5 σημαντικές συνήθειες για μια υγιή εγκυμοσύνη

5 σημαντικές συνήθειες για μια υγιή εγκυμοσύνη

Για να παραμείνετε υγιής και δυνατή ακολουθήστε τις παρακάτω σημαντικές συμβουλές!

Η εγκυμοσύνη είναι ένα συναρπαστικό και συνάμα θαυμαστό γεγονός στην ζωή μιας γυναίκας, ωστόσο είναι και αρκετά απαιτητική. Για να παραμείνετε υγιείς και να διασφαλίσετε την σωστή ανάπτυξη του εμβρύου, είναι σημαντικό να φροντίζετε το σώμα σας και να προφυλάσσεστε, όταν χρειάζεται, από εξωτερικές απειλές. Ακολουθούν 5 tipsγια να νιώθετε υγιής και δυνατή κατά τη διάρκεια των 9 μηνών την εγκυμοσύνης.

Αποφύγετε τους αρρώστους

Ακούγεται λογικό αλλά συχνά οι μέλλουσες μαμάδες αναπτύσσουν πρόωρα το μητρικό ένστικτο να φροντίσουν τους γύρω τους. Ωστόσο, όταν κάποιος αγαπημένος σας (σύζυγος, μητέρα, μεγαλύτερο παιδί) αρρωστήσει, καλό είναι να σκεφτείτε την δική σας υγεία και την υγεία του αγέννητου παιδιού σας και να αφήσετε κάποιον άλλον να αναλάβει χρέη νοσοκόμας.

Πλένετε συχνά τα χέρια σας        

Αυτή η σημαντική συνήθεια υγιεινής παρέχει στις εγκύους δύο σημαντικά οφέλη. Πρώτον, με το πλύσιμο των χεριών μειώνετε τις πιθανότητες να αρρωστήσετε. Δεύτερον, μέσα στην λίστα με τις ουσίες που δεν πρέπει να έρχεστε σε επαφή υπάρχουν και κάποιες τις οποίες τις συναντάτε καθημερινά και τις αγγίζετε χωρίς να το συνειδητοποιείτε. Για παράδειγμα, όταν ανοιγοκλείνετε παλιά παράθυρα μπορεί να έρθετε σε επαφή με τον μόλυβδο της μπογιάς (ο μόλυβδος στις μπογιές έχει απαγορευτεί από το ’80 και μετά. Άλλο ένα παράδειγμα είναι επικίνδυνα βακτήρια (π.χ. σαλμονέλα) που μπορεί να υπάρχουν στον νεροχύτη της κουζίνας.

Περιορίστε τα μικρόβια

Τα μικρόβια βρίσκονται παντού και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, εκτός κι αν είσαι έγκυος. Πολλοί άνθρωποι δεν θα σκέφτονταν να μοιραστούν το φλιτζάνι του καφέ τους ή το τοστ τους με κάποιον οικείο. Εσείς, ωστόσο, φροντίστε να αποφεύγετε τέτοιες ενέργειες. Μια ακόμα καλή συνήθεια είναι να απολυμαίνετε με αντιμικροβιακά προϊόντα καθαρισμού τα πόμολα, τους διακόπτες, τα πλήκτρα του υπολογιστή, του τηλεφώνου και του τηλεκοντρόλ.

Βεβαιωθείτε ότι τα κατοικίδιά σας είναι υγιή

Εάν έχετε κατοικίδιο θα πρέπει να έχει κάνει όλα τα απαραίτητα εμβόλια και να είναι όσο το δυνατόν πιο καθαρό (πλυμένο, κουρεμένο κοκ.). Εάν έχετε γάτα, τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο για να κάνει διαγνωστικές εξετάσεις για τοξοπλάσμωση. Εάν η εξέταση βγει θετική, τότε η γάτα σας θα πρέπει να μεταφερθεί σε ένα φιλικό η συγγενικό σπίτι μέχρι να ολοκληρωθεί η θεραπεία. Καλό, βέβαια, είναι να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που ζει με γάτες για πολλά χρόνια έχει αποκτήσει ανοσία στο τοξόπλασμα.

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα είναι απαραίτητο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Φροντίστε, λοιπόν, να τρέφεστε ισορροπημένα, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που ο γιατρός σας έχει κρίνει ως ασφαλή. Φροντίστε, ακόμα, να ασκείστε (με την άδεια πάντα του γιατρού σας) και να ξεκουράζεστε επαρκώς.