Έρευνα επισημαίνει το πιθανό αυξημένο ρίσκο εμφάνισης διαβήτη στο παιδί αν η μητέρα είχε διαβήτη κύησης
Αντίκτυπο στην υγεία του παιδιού, όσον αφορά στον διαβήτη, φαίνεται να έχει η υγεία της μητέρας στην εγκυμοσύνη. Σύμφωνα με μια έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Yale, στο New Haven των ΗΠΑ, τα μωρά, των οποίων οι μαμάδες είχαν διαβήτη κύησης την περίοδο της εγκυμοσύνης έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη και τα ίδια.
Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής την Δρ. Sonia Caprio, επισημαίνεται ότι τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες με διαβήτη κύησης έχουν 6 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν και τα ίδια διαβήτη σε σύγκριση με παιδιά των οποίων οι μητέρες ήταν υγιείς κατά τη διάρκεια της κύησης. Οι ερευνητές μελέτησαν 255 υπέρβαρους ενήλικες με δυσανεξία στη γλυκόζη. Στη συνέχεια ερωτήθηκαν οι μητέρες των συμμετεχόντων για το αν είχαν διαβήτη κύησης κατά την εγκυμοσύνη του συγκεκριμένου παιδιού. Από τους 255 συμμετέχοντες, οι 210 δεν είχαν εκτεθεί σε διαβήτη κύησης στη μήτρα, ενώ οι 45 όχι. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για τα επόμενα 3 περίπου χρόνια με επαναλαμβανόμενες αιματολογικές εξετάσεις.
Από τους 210 συμμετέχοντες, των οποίων οι μητέρες δεν είχαν διαβήτη κύησης, το 8,6% ανέπτυξε διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη (IGT) ή διαβήτη τύπου 2, ενώ από τους 45 συμμετέχοντες που είχαν εκτεθεί στον διαβήτη κύησης, το 31,1% ανέπτυξε διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη ή διαβήτη τύπου 2. Εντοπίστηκε δε πως τα παιδιά που οι μαμάδες τους είχαν διαβήτη κύησης, παρουσίασαν μειωμένα β-κύτταρα του παγκρέατος (που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ινσουλίνης) και μειωμένη ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη σε σχέση με τα υπόλοιπα. Φαίνεται λοιπόν σαν να υφίσταται μια σχέση ανάμεσα στο διαβήτη κύησης της μητέρας και την αυξημένο ρίσκο εμφάνισης διαβήτη μελλοντικά στο παιδί της.
Η έρευνα ωστόσο, παρουσιάζει ελλείψεις, γιατί ο αριθμός των ατόμων που οι μητέρες τους είχαν διαβήτη κύησης είναι πολύ μικρός, δεν εξετάστηκαν καθόλου οι διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων, ενώ οι συμμετέχοντες ήταν όλοι υπέρβαροι, που αυτό σημαίνει ότι δεν εξετάστηκαν περιπτώσεις που οι μητέρες ενώ είχαν διαβήτη κύησης μεγάλωσαν υγιή παιδιά με φυσιολογικό βάρος.
Ωστόσο για να μειώσετε το ρίσκο εμφάνισης διαβήτη και να εξασφαλίσετε ότι τόσο εσείς όσο και το παιδί σας θα είστε υγιείς, αρκεί να ακολουθήσετε0 3 απλά βήματα:
Άσκηση. Η άσκηση βοηθάει τον οργανισμό να κάψει γλυκόζη, ακόμα και χωρίς επιπλέον ινσουλίνη, διατηρώντας τα επίπεδα σακχάρου σε φυσιολογικά επίπεδα.
Υγιεινή διατροφή. Καταναλώνετε ποικιλία φρούτων και λαχανικών, μειώστε την πρόσληψη λιπαρών και αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Προτιμήστε τις φυτικές ίνες, τα καλά λιπαρά (όπως αυτά που περιέχουν τα ψάρια) και προσέξτε τις ποσότητες που καταναλώνετε.
Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Στοχεύστε να πάρετε τα κιλά που πρέπει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να τα χάσετε μετά τον τοκετό σταδιακά από τη στιγμή που θα σας το επιτρέψει ο γιατρός σας.
Διαβάστε οπωσδήποτε: "Διαβήτης Κύησης: Μπορεί να προληφθεί;"