Μακροχρόνια Οφέλη Εγκυμοσύνης

Μακροχρόνια Οφέλη Εγκυμοσύνης

5 οφέλη που έχει η εγκυμοσύνη για την υγεία της γυναίκας

Αυτήν την στιγμή βιώνετε μερικά όχι και τόσο ευχάριστα συμπτώματα αλλά κάνετε υπομονή γνωρίζοντας ότι το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει. Και παρότι το μωρό σας είναι πράγματι το μεγαλύτερο δώρο, η εγκυμοσύνη φέρνει μαζί της και μερικά ακόμη ευεργετήματα.

Τι πλεονεκτήματα, λοιπόν, έχουν οι μητέρες;

Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η μητέρα ανταλλάσει με το μωρό έναν μικρό αριθμό εμβρυϊκών κυττάρων μέσω του πλακούντα, ένα φαινόμενο που ονομάζεται μικροχιμαιρισμός. Σύμφωνα, τώρα, με μία Δανέζικη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Epidemiology (2014) οι μητέρες αγοριών έχουν στο αίμα τους το χρωμόσωμα Υ που συνδέεται με χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας στις γυναίκες. Αν και οι ερευνητές δεν γνωρίζουν γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό, μια θεωρία προτείνει πως ο μικροχιμαιρισμός με το αρσενικό χρωμόσωμα αυξάνει την ικανότητα του σώματος να ανιχνεύει και να καταστρέψει τους παθογόνους παράγοντες και τα κύτταρα που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε καρκινικά.

Μειώνει το ρίσκο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού

Ο κίνδυνος εμφάνισης της συγκεκριμένης νόσου σχετίζεται με την έκθεσή σε ορμόνες που παράγονται από τις ωοθήκες (ενδογενών οιστρογόνων και προγεστερόνης). Όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Δεδομένου ότι η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός μειώνουν τον αριθμό των έμμηνων ρύσεων κατά τη διάρκεια ζωής της, μειώνεται και έκθεση σε ενδογενείς ορμόνες

Σύμφωνα με Marsha Davidson, διεύθυντρια  της Κοινότητας Καρκινοπαθών του Καναδά, «ο ιστός του μαστού αλλάζει συνεχώς με τα επίπεδα των ορμονών. Είναι λογικό, λοιπόν, μια εγκυμονούσα να έχει διαφορετικό ορμονικό ιστορικό από μία γυναίκα που ακόμη δεν έγινε μητέρα. Οι μελέτες δείχνουν πως γυναίκες που κυοφορούν στην ηλικία των 30 ή νωρίτερα αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο». Παρότι το παραπάνω έχει αποδειχθεί από μια σειρά μελετών, τα βιολογικά αίτια δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητά.

Μειώνει το ρίσκο άλλων γυναικολογικών καρκίνων

Η εγκυμοσύνη μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών και του ενδομητρίου (μήτρας). Κάθε μήνα οι ωοθήκες περνούν από μια διαδικασία όπου τα κύτταρα διαιρούνται (η κυτταρική διαίρεση μπορεί να κάνει τα κύτταρα ευαίσθητα στον καρκίνο), αλλά κατά τη διάρκεια των μηνών της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, οι ωοθήκες κάνουν ένα μικρό «διάλειμμα».

Λιγότερο επώδυνες περίοδοι

Εάν πριν την εγκυμοσύνη η περίοδος ήταν μια επώδυνη διαδικασία, μετά τον τοκετό αυτό αναμένεται να αλλάξει. Δυστυχώς,όμως, δεν βιώνουν όλες οι γυναίκες αυτό το είδος ανακούφισης.

Συνολική βελτίωση της υγείας

Η εγκυμοσύνη έχει καταιγιστική επίδραση σε πολλές γυναίκες. Η εμπειρία της μητρότητας τους δίνει μια νέα προοπτική ζωής και την ωθεί να κάνουν καλύτερες επιλογές. Πολλές συνεχίζουν να μην καπνίζουν, να τρέφονται σωστά και να γυμνάζονται, ενώ δεν έχουν πια κανέναν φόβο για τους γιατρούς και έτσι πραγματοποιούν όλες τις απαραίτητες εξετάσεις.