Κι όμως ακούει!

Κι όμως ακούει!

Πότε αναπτύσσεται η ακοή και τι ακούει το μωρό σας ενώ είστε έγκυος

Μπορεί να μοιάζει παράξενο, αλλά το μωρό σας μπορεί να ακούσει τι γίνεται στον έξω κόσμο ήδη από το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης (από την 20η εβδομάδα κι έπειτα). Συνεπώς μη διστάσετε να του αφιερώνετε κομμάτια μουσικής, να του μιλάτε καθησυχαστικά και να του διαβάζετε παραμύθια πριν ακόμα το κρατήσετε στην αγκαλιά σας.

Ανάπτυξη της ακοής

Τα αυτάκια του μωρού σας αρχίζουν να αναπτύσσονται περίπου στις 8 εβδομάδες της κύησης, ενώ στις 24 εβδομάδες έχουν ολοκληρωθεί. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα μωρά μπορούν να ακούσουν ήχους μέσα από τη μήτρα στα τέλη του δεύτερου τριμήνου. Κατά το τρίτο τρίμηνο υπάρχει το ενδεχόμενο το μωρό σας να ξαφνιαστεί από κάποιον δυνατό και ξαφνικό ήχο. Αυτοί οι ήχοι μπορεί να προκαλέσουν αλλαγή στους παλμούς της καρδιάς ή σπασμωδικές κινήσεις.

Ο ήχος της φωνής σας

Μέσα στη μήτρα οι ήχοι φτάνουν στο μωρό σας πνιχτοί και σιγανοί αλλά παρ’ όλα αυτά μπορεί να τους αναγνωρίσει. Σύμφωνα με έρευνες, ο παλμός της καρδιάς ενός μωρού ηρεμεί όταν ακούει τη φωνή της μητέρας του. Αυτό σημαίνει πως μπορείτε να καθησυχάσετε το μωρό σας πριν ακόμα γεννηθεί, απλά μιλώντας του.

Η επίδραση της μουσικής

Αυτό που αναγνωρίζει το μικρό σας είναι ο τόνος και η διακύμανση της φωνής σας και όχι ακριβώς την ίδια σας τη φωνή. Κατά τον ίδιο τρόπο μπορεί να αναγνωρίσει και τη μουσική. Ωστόσο δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η κλασική μουσική συμβάλλει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, όπως από κάποιους υποστηρίζεται. Συνεπώς, αν προτιμάτε κάποιο άλλο είδος δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ότι δεν θα γεννήσετε μια ιδιοφυία. Στην πραγματικότητα ο εξωτερικός κόσμος είναι μια ανεξάντλητη πηγή ήχων που ενεργοποιούν την ακοή του μωρού σας, έτσι δεν είναι απαραίτητο, τουλάχιστον για την ανάπτυξή του, να δημιουργείτε επιπλέον ηχητικές παρεμβάσεις.

Μάθετε κι αυτό: Νεότερη έρευνα του Πανεπιστημίου του Leicester απέδειξε πως τα μωρά μπορούν να θυμηθούν ήχους που άκουγαν στην μήτρα αργότερα στην ζωή τους. Οπότε είναι πολύ πιθανό η μουσική που ακούτε κατά την εγκυμοσύνη να το ηρεμεί ώστε να κοιμηθεί ή να σταματήσει να κλαίει.