Πέντε «δύσκολα» συμπτώματα που φέρνει η εγκυμοσύνη
Κάποτε μια φίλη μου είχε πει «σε καμία περίπτωση η εγκυμοσύνη δεν ήταν η καλύτερη περίοδος στην ζωή μου, όπως όλοι λένε!». Φυσικά, η δήλωση αυτή δεν είχε να κάνει με λόγους συναισθηματικούς ή ψυχολογικούς, αλλά με τα «δύσκολα» συμπτώματα που ενδέχεται να εμφανιστούν – χωρίς βέβαια να αποτελούν τον κανόνα. Από τις συνεχείς επισκέψεις στην τουαλέτα μέχρι τις συχνές κράμπες στα πόδια, πάμε μαζί να δούμε πώς να μάθετε να ζείτε με 5 δύσκολα συμπτώματα.
1. Συχνοουρία. Αποδεχτείτε ότι η τουαλέτα θα γίνει το αγαπημένο δωμάτιο του σπιτιού σας, αλλά και ότι σε κάποια στιγμή της εγκυμοσύνης σας θα είστε σε θέση να διαμορφώσετε το top 10 των εστιατορίων με τα καλύτερα WC.
Γιατί μου συμβαίνει αυτό; Οι συχνές επισκέψεις δεν οφείλονται στο άγχος αλλά στο γεγονός ότι η μήτρα μεγαλώνοντας πιέζει την ουροδόχο κύστη, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες στο παιχνίδι μπαίνει και το κεφαλάκι του μωρού.
Τι να κάνω;. Ακούστε το σώμα σας και πηγαίνετε στην τουαλέτα! Σε κάθε περίπτωση, αποφύγετε να κρατιέστε καθώς υπάρχει κίνδυνος ουρολοίμωξης.
2. Καούρες και προβλήματα στη χώνεψη.Παρότι τρέφεστε ελαφριά και αποφεύγετε τα πολύ πικάντικα φαγητά, η καούρα και η δυσπεψία θα σας κάνουν πολύ συχνά παρέα.
Γιατί μου συμβαίνει αυτό;Η προγεστερόνη, ορμόνη της εγκυμοσύνης, προκαλεί χαλάρωση των μυών, συμπεριλαμβανομένου του οισοφαγικού σφιγκτήρα, επιτρέποντας στα οξέα του στομάχου να ανεβαίνουν προς τα πάνω προκαλώντας καούρες. Επιπλέον ο αυξανόμενος όγκος της μήτρας πιέζει το στομάχι δημιουργώντας προβλήματα στην πέψη.
Τι να κάνω; Αποφύγετε τα γεύματα 2 ώρες πριν τον ύπνο, φροντίστε να κοιμάστε με ανασηκωμένο το κεφάλι, χρησιμοποιώντας μαξιλάρια και να πίνετε ροφήματα με μέντα, τζίτζερ και λεμόνι που βοηθούν. Διαβάστε ακόμα: «Καούρες στην εγκυμοσύνη»
3. Δυσκοιλιότητα. Άλλο ένα σύμπτωμα που αφορά την τουαλέτα είναι η δυσκοιλιότητα. Σε αντίθεση με την συχνοουρία, αυτή θα κάνει τις επισκέψεις σας λιγότερο συχνές αλλά θα αυξήσει τις ώρες παραμονής σας εκεί.
Γιατί μου συμβαίνει αυτό; Για τη δυσκοιλιότητα ευθύνεται και πάλι η προγεστερόνη που προκαλεί χαλάρωση των μυών του παχέος εντέρου, ώστε να παραμένει η τροφή περισσότερη ώρα στην πεπτική οδό και να υπάρχει περισσότερος χρόνος για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που έχει ανάγκη το έμβρυο.
Τι να κάνω; Εντάξτε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, πίνετε πολλά υγρά και κάντε ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν. Καθίστε, λόγου χάρη, πάνω σε μια μπάλα του pilatesκαι μετακινήστε τη λεκάνη σας μπρος – πίσω και στη συνέχεια μετακινηθείτε σαν να σχηματίζετε ένα οχτάρι. Διαβάστε ακόμα: «Δυσκοιλιότητα»
4. Αιμορραγία από τη μύτη. Ουπς! Αυτό δεν το περιμένατε. Κι όμως, είναι πολύ συχνό φαινόμενο να ανοίγει η μύτη στις μέλλουσες μανούλες.
Γιατί μου συμβαίνει αυτό; Οι αλλαγές στις ορμόνες ενδέχεται να προκαλέσουν αιμορραγίες από τη μύτη καθώς τα μικροσκοπικά αγγεία ανάμεσα στα ρουθούνια διαστέλλονται.
Τι να κάνω; Αν η αιμορραγία σταματήσει σύντομα, εντός 10 λεπτών, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Πιέστε τα ρουθούνια σας για τουλάχιστον 10 λεπτά, καθίστε με όρθια την πλάτη και στρέψτε το κεφάλι σας ελαφρά προς τα εμπρός αναπνέοντας από το στόμα. Αποφύγετε στη συνέχεια να φυσήξετε τη μύτη σας για τουλάχιστον 12 ώρες.
5. Πόνος στη μέση και κράμπες. Ξαφνικά αισθάνεστε σαν γριά 80 χρονών. Περπατάτε με δυσκολία, πονάει η μέση σας και σταματάτε κάθε τρεις και λίγο επειδή σας έπιασε κράμπα. Μην ανησυχείτε! Είστε ακόμα πολύ νέα, αλλά είστε και έγκυος.
Γιατί μου συμβαίνει αυτό; Η ορμόνη ρελαξίνη μαλακώνει τους συνδέσμους προετοιμάζοντας τον οργανισμό για τον τοκετό, επηρεάζοντας όλο το σώμα. Παράλληλα το βάρος της μήτρας επιβαρύνει τη μέση προκαλώντας πόνο. Οι κράμπες στα πόδια είναι ακόμα ένα συχνό φαινόμενο ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας λόγω της έλλειψης ασβεστίου και κάποιων βιταμινών, του αυξημένου βάρους και της λάθος στάσης, κυρίως στον ύπνο.
Τι να κάνω; Το πολύ νερό βοηθάει όπως και οι ασκήσεις για τέντωμα των μυών. Σταθείτε με το ένα πόδι μπροστά και το άλλο πίσω, λυγίστε ελαφρά το πόδι που έχετε τοποθετήσει μπροστά και τεντώστε το πίσω. Θα σας βοηθήσει να ακουμπήσετε τα χέρια σας στον τοίχο για να κρατάτε ισορροπία. Διαβάστε ακόμα «Μυϊκές κράμπες στα πόδια» και «11 συμβουλές για τον πόνο στην πλάτη».