Ποιες είναι οι απαραίτητες εξετάσεις του πρώτου τριμήνου της κύησης;
*Με την συνεργασία του μαιευτήρα, χειρουγού γυναικολόγου, MD, PhD, Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Μιλτιάδη Πίτσου.
Καταρχάς, συγχαρητήρια! Έχετε κάνει το τεστ εγκυμοσύνης και έχετε διαπιστώσει πως είστε έγκυος και έχετε κάνει μία β’ χοριακή εξέταση και το έχετε επιβεβαιώσει. Είναι, λοιπόν, ώρα να επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας! Εάν θέλετε να μάθετε τι να περιμένετε, ακολουθήστε μας!
Ιστορικό
Στην πρώτη σας επίσκεψη ο γυναικολόγος σας θα καταγράψει το ιστορικό σας. Πόσο χρονών είστε; Είστε καπνίστρια; Ακολουθείτε ή ακολουθούσατε πριν την εγκυμοσύνη κάποια φαρμακευτική αγωγή; Κυκλοφορεί στην οικογένειά σας κάποια κληρονομική ασθένεια; Πάσχατε κατά το παρελθόν (ή πάσχετε ακόμη) από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα; Αυτές και άλλες πολλές ερωτήσεις θα κληθείτε να απαντήσετε με απόλυτη ειλικρίνεια. Στον γιατρό τα λέμε όλα, χωρίς ντροπές!
Φυσική και γυναικολογική εξέταση
Στην συνέχεια ο γιατρός σας θα μετρήσει το βάρος και την πίεσή σας, θα ελέγξει τα άκρα σας για κιρσούς και πρηξίματα, θα ψηλαφίσει τους μαστούς σας για όγκους και, τέλος, θα προχωρήσει σε επισκόπηση του κόλπου για να να διαπιστωθούν τυχόν ανατομικές ανωμαλίες του κόλπου ή του τραχήλου. Επίσης, εάν δεν έχετε κάνει τον τελευταίο χρόνο, θα σας κάνει ένα τεστ ΠΑΠ για να ελέγξει την κατάσταση του τραχήλου της μήτρας στην αρχή της εγκυμοσύνης.
Υπερηχογράφημα.
Στην πρώτη επίσκεψη, ο γιατρός σας θα κάνει ένα διακολπικό υπερηχογράφημα. Με αυτό :
- Επιβεβαιώνει ότι υπάρχει ενδομήτρια κύηση και αποκαλύπτει εάν κυοφορείτε δίδυμα ή πολίδυμα. Επίσης, δείχνει ακριβώς σε ποια εβδομάδα βρίσκεστε και διασταυρώνει ότι η ηλικία κύησης συμβαδίζει με αυτή που αντιστοιχεί με την τελευταία περίοδο. Έτσι θα μπορείτε να γνωρίζετε, την πιθανή ημερομηνία του τοκετού.
- Εντοπίζει μια εξωμήτρια κύηση.
- Ελέγχει την καρδιακή λειτουργία του εμβρύου και βγάζει τη διάγνωση της παλίνδρομου κυήσεως.
Εξετάσεις αίματος.
Μετά την αρχική σας επίσκεψη στο γιατρό, αυτός θα σας δώσει μία σειρά από εξετάσεις για να διαπιστώσει την καλή σας υγεία, καθώς επίσης αν έχετε κάτι το οποίο θα μπορούσε δυνητικά να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα στο έμβρυο.
Καλλιέργεια κολπικού υγρού
Είτε κατά την πρώτη επίσκεψη είτε μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα σας ζητηθεί να κάνετε και μια καλλιέργεια κολπικού υγρού για κοινά μικρόβια, και για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως είναι τα χλαμύδια, η τριχομονάδα κα. Εάν διαπιστωθεί ότι πάσχετε, θα ακολουθήσετε αντίστοιχη θεραπεία.
Γενική ούρων.
Στην πρώτη σας επίσκεψη στο γιατρό θα σας ζητηθεί, επίσης, να κάνετε γενική ούρων για να διερευνηθεί εάν πάσχετε από κλινική ή υποκλινική λοίμωξη του ουροποιητικού. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει στη συνέχεια να κάνετε μία καλλιέργεια ούρων και να λάβετε κατάλληλη αντιβίωση.
Κυστική Ίνωση
Η εξέταση για κυστική ίνωση συνήθως παραβλέπεται με αποτέλεσμα τα περισσότερα ζευγάρια να μην ελέγχονται ελέγχονται. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντική αφού η βαριά αυτή ασθένεια προκαλεί πνευμονοπάθεια, αναπνευστικές λοιμώξεις, παγκρεατική ανεπάρκεια κα. Οι γονείς μπορεί να φέρουν κάποιο από τα γονίδια που προκαλούν τη νόσο χωρίς να το γνωρίζουν γιατί δεν νοσούν από αυτήν. Αν και οι δύο γονείς φέρουν τα γονίδια της κυστικής ίνωσης τότε είναι πιθανόν το παιδί να νοσεί από αυτή την ασθένεια.
Αυχενική διαφάνεια και βιοχημικοί δείκτες Α’ τριμήνου.
Αποτελεί την σημαντικότερη υπερηχογραφική εξέταση του πρώτου τριμήνου. Αυτή η εξέταση σε συνδυασμό με κάποιους βιοχημικούς δείκτες δίνει τις πιθανότητες να εμφανίσει το παιδί σύνδρομο Down (τρισωμία 21), τρισωμία 18 και τρισωμία 13..Το υπερηχογράφημα αυτό γίνεται από εξειδικευμένους υπερηχογραφιστές.
Λήψη χοριακής λάχνης. Πρόκειται για μια από τις επεμβατικές διαγνωστικές μεθόδους που μπορεί να γίνει μετά την αυχενική διαφάνεια. Εξετάζει την ύπαρξη χρωμοσωμικών ανωμαλιών και συγγενών μεταβολικών παθήσεων, αλλά δεν αποτελεί εξέταση ρουτίνας. Το πλεονέκτημα της είναι ότι μπορεί να γίνει νωρίτερα από την αμνιοπαρακέντηση για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία, εφόσον υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις .