Εξάψεις στην εγκυμοσύνη

Εξάψεις στην εγκυμοσύνη

Ανακαλύψτε τον τρόπο να αντιμετωπίσετε τις εξάψεις της εγκυμοσύνης

Αναμφίβολα βρίσκεστε σε «έξαψη» από τη στιγμή που ανακαλύψατε ότι είστε έγκυος, αλλά δεν είναι σπάνιο φαινόμενο οι εξάψεις να εμφανιστούν και κυριολεκτικά στην καθημερινότητά σας. Φυσικά υπαίτιες για αυτές τις ξαφνικές επιδρομές ζέστης και της απότομης αύξησης της θερμοκρασίας του σώματός σας, δεν είναι άλλες από τις ορμόνες της εγκυμοσύνης. Ποιες είναι οι πιο ενδεδειγμένες λύσεις για την αντιμετώπισή τους; 

Οι εξάψεις είναι φαινόμενο που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του πρώτου και δεύτερου τριμήνου της κύησης. Διαρκούν από δευτερόλεπτα έως μερικά λεπτά και προκαλούν την αίσθηση θερμότητας ξεκινώντας κυρίως από το λαιμό και το κεφάλι. Είναι αποτέλεσμα της διακύμανσης των επιπέδων των ορμονών, κυρίως των οιστρογόνων, που εκτοξεύονται στα ύψη κατά την εγκυμοσύνη. Παρόλο που είναι ενοχλητικές ή προκαλούν δυσφορία, είναι ακίνδυνες και δεν απαιτείται ιατρική θεραπεία.

Καθώς έχει παρατηρηθεί ότι οι γυναίκες με παραπάνω κιλά είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίζουν συχνότερα εξάψεις κατά τη διάρκεια της κύησης φροντίστε να διατηρείτε ένα φυσιολογικό βάρος – το οποίο είναι σημαντικό γενικότερα για την υγιή πορεία της κύησης. Παράλληλα φροντίστε να ακολουθείτε κάποια ήπια μορφή άσκησης, αφού συμβουλευτείτε και τον γιατρό σας, γιατί σύμφωνα με έρευνες οι γυναίκες που γυμνάζονται αντιμετωπίζουν λιγότερα επεισόδια εξάψεων. 

«Σύμμαχοι» των εξάψεων είναι ακόμα η μη ισορροπημένη διατροφή και το άγχος. Επομένως η λύση είναι αφενός να ανακαλύψετε τρόπους για να χαλαρώνετε και να διαχειρίζεστε το άγχος σας και αφετέρου να ακολουθείτε ένα είδος διατροφής που μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης τους. Για να ισορροπήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα φροντίστε να τρώτε κάθε 3 με 4 ώρες και μάλιστα τροφές που είναι πηγές πρωτεϊνών. Αποφύγετε τα πικάντικα φαγητά, την καφεΐνη και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, καθώς το ζητούμενο είναι να μην ανεβαίνει η θερμοκρασία του σώματος που προκαλεί ακόμα περισσότερες εξάψεις. Βοηθητικά μπορεί να λειτουργούν συμπληρώματα βιταμίνης Dπου σταθεροποιούν τις ορμόνες.

Για γρήγορη ανακούφιση, κρατάτε στο χέρι σας παγωμένο νερό και βεντάλια, φροντίστε να κάθεστε στην σκιά, να βρίσκεστε κοντά σε παράθυρο, σε αεριζόμενο ή ανοιχτό χώρο ώστε να βοηθήσετε το σώμα σας να επαναφέρει τη θερμοκρασία σε φυσιολογικά επίπεδα.

Δεν είναι απίθανο οι εξάψεις να εμφανιστούν ξανά μετά τον τοκετό αφού υφίστανται διακυμάνσεις στις ορμόνες όσο θηλάζετε.

Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε εξάψεις ή συχνά ιδρώνετε όταν κοιμάστε το βράδυ, ενημερώστε τον γιατρό σας για να αποκλείσει κάποιο πρόβλημα υγείας που συνδέετε με αυτά τη συμπτώματα, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, πυρετό ή κάποια διαταραχή του ενδοκρινολογικού συστήματος.