Βοήθεια! Βλέπω συνέχεια εφιάλτες!

Όνειρα γλυκά ή τρομακτικά;

Βλέπετε συχνά τρελά όνειρα ή εφιάλτες στην εγκυμοσύνη;

Τα όνειρά σας μοιάζουν πιο τρελά ή είναι πιο τρομακτικά από ότι συνήθως; Μην ανησυχείτε ότι λαμβάνετε προαισθήματα για κάτι άσχημο που ίσως συμβεί στο έμβρυο ή με εσάς. Τέτοιου είδους όνειρα είναι απόλυτα φυσιολογικά κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και «επισκέπτονται» ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών σε ενδιαφέρουσα.  

Υπέυθυνοι για αυτά είναι αφενός η ορμόνη προγεστερόνη και αφετέρου τα αντιφατικά σας συναισθήματα, όπως ο ενθουσιασμός ή ο φόβος για την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα. Παράλληλα, τα όνειρα σας φαίνονται πιο έντονα ή τα θυμάστε γιατί όταν ξυπνάτε τα βράδια με μεγαλύτερη συχνότητα, για να επισκεφθείτε την τουαλέτα ή για να αλλάξετε στάση, διακόπτετε τον κύκλο του ύπνου REM, όπου και «κατοικούν» τα όνειρα.   

Συχνά μπορεί να βλέπετε ότι χάνετε το μωρό σας, ότι σας το παίρνουν, ότι το αφήνετε μόνο του χωρίς να το προσέχει κανείς. Οι εικόνες αυτές πιθανόν να φανερώνουν τον φόβο σας για τις απαιτήσεις της μητρότητας. Αν βλέπετε ότι τρέχετε μακριά ή ότι είστε παγιδευμένη μέσα σε ένα δωμάτιο, είναι πιθανό να ανησυχείτε μήπως χάσετε την ελευθερία σας. Αποδεχτείτε τα αντιφατικά συναισθήματα που μπορεί να έχετε και εξωτερικεύστε τα.

Τα όνειρά σας μπορούν να σας δώσουν πληροφορίες για τις βαθύτερες σκέψεις σας, για τις κρυφές σας ανησυχίες και τα συναισθήματά σας για τις αλλαγές που θα έρθουν μετά τον τοκετό. Και να σας βοηθήσουν να αποδεχτείτε τους φόβους σας. Μπορούν να αποτελέσουν όμως και αφορμή για να συζητήσετε και να μοιραστείτε τις σκέψεις σας με τον σύντροφό σας ή με τους φίλους σας.