Τι κρύβεται πίσω από την επιθυμία σας να τακτοποιήσετε το σπίτι και να το εξοπλίσετε κατάλληλα ενώ είστε έγκυος;
Μην απορήσετε αν ενώ διανύεται το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας, νιώσετε ξαφνικά έντονη την επιθυμία να αλλάξετε το σαλόνι σας, να γεμίσετε τα ντουλάπια σας με τρόφιμα και να τακτοποιήσετε τα βιβλία σας. Έχετε ακουστά για το «σύνδρομο της φωλιάς»; Ίσως σας φανεί παράξενο ή το προσπεράσετε θεωρώντας πως είναι άλλος ένας μύθος που περιβάλλει την εγκυμοσύνη, αλλά το ένστικτο της τακτοποίησης του χώρου που θα υποδεχτεί το μωρό είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται σε όλα τα είδη και έχει τις καταβολές του στα βάθη των αιώνων.
Τουλάχιστον αυτό επισημαίνει η επιστημονική συγγραφέας Jena Pincott. Φυσικά η παρόρμηση δεν αφορά απλά σε ένα ένστικτο που μυστηριωδώς έχει μεταφερθεί από γενιά σε γενιά αλλά είναι αποτέλεσμα των ορμονών της εγκυμοσύνης. Υπεύθυνες για αυτό είναι οι ορμόνες προγεστερόνη και προλακτίνη που συνδέονται με το δέσιμο, τη φροντίδα και τα τρυφέρα συναισθήματα. Η προλακτίνη σε γενικές γραμμές στρέφει το ενδιαφέρον μιας μέλλουσας μαμάς στην οικογένειά της, τους φίλους και το σπίτι της. Τα επίπεδα προγεστερόνης αυξάνονται με τη σύλληψη και παραμένουν υψηλά καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ μετά τον τοκετό αυξάνονται απότομα λόγω του θηλασμού, συμπίπτοντας με την επιθυμία για τη δημιουργία μιας ζεστής φωλιάς.
Έρευνες μάλιστα που έχουν γίνει σε θηλαστικά (ποντίκια, κουνέλια) έχουν συνδέσει το σύνδρομο της φωλιάς, με την ανάγκη για δημιουργία ισχυρού δεσμού με το νέο μέλος της οικογένειας αλλά και με τη σωστή φροντίδα του. Με άλλα λόγια η διαδικασία της προετοιμασίας μιας «φωλιάς» για το μωρό που θα γεννηθεί, ανοίγει τον δρόμο για το μετέπειτα ισχυρό δεσμό με το νεογέννητο. Αν λόγου χάρη η μαμά κουνελίτσα δεν καταφέρει να προετοιμάσει κατάλληλα την φωλιά της πριν γεννήσει, τότε δεν θα μεγαλώσει σωστά τα μικρά της. Παρομοίως το σύνδρομο της φωλιάς βοηθάει ψυχολογικά τη νέα μητέρα να αποδεχτεί και να προετοιμαστεί για την αλλαγή που έρχεται στη ζωή της.