Επηρεάστε τις διατροφικές επιλογές από τη μήτρα

Επηρεάστε τις διατροφικές επιλογές από τη μήτρα

Πώς θα επηρεάσετε τις διατροφικές επιλογές του μωρού πολύ πριν γεννηθεί;

Δεν θα ήταν υπέροχο το μικρό σας να απολάμβανε χωρίς καχυποψία και διαμαρτυρίες οποιαδήποτε τροφή και αν του προσφέρατε, από μπρόκολο και σέλινο μέχρι φασόλια και ρεβίθια; Φαίνεται πως μπορείτε και, μάλιστα, πολύ πριν ξεκινήσετε την εισαγωγή στερεάς τροφής στην διατροφή του!

Οι πρώτοι γευστικοί κάλυκες του εμβρύου αναπτύσσονται περίπου στις 12 εβδομάδες της κύησης, ενώ λίγο αργότερα πραγματοποιείται και η σύνδεσή τους με τον εγκέφαλο, γεγονός που κάνει δυνατή τη πρόσληψη της γεύσης της τροφής. Παρόλο που οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι κατά πόσο αυτοί οι γευστικοί κάλυκες είναι λειτουργικοί, γνωρίζουν ότι τα έμβρυα έχουν τη δυνατότητα να καταπίνουν.

Ωστόσο οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούν ότι οι γευστικοί κάλυκες παίζουν πολύ μικρό ρόλο στην ικανότητα ενός ανθρώπου να εντοπίσει τη γεύση ενός φαγητού και να την απολαύσει. Και αυτό γιατί η όσφρηση παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο, ίσως τον πιο σημαντικό στη διαδικασία για την αναγνώριση μιας γεύσης, η οποία ρυθμίζεται από το στόμα, τη μύτη και τον εγκέφαλο. Μάλιστα αν κλείσετε τη μύτη σας όταν τρώτε κάτι θα διαπιστώσετε ότι η γεύση του φαγητού είναι κάπως διαφορετική, πολλές φορές και ανύπαρκτη!  

Στους 4 με 6 μήνες μετά τη σύλληψη, οι αναπνευστικές οδοί του εμβρύου ανοίγουν και έτσι μπορεί να μυρίσει. Όπως ακριβώς ο αέρας εισχωρεί στις αναπνευστικές οδούς, έτσι και το αμνιακό υγρό, το οποίο μεταφέρει διάφορες οσμές, εισάγει το έμβρυο σε έναν καινούργιο κόσμο από μυρωδιές. Παρόλο που το έμβρυο δεν καταλαβαίνει σε τι αναφέρεται κάθε μυρωδιά, φαίνεται να συνηθίζει κάποιες μυρωδιές, οι οποίες του είναι οικείες μετά τον τοκετό.

Ορισμένες τροφές έχουν την ικανότητα να αλλάξουν την οσμή του αμνιακού υγρού, όπως το σκόρδο ή το καρότο. Μάλιστα σε σχετική έρευνα παρατηρήθηκε πως τα μωρά των οποίων οι μητέρες έπιναν χυμό καρότου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αποδέχονταν περισσότερο τις τροφές που περιείχαν καρότο σε σχέση με μωρά που οι μητέρες τους κατά τη διάρκεια της κύησης δεν κατανάλωναν καρότα. 

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως τα μωρά είναι πιο πρόθυμα να δοκιμάσουν νέες γεύσεις αν είχαν μια ανάλογη εμπειρία όσο βρίσκονταν στη μήτρα. Έτσι οι μητέρες που ακολουθούν υγιείς διατροφικές συνήθειες, καταναλώνοντας παράλληλα μια ποικιλία τροφών, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού θέτουν γερές βάσεις για να αποκτήσει και το μωρό τους μελλοντικά ανάλογες συνήθειες. Άρα οι διατροφικές επιλογές που κάνετε όσο είστε έγκυος, επηρεάζουν άμεσα τις διατροφικές επιλογές που θα κάνει το μωρό σας!