Διάρροια στην εγκυμοσύνη

Διάρροια στην εγκυμοσύνη

Γιατί προκαλλείται και πως αντιμετωπίζεται η διάρροια στην εγκυμοσύνη

Ενώ είχατε ακούσει πως η δυσκοιλιότητα δεν είναι σπάνιο φαινόμενο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, εσάς σας συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Πιο σπάνια μεν, αλλά με πιθανότητες να κάνει την εμφάνισή της, η διάρροια δεν εγκυμονεί κινδύνους πέρα από την αφυδάτωση, κατάσταση όμως που μπορεί να προληφθεί.

Ενώ η δυσκοιλιότητα σχετίζεται με τις ορμόνες της εγκυμοσύνης, η διάρροια συνήθως προκαλείται από εξωτερικούς παράγοντες που δεν είναι και τόσο επιβλαβείς. Είναι πιθανόν δηλαδή να είναι αποτέλεσμα των νέων διατροφικών επιλογών λόγω της κύησης, της μεγαλύτερης ποσότητας νερού που πίνετε ή ακόμα και της άσκησης, ενώ έχουν σημειωθεί και περιπτώσεις διάρροιας στην εγκυμοσύνη που προκαλούνταν από τη λήψη βιταμινών. Επίσης αιτίες μπορεί να είναι κάποια διατροφική δηλητηρίαση ή μια στομαχική διαταραχή.

Η διάρροια είναι πιο σπάνια σε σχέση με τη δυσκοιλιότητα κατά τη διάρκεια της κύησης, αλλά αν επιμένει για περισσότερο από δύο ημέρες, ανεξάρτητα από το πόσο ελαφριάς ή βαριάς μορφής είναι, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Το θέμα είναι πως πρέπει δώσετε τη σημασία που αρμόζει στην κατάσταση καθώς δεν είναι δύσκολο να οδηγήσει σε αφυδάτωση.

Αποφύγετε τροφές που μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση, όπως αποξηραμένα φρούτα, λιπαρά, τηγανιτά ή καυτερά φαγητά, το γάλα, αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, και τα ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Εκτός από ρύζι, μπανάνες και λευκό ψωμί που γενικά συνίστανται σε αυτή την περίπτωση προσπαθήστε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας πατάτες, δημητριακά χωρίς ζάχαρη, κρακεράκια, λαχανικά, σούπες με ρύζι και λαχανικά, άπαχο κρέας και γιαούρτι για να λαμβάνετε τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες που χρειάζεστε για την περίοδο της εγκυμοσύνης:

Μην λαμβάνετε φάρμακα για την αντιμετώπιση της διάρροιας χωρίς να έχετε πιο πριν συμβουλευτεί τον γιατρό σας, καθώς πολλά από αυτά δεν επιτρέπονται κατά τη διάρκεια της κύησης.

Αν αντιμετωπίζετε βαριάς μορφής διάρροια (περισσότερο από 3 επισκέψεις στην τουαλέτα την ημέρα) ή αν δείτε αίμα και βλέννες θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας.