Ζητήστε τη φροντίδα του

Ζητήστε μασάζ

8 πράγματα που μπορείτε να ζητήσετε από το σύντροφό σας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σκεφτήκατε ποτέ ότι ο σύντροφός σας ίσως δεν ξέρει τι ακριβώς να κάνει για εσάς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Επειδή με τις αλλαγές που γίνονται στο σώμα και την ψυχολογία σας έχετε συγκεκριμένες ανάγκες, μη διστάσετε να ζητήσετε να σας φροντίσει λίγο παραπάνω από τα συνηθισμένα. Δώστε μερικές κατευθύνσεις για μικρές βοήθειες που και ο ίδιος ίσως να απολαύσει καθώς θα νιώσει ότι εμπλέκεται περισσότερο στην όλη διαδικασία.


1. Ζητήστε του να σας κάνει λίγο μασάζ. Καθώς τα πόδια σας θα αρχίσουν να πρήζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ένα μασάζ στα δάχτυλα και τα πέλματα θα είναι ίσως ένα από τα πιο χαλαρωτικά και απολαυστικά πράγματα μπορεί να προσφέρει ο σύντροφός σας. Επίσης μπορείτε να του ζητήσετε να σας απλώσει την κρέμα ή το λάδι για τις ραγάδες στην κοιλιά και τους γλουτούς. Θα έρθετε πιο κοντά και το έμβρυο θα απολαύσει το χάδι! Τέλος, αν κι εσείς όπως και τόσες μέλλουσες μαμάδες υποφέρετε από ημικρανίες, ζητήστε από το σύντροφό σας να σβήσει τα φώτα, να καλύψει με μια δροσερή πετσέτα ή ρούχο τα μάτια σας και την κορυφή του κεφαλιού και να σας κάνει μασάζ στους κροτάφους για όσο χρειάζεται ώστε να ανακουφιστείτε από τον πόνο.

2. Προτείνετε να στρωθεί στο διάβασμα. Δώστε του να διαβάσει όσο το δυνατόν περισσότερα βιβλία και άρθρα για να ενημερωθεί σχετικά με την κύηση, τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα και στην ψυχολογία σας ώστε αφενός μεν να έχει κάποιες βασικές γνώσεις όταν επισκέπτεστε το γιατρό σας, αφετέρου δε να συμπάσχει και να σας βοηθάει όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ενθαρρύνετέ τον να αρχίσει το διάβασμα

3.  Ενθαρρύνετέ τον να επισκέπτεται μαζί σας το γιατρό και να είναι παρών στους υπέρηχους. Τον βοηθάτε έτσι να εμπλακεί περισσότερο στις διαδικασίες αλλά και να δεθεί τόσο με εσάς όσο και το μωρό, καθώς θα είναι μια ξεχωριστή εμπειρία για αυτόν να το βλέπει έστω στην οθόνη του υπερήχου.

4. Πείτε του να σας βοηθήσει να κάνετε σωστή διατροφή. Στην πραγματικότητα κατά τη διάρκεια της κύησης χρειάζεται να καταναλώνεται επιπλέον 200 θερμίδες. Αν πιάσετε τον εαυτό σας να ψάχνει να φάει τροφές ανθυγιεινές για τις οποίες μετά θα νιώθετε τύψεις, ζητήστε από το σύντροφό σας να σας ετοιμάσει κάτι πιο υγιεινό.

5.Ζητήστε του να σας κάνει συμπαράσταση. Εφόσον δεν μπορείτε εσείς να τρώτε πατατάκια, χάμπουργκερ, πίτσες […] καλύτερα να τα αποφεύγει κι εκείνος. Επίσης, ζητήστε του να κόψετε μαζί το κάπνισμα και παρακαλέστε τον να αποφεύγει το αλκοόλ, τουλάχιστον όταν είστε μαζί.

Ζητήστε του συμπαράσταση

6.  Υπενθυμίστε του με τον τρόπο σας να συνεχίσει τα κομπλιμέντα. Ίσως αισθάνεστε περίεργα με τις αλλαγές που συντελούνται στο σώμα σας και με το επιπλέον βάρος που έχετε προσθέσει αλλά να έχετε πάντα κατά νου ότι ο σύντροφός σας συνεχίζει να σας βλέπει όμορφες και ελκυστικές. Δώστε του την ευκαιρία να το εκφράσει και με τις λέξεις.

7. Πείτε του να σας κάνει να γελάτε. Αν και η εγκυμοσύνη είναι συνήθως μια συναρπαστική περίοδος, μπορεί κάποιες φορές να είναι δύσκολη για κάποιες μέλλουσες μαμάδες με αποτέλεσμα να τις ρίχνει ψυχολογικά. Εξηγήστε του ότι είστε όλη αυτιά για αστείες ιστορίες με στόχο να γελάτε και να ανεβαίνει η διάθεσή σας στα ύψη.

8. Ζητήστε του να φροντίσει ώστε να περνάτε περισσότερο χρόνο μαζί. Τώρα είναι η ευκαιρία να έρθετε πιο κοντά, να πάτε μια εκδρομή, να χαλαρώσετε ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο αγκαλιά στο κρεβάτι. Όταν το μωρό θα έρθει η προτεραιότητες θα αλλάξουν και ο ελεύθερος χρόνος θα μειωθεί σημαντικά.