Ουρολοίμωξη στην εγκυμοσύνη

Ουρολοίμωξη στην εγκυμοσύνη

Πόσο πιθανή είναι η ουρολοίμωξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος δεν είναι κάτι σπάνιο την περίοδο της κύησης. Μια από τις πιο συχνές είναι η ουρολοίμωξη, που προκαλεί αίσθημα καύσου και πόνου κατά την ούρηση αλλά και συχνοουρία. Συμπτώματα που τη συνοδεύουν μπορεί να είναι αίμα στα ούρα ή πόνος στο υπογάστριο.

Οι περισσότερες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος προκαλούνται από βακτήρια που είτε μεταφέρονται από το έντερο στην ουρήθρα, κάτι που συμβαίνει πιο συχνά στις γυναίκες από ότι στους άντρες εξαιτίας της ανατομίας τους, είτε δεν απομακρύνονται με τα ούρα εξαιτίας κακών συνηθειών ούρησης (π.χ. ενώ υπάρχει ανάγκη συγκρατεί για πολλή ώρα τα ούρα).

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δε επειδή η προγεστερόνη, μεταξύ άλλων, προκαλεί ελαστικότητα στην ουροδόχο κύστη, υπάρχει πιθανότητα να συγκρατείται ένα μικρό μέρος από τα ούρα. Παράλληλα η μήτρα καθώς μεγαλώνει ασκεί πίεση στο ουροποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα να προκαλεί απόφραξη και στάση των ούρων.  Και όταν η ουροδόχος κύστη δεν αδειάζει εντελώς τότε τα βακτήρια βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να πολλαπλασιαστούν.

Για να αποφύγετε την πιθανότητα ουρολοίμωξης κατά την κύηση, καθώς αφενός ελλοχεύει ο κίνδυνος τα μικρόβια να φτάσουν στα νεφρά και να προκαλέσουν πυελονεφρίτιδα, αυξάνοντας το ρίσκο για πρόωρο τοκερό και γέννηση λιποβαρών μωρών, και αφετέρου επειδή αποφεύγεται η λήψη αντιβιοτικών όσο είστε έγκυος, συστήνεται η προληπτική εξέταση ούρων κατά τη διάρκεια της κύησης.

Παράλληλα είναι σημαντικό να ακολουθείτε τους κανόνες υγιεινής, δηλαδή να σκουπίζεστε με φορά από μπροστά προς τα πίσω, να πλένετε την περιοχή μετά τη σεξουαλική επαφή, να κάνετε ντους αντί για μπάνιο, να πίνετε πολύ νερό και να επισκέπτεστε την τουαλέτα όποτε νιώθετε την ανάγκη για ούρηση. 

Αντιμετώπιση:

Κατά την πρώτη σας επίσκεψη στον γυναικολόγο θα πραγματοποιηθεί καλλιέργεια ούρων για να διαπιστωθεί εάν πάσχετε από κάποια μόλυνση του ουροποιητικού συστήματος. Εάν η καλλιέργεια δείξει ότι έχουν αναπτυχθεί περισσότεροι από 100.000 μικροοργανισμοί ανά χιλιοστόμετρο ούρων θα σας προταθεί από το γιατρό ή την μαία σας η λήψη θεραπευτικής αγωγής, η οποία είναι άμεσα αποτελεσματική στο 90% των περιπτώσεων. Εάν, ωστόσο, εσείς ανήκετε στο 10% των περιπτώσεων όπου η βακτηριουρία, όπως αλλιώς ονομάζεται, επιμένει ο γιατρός ή η μαία σας θα σας προτείνουν επανάληψη της αγωγής ή συντηρητική λήψη αντιβίωσης έως το τέλος της εγκυμοσύνης.

Μάθετε και αυτό:

Κατά τον τοκετό οι ασκούμενες πιέσεις εξαιτίας των συσπάσεων αλλά και η χρήση τοπικής αναλγησίας (επισκληρίδιος) δημιουργεί εύπορο έδαφος για την ανάπτυξη βακτηριδίων εντός του ουροποιητικού. Επιπλέον, μετά τον τοκετό η φυσιολογική αύξηση του όγκου των ούρων μπορεί να επιδεινώσει την έκπτυξη της ουροδόχου κύστης. Τέλος η συχνή ανάγκη χρήσης καθετήρα στην διάρκεια ενός τοκετού αλλά και αργότερα αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα εμφάνισης βακτηριδίων στα ούρα.