Θρεπτικές τροφές για τη ναυτία

Θρεπτικές τροφές για τη ναυτία

Καθησυχάστε το «αναστατωμένο» σας στομάχι με τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά

Τα αγαπημένα σας φαγητά έχουν έντονες γεύσεις και αρκετά μπαχαρικά, με λίγα λόγια είναι σχεδόν απαγορευμένα όταν υποφέρετε από ναυτίες το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας. Και τώρα τι τρώμε; Ένα μενού από απλά φαγητά που δεν έχουν πολύ ιδιαίτερες γεύσεις είναι συχνά βοηθητικό. Και σε αυτή την περίπτωση, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το αν λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, μιας και μπορείτε να επιλέξετε θρεπτικές τροφές που ταυτόχρονα δεν επιδεινώνουν τα συμπτώματα της πρωινής ναυτίας.     

Ένα καλό πρωινό.Για ένα αναστατωμένο στομάχι ένα τοστ είναι το ιδανικό snack για να ξεκινήσετε την ημέρα σας. Όμως, όσο και αν σας αρέσει το λευκό ψωμί, προτιμήστε ψωμί ολικής αλέσεως καθώς είναι εφοδιασμένο με αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Μια εναλλακτική λύση είναι τα δημητριακά χωρίς ζάχαρη που ειδικά αν είναι ενισχυμένα με φολικό οξύ, σίδηρο και βιταμίνες Β, είναι ιδανικά τόσο για να ηρεμούν το στομάχι σας όσο και για να λαμβάνετε τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες.

Ρίξτε το στα φρούτα. Τα φρούτα δεν μπορεί παρά να έχουν περίοπτη θέση στο καθημερινό σας μενού όσο είστε έγκυος. Τώρα για το ποια από αυτά σαν προκαλούν τη λιγότερη ναυτία, θα φανεί μέσα από τις δοκιμές. Οι μπανάνες είναι μια καλή λύση όπως και οι χυμοί που ενυδατώνουν όταν δεν μπορείτε να πιείτε αρκετό νερό. Για φρουτοχυμούς πλούσιους σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες αξίζει να επιλέξετε ρόδια, βατόμουρα, κεράσια, σταφύλι.

Τροφές κατευθείαν από το ψυγείο. Πιθανόν να διαπιστώσετε ότι καταναλώνετε πιο εύκολα παγωμένες τροφές παρά κάτι ζεστό. Καλές και ελαφριές επιλογές για το ευαίσθητο στομάχι σας αυτή την περίοδο είναι το γιαούρτι, το τυρί και το τόφου, καθώς είναι πηγές πρωτεΐνης και ασβεστίου. Αν το γιαούρτι επιδεινώνει την ναυτία ανακατέψτε το με κομμάτια φρούτων ή πιείτε το με τη μορφή smoothie.  

Πατάτες και ρύζι. Καταρχήν οι πατάτες είναι πολύ ευγενικές με το αναστατωμένο σας στομάχι, επομένως αυτός από μόνος του είναι ένας βασικός λόγος για να τις εντάξετε χωρίς τύψεις στο μενού. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η εν λόγω τροφή δεν είναι καθόλου φτωχή σε διατροφική αξία μιας και περιλαμβάνει φυτικές ίνες, κάλιο και βιταμίνη Β6. Από την άλλη, το σκούρο ρύζι είναι μια καλή εναλλακτική λύση γιατί αφενός ανήκει στην οικογένεια των προϊόντων ολικής αλέσεως, αφετέρου είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες.    

Αυγά. Αν απολαμβάνατε πριν την εγκυμοσύνη σας τη γεύση του αυγού, τα καλά νέα είναι ότι η τροφή αυτή βοηθάει στην ναυτία καθώς είναι πηγή πρωτεΐνης και χολίνης, αρκεί φυσικά να τα απολαμβάνετε καλομαγειρεμένα.  

Σούπες. Όχι, δεν είστε άρρωστη, αλλά η τόσο γευστική κοτόσουπα το πιθανότερο είναι να μειώσει το αίσθημα ναυτίας και το σίγουρο είναι ότι θα σας εφοδιάσει με πολλά θρεπτικά συστατικά. Σταδιακά προσθέστε και ψιλοκομμένα λαχανικά στη σούπα σας αλλά και κομμάτια κοτόπουλο για επιπλέον βιταμίνες.