Βρυξελών, το μπρόκολο, τα καρύδια και γενικά τα όσπρια (κυρίως φασόλια).
- Φροντίστε τα αυγά που καταναλώνετε να είναι καλά μαγειρεμένα. Μην τρώτε την σπιτική μαγιονέζα ή άλλες σως που μπορεί να περιέχουν ωμά αυγά.
- Στο εμπόριο, θα βρείτε αυγά εμπλουτισμένα με ω-3, τα οποία -παράλληλα με τα υπόλοιπα οφέλη τους- συμβάλλουν στην εγκεφαλική ανάπτυξη του εμβρύου.