Εγκυμοσύνη και Ορθοστασία

Εγκυμοσύνη και Ορθοστασία

Βλάπτει η ορθοστασία;

Υπάρχουν ορισμένα επαγγέλματα που απαιτούν να είστε πολλές ώρες όρθια ή να μετακινήστε πεζή. Ακόμη, υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις (π.χ. η ύπαρξη ενός ακόμα παιδιού) που σας αναγκάζουν να περνάτε πολύ χρόνο στο πόδι. Οπότε το ερώτημα είναι εύλογο: κατά πόσον μπορεί αυτή η κατάσταση να επηρεάσει την εγκυμοσύνη σας;

  • Το να είστε πολλές ώρες όρθια αλλά να περπατάτε δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα στο έμβρυο ή στον οργανισμό σας ενώ είστε έγκυος, παρόλο που μπορεί να είναι πιο δύσκολο ή πιο κουραστικό. Ειδικά αν μετακινήστε, κάνετε την ελαφριά γυμναστική που είναι απαραίτητη και έτσι παραμένετε σε φόρμα.
  • Φροντίστε να φοράτε ανατομικά παπούτσια ή ειδικούς πάτους για να ξεκουράζετε τα πόδια σας και να διευκολύνεστε στην κίνηση. Καλό είναι, ακόμα, να δοκιμάσετε μήπως σας εξυπηρετεί μια υποστηρικτική ζώνη εγκυμοσύνης που συγκρατεί την κοιλιά και βοηθάει στην ανακατανομή του βάρους.
  • Προβλήματα ενδέχεται να δημιουργηθούν από παρατεταμένη ορθοστασία καθώς σε αυτή τη στάση μειώνεται η πίεση του αίματος. Το πρόβλημα μπορεί να οξυνθεί λόγω εγκυμοσύνης, φέρνοντας ζαλάδα ή και λιποθυμία, αλλά και πολλαπλασιάζοντας την πιθανότητα να εμφανίσετε κιρσούς, ειδικά εάν έχετε κληρονομική προδιάθεση. Για να μειώσετε τον εν λόγω κίνδυνο, φροντίστε να κάνετε μικρά διαλείμματα για να περπατάτε.