Ανησυχώ… Υπάρχει όντως λόγος; No. 2

Εγκυμοσύνη

4 ακόμα συχνές ανησυχίες της εγκυμοσύνης που δεν χρειάζεται να σας ανησυχούν!

*Με την συνεργασία του μαιευτήρα-χειρουργού γυναικολόγου, MD PHD, Μιλτιάδη Πίτσου.

Σε συνέχεια του «Ανησυχώ… Υπάρχει όντως λόγος; No. 1» έρχονται 4 ακόμη ανησυχίες της εγκυμοσύνης και ο λόγος που δεν χρειάζεται να σας ανησυχούν!


Η κοιλιά μου δεν είναι πολύ φουσκωμένη. Αυτό σημαίνει ότι το μωρό μου δεν μεγαλώνει κανονικά;

Αν είστε αδύνατη ή γυμνασμένη, τότε οι μύες της κοιλιακής χώρας θα είναι αρκετά δυνατοί ώστε η κοιλιά σας να μην «φουσκώνει» σε μεγάλο βαθμό καθώς αναπτύσσεται το μωρό σας. Το μωράκι σας μπορεί να βρίσκεται χαμηλά στην κοιλιά ή πιο κοντά στην πύελο. Ούτως ή άλλως στις 20-22 εβδομάδες θα κάνετε έναν λεπτομερή υπέρηχο και θα δείτε ότι το μωρό σας αναπτύσσεται κανονικά.


Ανησυχίες της εγκυμοσύνηςΈχω περίεργα κολπικά υγρά.

Η έκκριση περισσότερων κολπικών υγρών που καμιά φορά είναι πηκτά ή έχουν έντονη μυρωδιά είναι αποτέλεσμα των ορμονολογικών αλλαγών που συμβαίνουν στην εγκυμοσύνη. Δεν σημαίνει ότι έχετε κάποια μόλυνση. Παρ’ όλα αυτά για να αποφύγετε πιθανές μολύνσεις φροντίστε να φοράτε βαμβακερά εσώρουχα και να πλένετε συχνά την ευαίσθητη περιοχή.

Δεν νιώθω το μωρό μου να κινείται.

Κάποιες φορές το μωρό σας θα κινείται περισσότερο και άλλες λιγότερο. Επιπλέον, δεν αισθάνονται όλες οι μαμάδες να κινείται το μωρό τους με την ίδια συχνότητα. Περίπου στις 20 εβδομάδες που θα αρχίζετε να αισθάνεστε κάποιες κινήσεις, αυτές θα είναι περίπου 10 το 12ωρο. Ωστόσο, κάθε μωρό είναι διαφορετικό και εσείς θα μάθετε με τον καιρό πόσο συχνά κινείται το δικό σας. Αν ακόμα έχετε αμφιβολίες, ξαπλώστε και ακουμπήστε τα χέρια σας στην κοιλιά σας για λίγο προσπαθώντας να αισθανθείτε κάποια κίνηση. Σε κάθε περίπτωση δεν χρειάζεται να υποφέρετε σιωπηλά. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας καθώς με έναν υπέρηχο όπου θα ακούσετε το χτύπο της καρδιάς του μικρού σας θα καθησυχαστείτε.


Έχω πρόωρο τοκετό;

Τις τελευταίες εβδομάδες είναι σύνηθες να αισθάνεστε ότι η κοιλιά σας είναι πιο σφιχτή και τεντωμένη, αλλά αυτό από μόνο του δεν έχει να κάνει με πρόωρο τοκετό. Αυτό τις περισσότερες φορές συμβαίνει γιατί το κεφάλι του μωρού σας μετακινείται προς τα κάτω για να παραμείνει στην πύελο, παίρνοντας θέση. Επίσης υπάρχουν και οι προπαρασκευαστικές ή Braxton Hicks συσπάσεις της μήτρας που είναι μη ρυθμικές και ρόλος τους είναι να προετοιμάσουν τη μήτρα για τον τοκετό αλλά δε σχετίζονται με αυτόν. Αυτό που έχετε να κάνετε εσείς είναι να απολαύσετε τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης, έχοντας κατά νου ότι το σώμα σας ξέρει ακριβώς τι κάνει και πώς προετοιμάζεται για τη μεγάλη ημέρα.