Νικήστε την ζέστη και τα συμπτώματά της

Νικήστε την ζέστη και τα συμπτώματά της

Μυστικά για να προστατευτείτε από τον ήλιο και τη ζέστη του καλοκαιριού

Είτε ετοιμάζεστε για διακοπές είτε παραμείνετε σπίτι, επειδή πλησιάζει η ημερομηνία του τοκετού, το καλοκαίρι απαιτεί λίγη επιπλέον φροντίδα, λόγω ζέστης και ήλιου, για να μην ταλαιπωρηθείτε. Ακολουθήστε τα βήματα που σας προτείνουμε στον «οδηγό καλοκαιρινής επιβίωσης» και μην αφήνετε τη ζέστη να σας νικήσει!   

Αντηλιακή προστασία.Όταν βγαίνετε από το σπίτι τα δύο βασικά πράγματα που πρέπει να παίρνετε μαζί σας είναι ένα μπουκάλι νερό και το αντηλιακό σας. Εφαρμόστε αντηλιακό γαλάκτωμα υψηλής προστασίας ειδικά στο πρόσωπο για να αποφύγετε την εμφάνιση πανάδων. Καλή προστασία επίσης από τον ήλιο προσφέρουν τα γυαλιά, ένα καπέλο και φυσικά η αναζήτηση φυσικής σκιάς.

Ντυθείτε σωστά.Επιλέξτε άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από βαμβακερά ή λινά υφάσματα.  Αποφύγετε τα συνθετικά καθώς δεν επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει, φυλακίζοντας τη ζέστη.

Άνετα παπούτσια.Για να μην ταλαιπωρήστε όσο βρίσκεστε εκτός σπιτιού και αν οι αστράγαλοί σας πρήζονται, επιλέξτε ανατομικά σανδάλια (αξίζει τον κόπο να δώσετε κάτι παραπάνω) χωρίς να ξαφνιαστείτε αν πρέπει να τα αγοράσετε ένα νούμερο μεγαλύτερο από αυτό που φορούσατε πριν την εγκυμοσύνη.

Εξοπλιστείτε. Επειδή θα βρεθείτε σίγουρα σε μέρη χωρίς κλιματισμό καλό είναι να κουβαλάτε μαζί σας μια βεντάλια ή ένα φορητό ανεμιστηράκι που λειτουργεί με μπαταρίες. Για άμεση δροσιά μπορείτε να έχετε ένα βαποριζατέρ με νερό.

Τροφή για το καλοκαίρι.Όσο καλύτερα τρώτε τόσο καλύτερα αισθάνεστε. Φροντίστε λοιπόν να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με πολλά φρούτα και λαχανικά εποχής, δροσερά snacks, χυμούς, γιαούρτι, λαχταριστά smoothies που θα φτιάχνετε σπίτι και αποφύγετε τα βαριά, λιπαρά φαγητά.

Δροσιστείτε. Το νερό είναι πολύ σημαντικό για την διατήρηση της θερμοκρασίας σας αλλά και την αποφυγή της αφυδάτωσης. Τώρα μάλιστα το χρειάζεστε περισσότερο παρά ποτέ αφού το σώμα σας χρειάζεται παραπάνω υγρά για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της εγκυμοσύνης, όπως για να παράγει επιπλέον αίμα για το μωρό σας.Επίσης, καταναλώνοντας πολλά υγρά (νερό, γάλα, φυσικούς χυμούς) βοηθάτε το σώμα σας να αποφύγει ενοχλητικά συμπτώματα, όπως είναι η δυσκοιλιότητα και οι αιμορροΐδες.

Άσκηση νωρίς το πρωί.Αν συνηθίζετε να περπατάτε ή να ακολουθείτε κάποια άλλη μορφή άσκησης σε εξωτερικό χώρο, φροντίστε να βγαίνετε είτε νωρίς το πρωί είτε αργά το απόγευμα όταν έχει πέσει ο ήλιος. Αν ωστόσο έχει πολλή ζέστη είναι καλύτερο να μείνετε μέσα σε δροσερό περιβάλλον για να μην ζεσταθείτε πολύ (λάβετε υπόψη σας και το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της κύησης αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματός σας). Αν αισθάνεστε ναυτία, ζαλάδα, απότομη αλλαγή στη θερμοκρασία του σώματος και ταχυπαλμίες, πιείτε νερό και καθίστε κάπου. Επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας αν εντοπίσετε κολπική αιμορραγία, έχετε θολή όραση ή λιποθυμήσετε.

Ταξιδέψτε. Το καλοκαίρι αυτό είναι μια ευκαιρία να ταξιδέψετε με τον σύντροφό σας πριν την έλευση του μωρού. Αν ταξιδέψετε οδικώς καλύτερα να είστε συνεπιβάτης (και όχι ο οδηγός) και να τοποθετήσετε σωστά τη ζώνη σας. Ζητήστε ακόμα από τον οδηγό να κάνει στάσεις κατά τη διάρκεια της διαδρομής για να περπατάτε λίγο και να τεντώνεστε. Μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας μερικά snacks, νερό, χαρτί υγείας και μαντιλάκια καθαρισμού. Αν θέλετε να ταξιδέψετε με αεροπλάνο θα πρέπει αρχικά να ρωτήσετε τον γιατρό σας για το αν επιτρέπεται. Σε περίπτωση που σας πει το ναι, επιλέξτε μια θέση κοντά στο διάδρομο γιατί είναι πιθανό να επισκέπτεστε συχνά την τουαλέτα. Επίσης, επειδή δεν μπορείτε να γνωρίζετε τη θερμοκρασία μέσα στην καμπίνα έχετε μαζί σας επιπλέον ρούχα ή ντυθείτε με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορείτε να βγάλετε κάτι αν ζεσταίνεστε.  

Διακοπές στο σπίτι! Αν η ημερομηνία τοκετού πλησιάζει και δεν θα πάτε διακοπές, μην το βάζετε κάτω! Φανταστείτε ότι είστε τουρίστας στην πόλη σας και επισκεφθείτε περιοχές που δεν έχετε δει, μουσεία στα οποία δεν έχετε πάει, γευματίστε σε ένα καλό εστιατόριο και απολαύστε το θερινό σινεμά ή απλά οργανώστε βραδιές με φίλους στο μπαλκόνι σας με cocktails χωρίς αλκοόλ.

Αντιμετωπίστε τα συμπτώματα που επιδεινώνει η ζέστη

Ορισμένα από τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης επιδιενώνονται αρκετά λόγω της ζέστης. Για να τα αντιμετωπίσετε ακολουθήστε τα παρακάτω φυσικά tips.

Λιπαρότητα στο δέρμα. Λίγο η εγκυμοσύνη, λίγο ο τύπος του δέρματός σας σε συνδυασμό με τη ζέστη και το δέρμα σας γίνεται πιο λιπαρό από ποτέ. Χρησιμοποιήστε ένα καθαριστικό προσώπου που να περιέχει γλυκολικό οξύ. Ωστόσο επειδή κάθε καθαριστικό δεν είναι ιδανικό για την εγκυμοσύνη διαβάστε προσεκτικά τα συστατικά του γιατί πρέπει να αποφύγετε τα προϊόντα που περιέχουν ρετινοειδή (retinoids) και σαλυκυλικό οξύ (salicylicacid). Σε περίπτωση που έχετε αμφιβολίες, δεν έχετε παρά να δείξετε το προϊόν στον γιατρό σας για να σας επιτρέψει να το χρησιμοποιήσετε.

Μαύροι κύκλοι.Τόσο η κούραση λόγω κύησης όσο και η ζέστη, σας εξαντλούν και αυτό γίνεται εμφανές γύρω από τα μάτια σας όταν αρχίσουν να στολίζονται με μαύρους κύκλους. Για να τα ξεκουράσετε κόψτε δύο φέτες αγγουριού, τοποθετήστε τις στα μάτια σας και σκεπάστε τις με ένα βρεγμένο πανί. Ξαπλώστε και χαλαρώστε για 15 λεπτά.   

Πρησμένα πόδια. Δοκιμάστε να μεταφέρετε την ευεργετική φροντίδα του spa στο σπίτι σας, βυθίζοντας τα πόδια σας σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό, στο οποίο θα έχετε προσθέσει άλατα και αιθέρια έλαια της αρεσκείας σας. Αφήστε τα εκεί για 5 με 10 λεπτά και επιστρατεύστε μια φίλη να σας περιποιηθεί τα νύχια ή τον σύντροφό σας για να σας κάνει μασάζ.