Μη θυμώνεις, μαμά!

Μη θυμώνεις, μαμά!

Πώς επιδρά ο θυμός στο έμβρυο και πώς θα καταφέρετε να απαλλαγείτε από αυτόν

Σύμφωνα με κάποιες απόψεις οι εμπειρίες του μωρού ξεκινούν ήδη μέσα από την κοιλιά της μητέρας του. Δεν βιώνει απλά τα εξωτερικά ερεθίσματα (π.χ. τους ήχους) αλλά και τα συναισθήματα της μητέρας μέσω των ορμονών και των χημικών ουσιών που απελευθερώνονται και μεταφέρονται μέσω του πλακούντα. Τι συμβαίνει, λοιπόν, στην περίπτωση του θυμού;

Όπως υποστηρίζει η Αμερικάνικη Ένωση Ψυχολόγων, ο θυμός που αισθανόμαστε συνοδεύεται από φυσικές και βιολογικές αλλαγές στο σώμα. Ο καρδιακός σφυγμός αυξάνεται και εκκρίνονται ορμόνες όπως η αδρεναλίνη και η επινεφρίνη, συμβάλλοντας στην πίεση και στη συστολή των φλεβών. Έτσι μειώνεται το οξυγόνο στην μήτρα με αποτέλεσμα να μειώνεται και o εφοδιασμός αίματος προς το έμβρυο. Η σωματοποίηση του θυμού είναι λογική εάν σκεφτεί κανείς τον αντίκτυπο που έχει αντίκτυπο στη υγεία μας (πονοκέφαλος, προβλήματα πέψης, άσθμα, υψηλή αρτηριακή πίεση, δερματικά προβλήματα).

Σύμφωνα με έρευνες και μελέτες που είχε διεξάγει o βρετανικός οργανισμός «Tommys, the baby charity», ο θυμός ή το άγχος με διάρκεια μπορεί να επιδράσει αρνητικά στο έβρυο, οδηγώντας μεταξύ άλλων ακόμα και σε πρόωρο τοκετό ή σε γέννηση λιποβαρών μωρών. Στην ίδιες μελέτες επισημαίνεται ακόμα ότι το στρες (ειδικά στο τρίτο τρίμηνο) μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ψυχολογία ή την ιδιοσυγκρασία του μωρού (μελαγχολία, εκνευρισμό, κολικούς), ενώ σε περιπτώσεις που η μητέρα βιώνει μεγάλο άγχος αυξάνονται οι πιθανότητες να γεννήσει ένα υπερκινητικό μωρό.

Επειδή, όμως, δεν είναι δυνατόν να εξαλείψουμε τον θυμό  και τα άλλα αρνητικά συναισθήματα από τη ζωή μας, καλό είναι να μάθουμε να μην τα εσωτερικεύουμε αλλά αντιθέτως να τα αναγνωρίζουμε, να τα κατανοούμε και να τα διαχειριζόμαστε σωστά ώστε να αποφύγουμε διάφορα προβλήματα, τόσο στις σχέσεις όσο και στην υγεία μας. Ο θυμός εκφράζεται βάσει του τρόπου που έχουμε μάθει μέσω του περιβάλλοντός μας και κυρίως της οικογένειάς μας, συνεπώς αυτό σημαίνει πως μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον τρόπο που αντιδρούμε με πιο υγιείς μορφές έκφρασης.

Tips για να διαχειριστείτε τον θυμό σας

  1. Χαλάρωση. Υπάρχουν εύκολες αλλά αποτελεσματικές τεχνικές χαλάρωσης που μπορείτε να εφαρμόσετε κάθε φορά που νιώθετε ότι τα νεύρα σας χτυπάνε κόκκινο. Αναπνεύστε βαθιά από τη μύτη, νιώθοντας ότι παίρνετε αέρα από το διάφραγμα και όχι απλά από το στήθος. Ενώ αναπνέετε βαθιά, φροντίστε να επαναλαμβάνετε μια λέξη ή φράση που σας ηρεμεί. Αυτή μπορεί να είναι «ήρεμα» ή «χαλάρωσε». Οι ασκήσεις γιόγκα μπορούν, επίσης, να χαλαρώσουν το σώμα σας και να σας κάνουν να νιώθετε πιο ήρεμοι.
  2. Αλλάξτε τον τρόπο που σκέφτεστε. Είναι σίγουρα πολύ δύσκολο αλλά αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε. Οι άνθρωποι που θυμώνουν εύκολα τείνουν να κάνουν Depositphotos 9917154_sπιο «δραματικές» σκέψεις αλλά και να μιλούν με πιο δραματοποιημένο τρόπο. Δοκιμάστε λοιπόν να σκεφτείτε πιο λογικά και ψύχραιμα. Αποστασιοποιηθείτε και δοκιμάστε να δείτε την κατάσταση ως εξωτερικός παρατηρητής.
  3. Βελτιώστε την επικοινωνία. Αν τείνετε να κάνετε άλματα σκέψης και να φτάνετε σε συμπεράσματα που στην πραγματικότητα δεν ισχύουν, προσπαθήστε να ηρεμήσετε και να σκεφτείτε τις αντιδράσεις σας. Μιλήστε ήρεμα με τον άνθρωπο που σας θύμωσε ή συζητήστε λογικά την κατάσταση με τους συγγενείς ή τους φίλους που εμπιστεύεστε. Ωστόσο, μην κολλάτε εμμονικά στις μαύρες σκέψεις, απελευθερώστε τις και κατόπιν αφήστε τις να πετάξουν.
  4. Αλλάξτε συνήθειες. Βρείτε τι είναι αυτό που σας προκαλεί θυμό και προσπαθήστε στη συνέχεια να εφεύρετε άλλους τρόπους για να διαχειριστείτε παρόμοιες καταστάσεις. Αν δεν μπορείτε να αλλάξετε το άτομο ή την κατάσταση που σας θυμώνει, διαφοροποιήστε τον τρόπο που αντιδράτε απέναντι στο συγκεκριμένο άτομο ή την κατάσταση.
  5. Βελτιώστε την καθημερινότητά σας. Κουράζεστε ή αγχώνεστε καθημερινά; Αν ναι, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες να θυμώνετε ή να εκνευρίζεστε πιο εύκολα. Φροντίστε ακόμα να ακολουθείτε υγιεινή διατροφή και να κοιμάστε αρκετά. Μην παραμελείτε την άσκηση ενώ είστε έγκυος. Αφενός θα σας κάνει να νιώθετε καλύτερα, εξαιτίας της έκκρισης της ορμόνης ενδορφίνης, και αφετέρου θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε διάφορα προβλήματα, όπως ο πόνος στη μέση ή η δυσκοιλιότητα. Τέλος, εάν σας το επιτρέπει ο γιατρός σας, περάστε μερικές ιδιαίτερες στιγμές με το ταίρι σας. Το σεξ μειώνει τις εντάσεις και τον εκνευρισμό και σας κάνει πιο ανεκτική και ευδιάθετη.