Επικοινωνήστε με το έμβρυο

Επικοινωνήστε με το έμβρυο

Δεθείτε με το μωρό πριν ακόμα γεννηθεί διεγείροντάς το με ερεθίσματα

Η ανάπτυξη της ακοής από τον πέμπτο μήνα της κύησης θα δώσει τη δυνατότητα στο μωρό να αναγνωρίζει τις φωνές του κοντινού του περιβάλλοντος με πρώτη τη δική σας αλλά και άλλους οικείους ήχους. Συνεπώς αν δοκιμάσετε να το διεγείρετε μέσω της αφής ή με μουσικές μελωδίες εκείνο θα ανταποκριθεί θετικά και εσείς θα έχετε κάνει το πρώτο βήμα για να δεθείτε μαζί του πριν ακόμα γεννηθεί!

  • Η διέγερση του εμβρύου στην εγκυμοσύνη γίνεται μέσω ερεθισμάτων, όπως μουσικής, κινήσεων ή ελαφριάς πίεσης. Το μωρό ενώ είναι ακόμα στην κοιλιά της μητέρας του μαθαίνει να αναγνωρίζει και να αντιδρά σε διαφορετικά ερεθίσματα μέσω της κίνησης. Με αυτόν τον τρόπο, εσείς παρέχοντας ερεθίσματα και εκείνο αντιδρώντας μέσω της κίνησης θα δημιουργήσετε τους όρους για την πρώτη επικοινωνία με το μωρό σας, βοηθώντας το παράλληλα να αναπτύξει τη μνήμη του.
  • Η μουσική αποτελεί έναν ιδανικό τρόπο να διεγείρετε το έμβρυο. Παρατηρείστε τις αντιδράσεις του και τις κινήσεις που κάνει ανάλογα με τη μελωδία που ακούει. Δεν χρειάζεται να βάζετε μόνο κλασική μουσική, καθώς δεν υπάρχει κάποιο είδος που να μην είναι κατάλληλο για το μωρό σας – εκτός φυσικά αν σας προκαλεί εκνευρισμό ή δυσφορία.
  • Φροντίστε να «επικοινωνείτε» με το έμβρυο με μέτρο καθώς τα πολλά ερεθίσματα μπορεί να έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα από ότι περιμένετε, όπως για παράδειγμα να σταματήσει το μωρό σας να αντιδρά σε αυτά επειδή νιώθει «βομβαρδισμένο». Ακολουθήστε το ένστικτό σας αλλά και τη διάθεσή σας, καθώς σημασία έχει και η ποιότητα της επικοινωνίας.

Τι λένε οι έρευνες

Η επίδραση της μουσικής στην εγκυμοσύνη, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς ποικίλει. Κάποιοι ερευνητές πιστεύουν ότι η μουσική κατά την κύηση δεν έχει σχέση με την αναπτυγμένη αντίληψη του μωρού μετά τη γέννα. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο. Θεωρούν δηλαδή πως τα μωράκια που «λικνίζονταν» υπό τους ρυθμούς μιας μελωδίας όσο ήταν στην κοιλιά της μητέρας τους μπορούν αφενός να αναγνωρίσουν τη φωνή της και αφετέρου να αντιδράσουν στους ίδιες μελωδίες που πλέουν τους είναι οικείες. Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και άλλα ευρήματα σύμφωνα με τα οποία η διέγερση του εμβρύου με διάφορους τρόπους βοηθάει στην ανάπτυξη των οπτικών, ακουστικών, λεκτικών και κινητικών δεξιοτήτων του μωρού. Παράλληλα τα μωράκια αυτά κοιμούνται καλύτερα και παραμένουν σε εγρήγορση σχετικά με όσα συμβαίνουν στο περιβάλλον τους.   

Μάθετε για την ακοή του εμβρύου στο άρθρο μας: «Κι όμως ακούει!».