Να το φάω ή όχι;

Να το φάω;

Τι μπορείτε να καταναλώνετε και τι όχι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τι ισχύει για τον καφέ, τα γλυκά και τα πικάντικα;

*Με την συνεργασία του μαιευτήρα-χειρουργού γυναικολόγου MD, DRCOG, DFSRH, Ιωάννη Καλογήρου.


Το ότι είστε έγκυος δεν σημαίνει ότι θα αλλάξει τραγικά η διατροφή σας, εκτός φυσικά αν το αγαπημένο και πιο συχνό φαγητό σας είναι το hotdog. Μπορείτε να καταναλώνετε περισσότερες τροφές από όσες νομίζετε αρκεί καταρχάς να είναι καλομαγειρειμένες. Για να κάνετε ασφαλείς επιλογές δείτε ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε και ποιες να προτιμάτε. Και φυσικά μην ξεχνάτε να συμβουλεύστε τον γιατρό σας!

Τυρί

Τα κίτρινα τυριά όπως τσένταρ, έμμενταλ, ένταμ και παρμεζάνα είναι πολύ καλές επιλογές για την εγκυμοσύνη καθώς είναι πηγές ασβεστίου. Μπορείτε επίσης να καταναλώσετε φέτα, μαλακά τυριά, μοτσαρέλα και χαλούμι αρκεί να ελέγξετε ότι είναι παστεριωμένα. Τυριά όπως το κατσικίσιο και το ροκφόρ είναι καλύτερα να αποφεύγονται καθώς μπορεί να μεταδώσουν λιστέρια (μικροοργανισμός που εκδηλώνεται ως ενδοκυτταρικό παράσιτο και σε νεογέννητα και εγκύους, ενώ πηγή μόλυνσης είναι οι ζωικές τροφές και τα παράγωγά τους). Επίσης αποφύγετε για τον ίδιο λόγο να πίνετε γάλα που δεν είναι παστεριωμένο.

Αυγό

Το αυγό που έχει μαγειρευτεί καλά είναι ασφαλές για την εγκυμοσύνη όπως και τα αυγά που περιέχονται σε κέικ ή άλλα γλυκίσματα. Το τηγανιτό και το βραστό αυγό πρέπει να είναι σφιχτό. Η κατανάλωση μελάτων αυγών δεν είναι ασφαλής λόγω του κινδύνου της σαλμονέλας. Το ίδιο ισχύει και για τις τροφές με ωμά αυγά όπως η σπιτική μαγιονέζα ή κάποιες σως.

Σούσι

Ψάρι

Τα άσπρα ψάρια όπως ο μπακαλιάρος είναι πλούσια σε ασβέστιο κα πρωτεΐνες, και είναι πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη του εμβρύου. Ο σολομός είναι πλούσιος σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του, αλλά η κατανάλωσή του δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 2μερίδες/εβδομάδα. Αποφύγετε τα ωμά θαλασσινά, τα οστρακοειδή, το σούσι, και μεγάλα ψάρια τα οποία θεωρούνται ύποπτα για βαρέα μέταλλα, όπως ο ξιφία, ο τόνος και το «βασιλικό» σκουμπρί. Επίσης τα καπνιστά ψάρια είναι καλύτερο να αποφεύγονται εκτός και αν έχουν μαγειρευτεί.

Κρέας

Το κρέας είναι βασική πηγή πρωτεϊνών και σιδήρου, οπότε και πρέπει να υπάρχει στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιό σας. Ωστόσο, για να είναι απόλυτα ασφαλές είναι σημαντικό να το μαγειρεύετε καλά και να μην υπάρχει ίχνος αίματος. Από την άλλη, είναι σημαντικό να αποφεύγετε το συκώτι και τα παράγωγά του (π.χ. λουκάνικο συκωτιού, πατέ κτλ.) επειδή περιέχει πολύ υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α με τη μορφή ρετινόλης, η  όποια είναι επιβλαβής για το αναπτυσσόμενο μωρό σας. Τέλος, εάν τα αλλαντικά είναι η αδυναμία σας, μπορείτε να τα καταναλώσετε εάν έχουν ψυχθεί σωστά, απλώς είναι καλύτερο να τα αποφεύγετε γιατί δεν είναι υγιεινά.

Πικάντικα

Μπορεί να έχετε δει πολλές εγκύους να αποφεύγουν τα πικάντικα φαγητά, αλλά αυτό δεν συμβαίνει επειδή δεν είναι ασφαλή. Μπορείτε να τρώτε πικάντικα, εφόσον αυτά είναι ανεκτά από το σώμα σας αλλά καλύτερα περιορίστε την κατανάλωσή τους το τελευταίο τρίμηνο, οπότε μπορεί να χειροτερέψουν τις καούρες που θα νιώθετε.

Γλυκά

ΣοκολάταΟ περιορισμός της κατανάλωσης γλυκών δεν αφορά μόνο την δική σας πρόσληψη βάρους αλλά και την υγεία του αγέννητου παιδιού σας. Έρευνα του California Polytechnic State University ανακάλυψε μια σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση γλυκών το πρώτο τρίμηνο και την γέννηση παχύσαρκων μωρών. Μάλιστα, ο παράγοντας κινδύνου είναι ανεξάρτητος από το βάρος της γυναίκας πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επομένως, καλό θα ήταν, ναι μεν να καλοπιάνετε τον εαυτό σας με κάποιο γλυκό που και που, αλλά να μην υπερβάλλετε. Εάν νιώθετε έντονη ανάγκη για γλυκό προτιμήστε κάποια φρουτοσαλάτα ή ένα κομμάτι μαύρη σοκολάτα.

Καφές

Εάν ο καφές είναι η αγαπημένη σας καθημερινή συνήθεια, δεν χρειάζεται να τον αποχωριστείτε αλλά να περιορίσετε την κατανάλωσή του στο 1 φλιτζάνι βραστού καφέ (γαλλικός ή ελληνικός) την ημέρα. Αυτό είναι απαραίτητο επειδή η καφεΐνη ως διεγερτικό αυξάνει του καρδιακούς παλμούς και τον μεταβολισμό σας, κάτι που ενδέχεται να επηρεάσει τον παλμό, την αναπνοή και την ανάπτυξη του εμβρύου. Επιπλέον, επειδή ο καφές είναι διουρητικός σας κάνει να χάνετε πολλά υγρά και ηλεκτρολύτες, ενώ εμποδίζει και την απορρόφηση του ασβεστίου και του σιδήρου εάν καταναλωθεί κοντά στο γεύμα. Προσοχή! Μην αντικαταστήσετε τα υπόλοιπα φλιτζάνια καφέ που πίνατε την ημέρα με τσάι ή σοκολάτα. Κι αυτά περιέχουν καφεΐνη. Προτιμήστε χαμομήλι, φασκόμηλο ή τσάι του βουνού.

ExtraTip: Εάν έχετε iphoneή ipadκαι γνωρίζετε αγγλικά, μπορείτε να κατεβάσετε με €1,79 την εφαρμογή «CanIeatit?», έναν οδηγό που σας βοηθά να ξεχωρίσετε τι είναι απόλυτα ασφαλές, τι απαγορευμένο και τι αμφιλεγόμενο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτός, φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις συμβουλές του γιατρού σας ο οποίος και γνωρίζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εγκυμοσύνης σας!