Είναι μύθος ότι οι εγκυμονούσες ξεχνούν;
Τα επεισόδια «αμνησίας» ή αφηρημάδας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό, δεν είναι μύθος. Ακόμα και έρευνες έχουν αποδείξει ότι η εγκυμοσύνη δεν φέρνει τα πάνω κάτω μόνο στο σώμα της μέλλουσας μητέρας, αλλά και στο μυαλό της. Επομένως την επόμενη φορά που θα βάλετε το κινητό σας στο ψυγείο, που θα θυμηθείτε τελευταία στιγμή το ραντεβού με τον γιατρό ή που δεν θα θυμάστε αν κλειδώσατε το σπίτι, θα γνωρίζετε καλά ποιος είναι ο «ένοχος».
Ένας από τους πιο προφανείς λόγους για αυτή την «διαταραχή» της μνήμης είναι ο χορός των ορμονών. Τα αυξημένα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης ενδέχεται να επηρεάσουν την περιοχή του ιππόκαμπου του εγκεφάλου, που είναι υπεύθυνος για τη «διαλογή» των γεγονότων τα οποία στη συνέχεια αποθηκεύονται στην μόνιμη μνήμη. Όσο πιο υψηλά είναι τα επίπεδα των ορμονών τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει και ο ιππόκαμπος να επηρεαστεί. Επειδή οι εν λόγω ορμόνες αυξάνονται σταδιακά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης φτάνοντας στο ζενίθ το τρίτο τρίμηνο, αυτή η συγκεκριμένη περίοδος μπορεί να είναι και η πιο προβληματική για τη μνήμη.
Πέρα από τις ορμόνες, υπεύθυνοι για τις αλλαγές στη λειτουργία της μνήμης είναι το άγχος της μητρότητας αλλά και η κούραση από την αϋπνία, αρχικά λόγω των επιπλοκών της εγκυμοσύνης (ναυτία, καούρα, συχνοουρία) και μετέπειτα λόγω της συνεχούς φροντίδας του νεογνού. Πιο αναλυτικά, η έλλειψη ύπνου συνδέεται με φτωχή νοητική λειτουργία, ενώ το να ξεχνάει εύκολα κάποιος σχετίζεται με το άγχος. Οι μέλλουσες και νέες μαμάδες λοιπόν για να διατηρούν το μυαλό τους σε εγρήγορση δεν χρειάζεται να κάνουν ασκήσεις μνήμης, αλλά να διαχειρίζονται το άγχος, προσπαθώντας να το μειώσουν και να κοιμούνται αρκετά (8 ώρες το βράδυ και ένας μικρής διάρκειας υπνάκος κατά τη διάρκεια της ημέρας).
Επίσης θα πρέπει να προετοιμαστούν για να το ενδεχόμενο να ξεχνούν εύκολα ή να είναι αφηρημένες μετά τον τοκετό, ειδικά αν δεν κοιμούνται αρκετές ώρες. Μέχρι να περάσει αυτό το στάδιο φροντίστε να βρείτε ευφάνταστους τρόπους για να θυμάστε τι έχετε να κάνετε, όπως π.χ. να αναγράφετε αυτό που πρέπει να θυμηθείτε στο χέρι σας, να έχετε έναν πίνακα στο ψυγείο που να αναγράφετε τις καθημερινές σας υποχρεώσεις.
Διαβάστε κι άλλους τρόπους να νικήσετε την «μ-αμνησία» εδώ.