Μύθοι και αλήθειες για την εγκυμοσύνη

Μύθοι και αλήθειες για την εγκυμοσύνη

Μπορείς να καταλάβεις το φύλο του μωρού από την θέση της κοιλιάς; Πρέπει να τρως για δύο; Το σεξ επιταχύνει τον τοκετό; Όλη η αλήθεια πίσω από τους μύθους της εγκυμοσύνης!

*Με την συνεργασία του μαιευτήρα-χειρουργού γυναικολόγου, MD PHD, Μιλτιάδη Πίτσου.

Παλιά, όταν δηλαδή η επιστήμη της μαιευτικής δεν υφίσταντο καν, πολλές εγκυμονούσες στρέφονταν στην σοφία των μεγαλύτερων για να έχουν μια υγιή, ασφαλή εγκυμοσύνη. Με τα χρόνια, επομένως, επιβίωσαν θυμοσοφίες που είτε επιβεβαιώθηκαν είτε καταρρίφθηκαν από τους ερευνητές και τώρα ήρθε η ώρα να τις ξεδιαλύνουμε. Κι αυτό γιατί από την στιγμή που θα ανακοινώσετε την εγκυμοσύνη σας θα αρχίσετε να βομβαρδίζεστε από καλοπροαίρετες, αν και λίγο συγκεχυμένες και αντικρουόμενες , πληροφορίες γονέων, φίλων και λοιπών συγγενών σχετικά με το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε.

Μύθος: Δεν πρέπει για 9 μήνες να κουνάς ούτε δαχτυλάκι!

Αλήθεια: Είναι γεγονός πως κατά την εγκυμοσύνη πρέπει να εγκαταλείπεις επικίνδυνες δραστηριότητες, όπως η ιππασία ή το kick boxing, ωστόσο η τακτική, ελαφριά άσκηση έχει περισσότερα οφέλη παρά κινδύνους. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Vermont έδειξε πως οι δραστήριες εγκυμονούσες έχουν μικρότερης διάρκειας τοκετούς, χάνουν γρηγορότερα το βάρος μετά τον τοκετό, πάσχουν σπανιότερα από επιλόχεια κατάθλιψη, ενώ κοιμούνται καλύτερα εν συγκρίσει με εκείνες που δε γυμνάζονται.

shutterstock 59051575

Προσέξτε, ωστόσο, πριν ακολουθήσετε οποιασδήποτε μορφής άσκηση να ενημερώσετε τον γιατρό σας για να σιγουρευτείτε ότι η κατάστασή σας το επιτρέπει. Κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική και η δική σας μπορεί να έχει μια ιδιαιτερότητα που να μην ακολουθεί τον γενικό κανόνα. Ακόμα, να θυμάστε πως η περίοδος της εγκυμοσύνης δεν είναι η κατάλληλη ώρα για να ξεκινήσετε ένα νέο άθλημα. Μιλώντας για άσκηση εννοούμε, για παράδειγμα, αερόβια γυμναστική (το είδος εκείνο που απλά προκαλεί ένα ελαφρύ λαχάνιασμα), aqua aerobic, κολύμβηση ή απλά γρήγορο βάδισμα. Ο κανόνας είναι να λαχανιάζετε τόσο που να σας επιτρέπει να συμμετάσχετε σε μια απλή συζήτηση, αλλιώς το παρακάνετε. Τέλος, φροντίστε κατά την άσκηση να φοράτε ένα καλό αθλητικό σουτιέν, για να μην τραυματίσετε τους συνδέσμους στο στήθος σας, και να πίνετε αρκετό νερό, για να μην αφυδατωθείτε.

Μύθος: Εάν η κοιλιά σου είναι ψηλά θα κάνεις αγόρι

Αλήθεια: Το μέγεθος και το σχήμα της κοιλιάς σας εξαρτάται περισσότερο από τον σωματότυπό σας παρά από το φύλο του εμβρύου. Οι γυναίκες δεν είναι όλες ίδιες κι, έτσι, το σώμα καθεμιάς αντιδρά διαφορετικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δείτε τον παραπάνω μύθο ως έναν ευχάριστο τρόπο που μεταχειρίζονται οι γύρω σας για να αναμειχθούν στην εγκυμοσύνη σας και μην στηριχτείτε σε αυτόν για να αγοράσετε ροζ ή μπλε μωρουδιακά. Άλλωστε, ακόμα και το υπερηχογράφημα δεν μπορεί να προβλέψει 100% το φύλο του εμβρύου, αφού η στάση του μέσα στην μήτρα σας μπορεί να εμποδίσει τον γιατρό να το προβλέψει με σιγουριά.

Μύθος: Πρέπει να τρως για δύο

Αλήθεια: Ναι, τρώτε για δύο, αλλά ο ένας από τους δυο είναι εξαιρετικά μικρόσωμος. Κατά συνέπεια δεν είναι λογικό να διπλασιάσετε τις θερμίδες που λαμβάνετε. Στην πραγματικότητα χρειάζεστε περίπου 200 με 300 θερμίδες περισσότερες την ημέρα και το να υπερβείτε το σύνολο που πρέπει να λαμβάνετε δεν είναι διόλου ευεργετικό. Αντιθέτως, η υπερφαγία αλλά και η κατανάλωση ακατάλληλων φαγητών είναι πιθανό να οδηγήσει σε διαβήτη κύησης και υπερβολική αύξηση βάρους, τα οποία αμφότερα είναι επιβλαβή τόσο για εσάς όσο και για το έμβρυο και κάνουν τον τοκετό ακόμα δυσκολότερο.

shutterstock 63575023

Ως εκ τούτου, προτιμήστε να τρέφεστε σωστά και μην διατηρείτε εμμονές με το μετρητή θερμίδων. Μια υγιής διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σημαίνει να λαμβάνετε καλής ποιότητας πρωτεΐνες (αυγά, κρέας, ψάρια, όσπρια κτλ), Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα, για να συμβάλετε στην καλή πνευματική ανάπτυξη του μωρού σας, φρούτα και λαχανικά σύμφωνα με την εποχή και ακατέργαστους υδατάνθρακες (μαύρο ψωμί, ρύζι, μακαρόνια κτλ.). Τέλος, μην αμελείτε τα υγιεινά τσιμπολογήματα. Οι ξηροί καρποί, τα φρούτα, το γιαούρτι, οι μπάρες δημητριακών αποτελούν πρώτης τάξεως επιλογές!

Μύθος: Δεν πρέπει να κάνεις σεξ όσο είσαι έγκυος

Αλήθεια: Αυτό δεν είναι αλήθεια! Το να έρχεσαι σε επαφή με τον σύντροφό σου δεν βλάπτει το μωρό. Στην πραγματικότητα, οι νεότερες έρευνες ενθαρρύνουν την σεξουαλική επαφή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι εγκυμονούσες έχουν ανάγκη να νιώσουν καλά με το σώμα τους και να αισθανθούν πως αγαπιούνται. Το σεξ βοηθάει και στα δύο, ενώ, παράλληλα, ενισχύει το δέσιμο του ζευγαριού.

Να θυμάστε πως καλό θα ήταν για το θέμα αυτό να συμβουλευτείτε και τον γιατρό σας, παρότι οι ιατρικές περιπτώσεις που καθιστούν το σεξ απαγορευτικό είναι ελάχιστες. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως η επαφή θα πρέπει να αποφεύγεται σε περίπτωση χαμηλού πλακούντα ή κινδύνου αποκόλλησης αυτού, το τρίτο τρίμηνο σε περίπτωση πολλαπλής εγκυμοσύνης, εάν διαθέτετε ιστορικό πρόωρου τοκετού ή εάν έχουν ήδη σπάσει τα νερά σας.

Μύθος: Το σεξ θα επιταχύνει τον τοκετό

Αλήθεια: Οι προσταγλανδίνες, οι φαρμακευτικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την πρόκληση τοκετού, περιέχονται και στο ανδρικό σπέρμα. Συνεπώς, κάποιες γυναίκες υποστηρίζουν πως το σεξ μπορεί να επιταχύνει τον τοκετό. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση για κάτι τέτοιο.