Εγκυμοσύνη το Πάσχα

Εγκυμοσύνη το Πάσχα

Τι να προσέξετε στις μετακινήσεις σας; Τι μπορεί να περιέχει το πιάτο σας και τι όχι;

*Με την συνεργασία τηςχειρουργού μαιευτήρος-γυναικολόγου, Dr Αικατερίνης Γεωργαντοπούλου

Έρχεται το Πάσχα με την προσμονή και την ελπίδα της Ανάστασης. Κι εσείς έχετε την προσμονή μιας απέραντης χαράς: να κρατήσετε το μωρό σας  αγκαλιά και να του δίνετε την όλη τη στοργή και την αγάπη σας.

Το Πάσχα μπορείτε να κάνετε σχεδόν τα πάντα.  Να θυμάστε ότι δεν είστε άρρωστη! Είστε μια υγιής γυναίκα που περιμένει το μωρό της!

Ταξίδια & Μετακινήσεις

Εάν σκέφτεστε να φύγετε από την πόλη, να ξέρετε ότι πριν ταξιδέψετε θα πρέπει να έχετε την άδεια του γιατρού σας. Αυτός ανάλογα με τον μήνα και την πορεία της εγκυμοσύνης σας θα σας συμβουλέψει για το τι απόσταση είναι ασφαλές να διανύσετε. Εννοείτε ότι εάν είστε στον μήνα σας, δηλαδή έχετε κλείσει τις 36 εβδομάδες, πρέπει να βρίσκεστε κοντά στο Μαιευτήριο και την/τον Γυναικολόγο σας.

Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να ρωτήσετε την γιατρό σας εάν θα λείψει το Πάσχα για να ξέρετε τι να κάνετε εάν χρειαστείτε βοήθεια.

Εάν ταξιδέψετε με το αυτοκίνητο θα πρέπει:

  1. Να φοράτε  πάντα ζώνη, είτε είστε οδηγός είτε συνοδηγός. Δείτε πληροφορίες σχετικά με την ζώνη εγκυμοσύνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εδώ.
  2. Να σταματάτε κάθε 2 ώρες για να περπατάτε λίγο και να ξεμουδιάζετε τα πόδια σας
  3. Να πίνετε άφθονο νερό ή χυμούς για να μην αφυδατωθείτε.

Μπορείτε επίσης άνετα να ταξιδέψετε με το πλοίο ή το αεροπλάνο (δείτε lλεπτομερείς και χρήσιμες συμβουλές ασφαλείας για τα ταξίδια σας εδώ).

Νηστεία

Εάν θέλετε να νηστέψετε την Μεγάλη Εβδομάδα, δεν υπάρχει πρόβλημα. Δεν πρόκειται να πάθετε τίποτε ούτε εσείς ούτε το μωρό σας εάν αποφύγετε τις ζωικές πρωτεΐνες για 7 μόνο ημέρες. Ακόμη, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εάν θέλετε να κοινωνήσετε.

Γιορτινό Γλέντι

Πολλά από τα πασχαλινά εδέσματα καλό είναι να μην καταλήξουν στο πιάτο σας αυτές τις γιορτές.

Πιο συγκεκριμένα, δεν μπορείτε να φάτε συκώτι, το οποίο απαγορεύεται στην εγκυμοσύνη διότι περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α, η οποία είναι τερατογόνος. Δηλαδή δεν μπορείτε να φάτε ούτε μαγειρίτσα ούτε κοκορέτσι ούτε συκωταριά.

Μπορείτε όμως κάλλιστα να φάτε κοντοσούβλι, γαρδούμπες, αρνάκι με πατάτες και σαλάτα, πασχαλινά κουλούρια, αυγά, τσουρέκι κα. Στο Πασχαλινό Τραπέζι, με το φαγητό σας μπορείτε, εάν θέλετε, να πιείτε και μισό ποτηράκι κρασί ή μισό ποτηράκι μπύρα! Δεν παθαίνετε τίποτε με τόσο ελάχιστη ποσότητα. 

Στο Πασχαλινό γλέντι μπορείτε να χορέψετε όσο θέλετε, αλλά αποφύγετε τα ψηλά τακούνια. Η ισορροπία στην έγκυο δεν είναι πολύ καλή και δεν θα ήθελα να στραμπουλήξετε το πόδι σας.

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ! ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!