Εγκυμοσύνη με ανοιχτά παράθυρα!

Εγκυμοσύνη με ανοιχτά παράθυρα!

Έρευνα συνδέει την κακή ποιότητα αέρα με τον πρόωρο τοκετό

Τα ανοιχτά παράθυρα ή αλλιώς η ανανέωση του αέρα μέσα στο σπίτι μειώνουν το ρίσκο πρόωρου τοκετού ή τη γέννηση λιποβαρών μωρών σύμφωνα με τα συμπεράσματα πρόσφατης έρευνας. Αυτό συμβαίνει γιατί ο καθαρός αέρας μειώνει την έκθεση μιας εγκύου στον καπνό από τσιγάρα, σε διάφορα σπρέι ή σε άλλες πτητικές ουσίες που βρίσκονται στους εσωτερικούς χώρους. 

Oι ερευνητές ρώτησαν πάνω από 1.760 μητέρες από το Λος Άντζελες για την ποιότητα του αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.  Ρωτήθηκαν για παράδειγμα αν υπήρξε έκθεση σε καπνό από τσιγάρα, πόσο συχνά άνοιγαν τα παράθυρα για να αερίζεται ο χώρος, πόσο συχνά χρησιμοποιούσαν σπρέι για τα μαλλιά, σπρέι για έντομα και βερνίκι νυχιών μέσα στο σπίτι. Μερικά από τα συμπεράσματα της έρευνας είναι τα εξής:

  • Παρόλο που οι ερευνητές δεν συνδέουν τη χρήση των σπρέι για τα μαλλιά με τον πρόωρο τοκετό ή τη γέννηση λιποβαρών μωρών, βρήκαν ότι ο σωστός αερισμός του σπιτιού μειώνει το ρίσκο για αυτού του είδους τις επιπλοκές. 
  • Σύμφωνα με την έρευνα, οι γυναίκες που εκθέτονταν παθητικά σε καπνό από τσιγάρο και άνοιγαν τα παράθυρα του σπιτιού για συνολικό διάστημα μικρότερο από τη μισή ημέρα είχαν 3 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να γεννήσουν ένα λιποβαρές μωρό και 92% μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν πρόωρο τοκετό.
  • Όμως ακόμα και οι εγκυμονούσες, που δεν εκτίθεντο παθητικά σε καπνό από τσιγάρα αλλά δεν άνοιγαν πολύ συχνά τα παράθυρα στο σπίτι, είχαν 49% μεγαλύτερες πιθανότητες να αποκτήσουν ένα λιποβαρές μωρό και 25% μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν πρόωρο τοκετό σε σχέση με τις γυναίκες που αέριζαν πολύ καλά τον χώρο που μένουν.
  • Η έκθεση σε καπνό από τσιγάρα θα πρέπει να αποφεύγεται, περιορίζοντας τους καπνιστές σε εξωτερικούς χώρους, ενώ το σπίτι θα πρέπει να αερίζεται καλά και τακτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Extra tip: Τα συμπεράσματα της έρευνας συνδέουν τα κλειστά παράθυρα με τον πρόωρο τοκετό, ωστόσο δεν καθιερώνουν μια σχέση αιτιατού – αποτελέσματος. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να υπάρξουν άλλες επιπλοκές που να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό ακόμα και αν ο χώρος που μένει μια έγκυος αερίζεται πολύ καλά.