Καταπολεμήστε τη ναυτία

Καταπολεμήστε τη ναυτία

9 τρόποι για να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά την ναυτία

Ένα από τα συμπτώματα του πρώτου (κυρίως) τριμήνου της εγκυμοσύνης είναι και η ναυτία που συνηθίζεται να χαρακτηρίζεται «πρωινή», αν και μπορεί να κάνει την εμφάνισή της καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μπορεί να είναι ένα δυσάρεστο σύμπτωμα, αλλά αφενός δεν κρατάει για πάντα, αφετέρου υπάρχουν τρόποι για να την αντιμετωπίσετε. Εάν δεν δημιουργεί πρόβλημα στην πρόσληψη του φαγητού, άρα και στην λήψη των απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων για το έμβρυο, δεν είναι τίποτε άλλο από μια ελαφρώς δύσκολη δοκιμασία της εγκυμοσύνης. Για να απαλύνετε τα συμπτώματα και να καταπολεμήσετε την ναυτία πειραματιστείτε με τους παρακάτω τρόπους.  

  • Πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί, δοκιμάστε να φάτε κράκερς ή κάποιο άλλο snack πλούσιο σε υδατάνθρακες που θα έχετε στο κομοδίνο. Έπειτα, περιμένετε 20-30 λεπτά μέχρι οι υδατάνθρακες να κάνουν τη δουλειά τους και να αυξήσουν το ζάχαρο.
  • Το πρωί μαζί με το τσάι σας δοκιμάστε να βράσετε και να πιείτε πιπερόριζα (τζίντερ). Η πιπερόριζα έχει καταπραϋντική δράση και βοηθάει στην καταπολέμηση και την πρόληψη της ναυτίας.
  • Για τον ίδιο λόγο θα ήταν βοηθητικό να έχετε στη τσάντα σας και για ώρα ανάγκης κάποια παστίλια ή τσίχλα πιπερόριζας. Εάν, ωστόσο, την απεχθάνεστε μπορείτε να προσδοκάτε ανάλογο αποτέλεσμα και από το λεμόνι. Μυρίστε λεμόνι, κόψτε το σε φέτες και βάλτε το μέσα στο νερό σας, πιπιλίστε το ή απλά φάτε μια καραμέλα με άρωμα λεμονιού!
  • Μολονότι είναι σημαντικό να ενυδατώνεστε καλά, ειδικά εάν κάνετε εμετό χάνοντας πολλά υγρά, προσπαθήστε να πίνετε υγρά μόνο μεταξύ των γευμάτων και περιορίστε τα κατά τη διάρκεια αυτών.Προτιμήστε τις μικρές γουλίτσες από την απότομη κατάποση.
  • Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να τρώτε πριν ή αμέσως μόλις πεινάσετε, γιατί ένα άδειο στομάχι μπορεί να επιδεινώσει τη ναυτία. 
  • Φυσικά, αποφύγετε τις τροφές που φαίνεται να προκαλούν ή να επιδεινώνουν περαιτέρω τη ναυτία. Τα φαγητά με λίπος λόγου χάρη είναι καλύτερο να βγουν εκτός μενού, όπως επίσης τα τηγανιτά και τα πολύ πικάντικα.
  • Αντίθετα, καλό θα ήταν να συμμαχήσετε με την βιταμίνη Β6. Καταναλώστε, για παράδειγμα, μπανάνες, τόννο (μόνο Αλονήσσου που δεν ύποπτος για βαρέα μέταλλα), πατάτες, πίτυρο σιταριού, σταφίδες και σουσάμι. Εάν σας δώσει την έγκρισή του ο γιατρός σας μπορείτε, ακόμα, να πάρετε 50 mg βιταμίνης Β6 δύο φορές την ημέρα.
  • Εάν υποπτεύεστε πως οι βιταμίνες που λαμβάνετε επιδεινώνουν τις ναυτίες σας συζητήστε με τον γιατρό σας το ενδεχόμενονα πάρετε βιταμίνες διαφορετικής μάρκας. Επιπλέον δοκιμάστε να αλλάξετε τις ώρες που λαμβάνετε τις βιταμίνες. Μπορεί λόγου χάρη να είναι βοηθητικό να τις παίρνετε πριν πέσετε για ύπνο.
  • Τέλος, φορέστε το ειδικό βραχιόλι θαλάσσης, το οποίο θα βρείτε στα φαρμακεία. Αυτό, παρότι έχει δημιουργηθεί για όσους ταξιδεύουν με πλοίο, έχει αποδειχθεί βοηθητικό για πολλές εγκύους ανά τον κόσμο.

 

Διαβάστε ακόμα το άρθρο μας «Η ναυτία γεννά πιο έξυπνα παιδιά», μια έρευνα για να δείτε πιο θετικά αυτό που σας συμβαίνει, καθώς επίσης και το άρθρο «Πρωινές ναυτίες», εάν θέλετε περισσότερες πληροφορίες.