Πώς να κάνετε πιο άνετο το 8ωρο.
Δεκαετίες τώρα οι γυναίκες που εγκυμονούν κάνουν ξανά και ξανά το ίδιο λάθος: συμπεριφέρονται σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα. «Δεν θα πέσει η απόδοσή μου απλά και μόνο επειδή είμαι έγκυος», λένε. «Δεν θα μου φάει ο Στάθης την θέση επειδή είναι άντρας και δεν πρόκειται ποτέ να γεννήσει», συνεχίζουν. Κι έτσι καταλήγουν να φορούν ψηλοτάκουνα μέχρι να μην χοράνε πια στα πόδια τους, να τρέχουν σε εξοντωτικούς ρυθμούς, να κάνουν υπερωρίες, να προσπερνούν τα διαλείμματα κ.ο.κ. Στο τέλος, φέρνουν στον κόσμο το μωράκι τους και συνειδητοποιούν πως καμιά δουλειά στον κόσμο δεν αξίζει τόσο ώστε να το βάλλουν σε δεύτερη μοίρα.
Ας δούμε, επομένως, μερικά μικρά μυστικά που θα κάνουν την διαβίωση της φουσκωμένης σας κοιλίτσας στην δουλειά πιο άνετη. Μάλιστα, εάν τα ακολουθήσετε, πιθανότατα θα μπορείτε να αντεπεξέλθετε καλύτερα στα καθήκοντά σας απ’ το να προσποιήστε πως όλα είναι όπως πριν.
1.Παραδεχτείτε το. Μπορεί να μην θέλετε να μάθει όλο το γραφείο πως είστε έγκυος πριν την 12η εβδομάδα, αλλά εάν αντιμετωπίζετε άγρυπνες νύχτες και πρωινές ναυτίες καλό θα ήταν να μιλήσετε στον προϊστάμενό σας. Έτσι αυτός θα καταλάβει πως δεν κάνατε ολονυχτίες στα μπουζούκια αλλά πως υπάρχει σοβαρότερος λόγος που έχετε εξασθενίσει. Μιλήστε του ανοιχτά και προτείνετέ του κάποια λύση μέχρι να ξεπεραστεί το πρόβλημα. Ζητήστε του, λόγου χάρη, να δουλέψετε μερικές μέρες από το σπίτι ή να πηγαίνετε στην δουλειά νωρίτερα/αργότερα για να αποφεύγετε την κίνηση στους δρόμους. Το ζήτημα είναι να δείξετε όρεξη για δουλειά και επιθυμία να παραμείνετε παραγωγική.
2.Παραμείνετε ψύχραιμη. Τα πάντα μπορεί να φαίνονται πιο απαιτητικά όταν οι ορμόνες της εγκυμοσύνης σας κάνουν πιο συναισθηματική. Πριν αρχίσετε να φωνάζετε, πάρτε μια βαθιά εισπνοή από την μύτη, εκπνεύστε αργά από το στόμα και πείτε πως μπορείτε να φέρετε εις πέρας ό,τι σας ανατεθεί.
3.Τακτοποιήστε το γραφείο. Ένα καθαρό και συγυρισμένο γραφείο θα μειώσει τα επίπεδα του άγχους σας και θα κρατήσει το μυαλό σας προσηλωμένο στην δουλειά. Επίσης, κάποιες μικρές αλλαγές θα κάνουν το 8ωρο πιο άνετο. Ρυθμίσετε την καρέκλα σας σωστά, ώστε να μην γέρνετε πολύ μπρος ή πολύ πίσω, ώστε να αποφύγετε τους πόνους σε πλάτη και μέση. Ακόμα, χρησιμοποιήστε ένα μαξιλαράκι για υποστήριξη και «ανεβάστε» την οθόνη του υπολογιστή σας πάνω σε δύο πάκους χαρτί Α4, για να την κοιτάτε ευθεία.
4.Κάντε ένα διάλειμμα. Υπάρχει πιθανότητα κατά το παρελθόν να τρώγατε μεσημεριανό στο γραφείο σας αλλά πλέον δεν υπάρχουν τέτοια περιθώρια. Σηκωθείτε για έναν μικρό περίπατο, καθαρίστε το μυαλό σας, ξεμουδιάστε τα άκρα σας και καθίστε κάπου για φαγητό και ανάπαυση του μυαλού. 20 λεπτά αρκούν για επανέλθετε στα καθήκοντά σας ανανεωμένη. Επίσης, μην ξεχνάτε και τα μικρά υγιεινά σνακ ανά 2-4 ώρες που θα κρατήσουν το σάκχαρό σας σταθερό και θα σας γλυτώσουν από υπερβολικό αίσθημα κόπωσης ή νεύρα.
5.Προγραμματίστε τα πάντα, από τις δουλειές της επόμενης ημέρας μέχρι και την άδεια τοκετού. Έτσι θα ξέρετε ακριβώς τι πρέπει να κάνετε και δεν θα σας κατακλύζει το άγχος και η ανασφάλεια. Επίσης, μέσω του σωστού προγραμματισμού θα κατορθώσετε να τελειώσετε τις εκκρεμότητές σας και να μην αφήσετε στον αντικαταστάτη σας ένα βουνό δουλειάς. Έτσι, θα φανείτε επαγγελματίας και θα δώσετε σε όλους να καταλάβουν πως ναι μεν το μωρό σας έχει προτεραιότητα αλλά πως μπορείτε να κατορθώσετε τα πάντα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.
Διαβάστε ακόμα: "Εργασία και Χαρά!"