Αίμα στην εγκυμοσύνη

Βλέποντας αίμα

Χρειάζεται να ανησυχείτε αν δείτε αίμα κατά την περίοδο της κύησης;

* Με την συνεργασία του μαιευτήρα-χειρουργού γυναικολόγου, MD, PhD, MSc,Θεόδωρου Αδάμη.

Αν δείτε αίμα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης μην πανικοβάλλεστε. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το μωρό σας βρίσκεται σε κίνδυνο ή ότι υπάρχει κίνδυνος αποβολής. Ωστόσο επισκεφθείτε τον γιατρό σας για να ελέγξετε ότι όλα βαίνουν καλώς. Δείτε τι μπορεί να σημαίνει η αιμορραγία ανά τρίμηνο.     

Πρώτο τρίμηνο

Στις αρχές της εγκυμοσύνης είναι πολύ συχνό να δείτε λίγες κηλίδες αίματος τις ημερομηνίες περίπου που θα είχατε την περίοδό σας, ως αποτέλεσμα της επίδρασης των ορμονών της εγκυμοσύνης. Το αίμα αυτό είναι βαθύ κόκκινο ή καφέ και αν δεν συνοδεύεται από πόνο δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Μπορεί ακόμα να έχετε μικροαιμορραγία εμφύτευσης, που προκαλείται όταν το έμβρυο εμφυτεύεται στη μήτρα. Οι κηλίδες αυτές είναι επίσης καφετιές. Και οι δύο περιπτώσεις δεν είναι ανησυχητικές αλλά καλό είναι να επισκεφθείτε τον γιατρό σας που πιθανόν να σας προτείνει να κάνετε υπέρηχο για να βεβαιωθείτε.

Δεύτερο και τρίτο τρίμηνο

Στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης οι αιμορραγίες είναι πιο σπάνιες αλλά, εάν συμβούν, δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι υπάρχει κίνδυνος αποβολής. Κάποιοι από τους λόγους αιμορραγίας είναι:

  • Προδρομικός πλακούντας. Στην περίπτωση αυτή ο πλακούντας βρίσκεται κοντά ή πάνω στον τράχηλο και κατά τη διαστολή αποκολλάται και προκαλεί αιμορραγία. Αν έχετε πολύ αιμορραγία εξαιτίας προδρομικού πλακούντα πιθανόν να χρειαστείτε καισαρική.
  • Αποκόλληση πλακούντα. Μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης αλλά είναι πιο πιθανό κατά το δεύτερο μισό της κύησης. Η αποκόλληση του πλακούντα είναι πιο συχνή όταν μια γυναίκα έχει προεκλαμψία ή υψηλή αρτηριακή πίεση και συνοδεύεται από έντονο πόνο. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο τοκετός είναι απαραίτητο να γίνει με καισαρική τομή. 
  • Αίμα κατά τη διαστολή του τραχήλου. Τις τελευταίες ημέρες της κύησης είναι πιθανό να δείτε ανοιχτόχρωμες κηλίδες αίματος, λόγω της διαστολής του τραχήλου πριν τον τοκετό.
  • Κατά την σεξουαλική επαφή. Καθώς ο τράχηλος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος, είναι πιθανόν να δείτε λίγο αίμα μετά τη σεξουαλική επαφή.

Έκτοπη κύηση

Πρόκειται για την εμφύτευση του εμβρύου έξω από τη μήτρα και αποτελεί σπάνια περίπτωση. Συμβαίνει κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και προκαλεί πόνο, αιμορραγία ενώ στα συμπτώματα περιλαμβάνονται η διάρροια, ο εμετός και η ζαλάδα. Η έκτοπη κύηση χρήζει άμεσης αντιμετώπισης καθώς πρέπει να διακοπεί.

Αποβολή

Ο κίνδυνος της αποβολής είναι σπάνιος μετά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Τα σημάδια που πιθανόν να δείχνουν ότι υπάρχει κίνδυνος αποβολής ποικίλουν: μπορεί να δείτε κηλίδες αίματος που εμφανίζονται ανά διαστήματα για μερικές εβδομάδες ή να μην έχετε καθόλου αιμορραγία. Παράλληλα κίνδυνος αποβολής υπάρχει όταν νιώθετε έντονους πόνους στην κοιλιακή χώρα ή έχετε μεγάλη αιμορραγία, οπότε και πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας για να κάνετε υπέρηχο, για να διαπιστώσετε τι συμβαίνει.