Εγκυμοσύνη, Γρίπη & Εμβολιασμός

Εγκυμοσύνη, Γρίπη & Εμβολιασμός

Εμβολιασμός, πρόληψη και θεραπεία της γρίπης στην εγκυμοσύνη.

*Με την συνεργασία τηςχειρουργού μαιευτήρος-γυναικολόγου, Dr Αικατερίνης Γεωργαντοπούλου

Στην εγκυμοσύνη έχουμε μια φυσική ανοσοκαταστολή που σκοπό έχει να «ανέχεται» ο οργανισμός το έμβρυο, το οποίο αποτελεί διαφορετικό ιστό. Αυτή η ανοσοκαταστολή όμως, εμποδίζει τον οργανισμό της εγκύου να καταπολεμήσει εγκαίρως τις ιώσεις. Έτσι η γρίπη στην εγκυμοσύνη τείνει να είναι βαρύτερη και να διαρκεί περισσότερο.

Πρόληψη

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και γι’ αυτό καλό είναι να καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσετε εσάς και το έμβρυο. Εκτός από τους γνωστούς τρόπους πρόληψης (αποφυγή ατόμων που νοσούν, αποφυγή πολυσύχναστων κλειστών χώρων, συχνό πλύσιμο των χεριών κοκ), η καλύτερη λύση, για να μην νοσήσετε, είναι να κάνετε το εμβόλιο.

Το εμβόλιο της γρίπης είναι ασφαλές και δεν έχει παρενέργειες ούτε σε εσάς ούτε στο μωρό.  Με αυτό ο οργανισμός σας φτιάχνει αντισώματα. Αυτά σας προστατεύουν.Ακόμη, το εμβόλιο προστατεύει και το μωρό σας μετά την γέννηση του. Ενόσω είστε έγκυος  τα αντισώματα περνούν – μέσω του πλακούντα- στο μωρό και το προστατεύουν από γρίπη τους πρώτους μήνες της ζωής του.

Οι γιατροί συστήνουν να κάνετε το εμβόλιο σε όποιο μήνα της εγκυμοσύνης και να βρίσκεστε. Συνήθως σας δίνουν μια ηλεκτρονική συνταγή για να το πάρετε από το φαρμακείο και να σας το κάνει η μαία.

 Εάν δεν είστε ασφαλισμένη, να ξέρετε ότι μπορείτε να το πάρετε και χωρίς συνταγή και είναι ιδιαίτερα οικονομικό.

Θεραπεία

Εάν, ωστόσο, δεν προφυλαχτήκατε σωστά και παραλείψατε να εμβολιαστείτε με αποτέλεσμα να κολλήσατε γρίπη, μην πανικοβληθείτε. Υπάρχουν πολλές θεραπείες που είναι ακίνδυνες και επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη:

  • Απλές καραμέλες για πονόλαιμο με φυτικά συστατικά (πχ, μέλι, χαμομήλι κα)
  • Κομπρέσσες ή εντριβές με οινόπνευμα ή με vicks.
  • Ζεστά Ροφήματα όπως τίλιο, τσαι του βουνού, φασκόμηλο.
  • Πλύσεις της μύτης με φυσιολογικό ορό (fysiomer)
  • Εισπνοές με σπρει για την δύσπνοια όπως Aerolin, Becotide κλπ.

Εάν ανεβάσετε πυρετό πρέπει να τηλεφωνήσετε στον/στην ιατρό σας. Καλύτερα να μας πάρετε νωρίτερα παρά αργότερα. Μια έγκυος γυναίκα δεν πρέπει να αφεθεί να κάνει υψηλό πυρετό ( η υπερθερμία δημιουργεί κινδύνους για την νευρολογική ανάπτυξη του εμβρύου).

Να ξέρετε ότι υπάρχουν αντιπυρετικά και αντιβιοτικά που είναι ασφαλή και για εσάς και για το μωρό και επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη. Απευθυνθείτε στο γιατρό σας και αποφύγετε, σε κάθε περίπτωση, να πάρετε φάρμακα χωρίς να έχετε προηγουμένως συνεννοηθεί με τον γυναικολόγο σας!

Τέλος εάν νιώθετε πολύ άρρωστη, μην διστάσετε να  απευθυνθείτε στο Νοσοκομείο ή το Μαιευτήριο για εισαγωγή και θεραπεία.