Η ναυτία «γεννά» πιο έξυπνα μωρά

Η πρωινή ναυτία «γεννά» πιο έξυπνα μωρά

Έρευνα συνδέει την εμφάνιση της ναυτίας στην εγκυμοσύνη με την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου

Την επόμενη φορά που θα νιώσετε τα συμπτώματα της ναυτίας, μην αφήσετε την διάθεσή σας να χαλάσει. Σκεφτείτε απλά ότι η ναυτία μπορεί και να είναι σημάδι ότι δημιουργούνται καλύτερες συνθήκες για το μωρό σας ή απλούστερα ότι το μωρό θα γίνει πανέξυπνο!

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται νέα Καναδική έρευνα, δηλαδή ότι  η εμφάνιση ναυτίας κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης συνδέεται με εξυπνότερα μωρά. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές από το Νοσοκομείο Παίδων στο Τορόντο του Καναδά συνδέουν τις ναυτίες με την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 121 γυναίκες, εκ των οποίων οι 30 δεν είχαν παρουσιάσει κανένα σύμπτωμα ναυτίας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Οι ερευνητές έκαναν τεστ IQ και συμπεριφοράς στα παιδιά τους όταν ήταν στην ηλικία των 5 και 7 ετών. Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Pediatrics, έδειξαν ότι τα παιδιά των γυναικών που υπέφεραν από πρωινές ναυτίες, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν υψηλότερα αποτελέσματα στα τεστ. Είχαν επίσης καλύτερες επιδόσεις στα απλά μαθηματικά και μεγαλύτερη γλωσσική ευφράδεια.

Μάθετε και αυτό

  • Η ναυτία αποτελεί σύνηθες φαινόμενο τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης και συνήθως σταματάει κατά το δεύτερο τρίμηνο αυτής. Ωστόσο, Ναυτίες στην εγκυμοσύνηδεν είναι λίγες οι γυναίκες εκείνες που υπέφεραν από ναυτίες καθόλη τη διάρκεια της κύησης.
  • Παρά το ότι οι περισσότεροι συνηθίζουμε να τις ονομάζουμε «πρωινές», οι περισσότερες εγκυμονούσες παραδέχονται πως τις έχουν στο «κεφάλι» του όλη μέρα και, κυρίως, το βράδυ που ξαπλώνουν στο κρεβάτι.
  • Ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν ότι προκαλείται από τις ορμόνες που εκκρίνονται για να προστατεύσουν τον πλακούντα και τη μήτρα.
  • Παλαιότερες έρευνες διατείνονται ότι οι ναυτίες στην εγκυμοσύνη συνδέονται με λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσει το μωρό καρδιακά προβλήματα αλλά και με μικρότερο ποσοστό αποβολών.
  • Σύμφωνα με τα αποτελέσματα άλλων ερευνών, η ναυτία πυροδοτείται από την κατανάλωση αλκοόλ, κρέατος, ζάχαρης και λιπαρών και αυτό πιθανόν να αποτελεί ένα τρόπο αυτοπροστασίας του οργανισμού από τις ανθυγιεινές τροφές.
  • Η λαϊκή σοφία θέλει την ναυτία ως σημάδι ότι το μωρό θα είναι κορίτσι. Λέγεται μάλιστα ότι προκαλείται από την αντίδραση του οργανισμού στα οιστρογόνα, τη θηλυκή ορμόνη.


Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Πρωινές ναυτίες»