Έρευνα: Το ροχαλητό στην εγκυμοσύνη

Έρευνα: Το ροχαλητό στην εγκυμοσύνη

Το ροχαλητό μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εμβρύου, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Μισιγκαν.

Το ροχαλητό μπορεί να είναι κάπως ενοχλητικό για τον άνθρωπο που κοιμάται πλάι σας. Μπορεί, όμως, να βλάψει την υγεία του εμβρύου; Η απάντηση που έρχεται από μελέτη του Πανεπιστημίου του Μισιγκαν είναι θετική (διαβάστε ολόκληρη την μελέτη εδώ). 

Οι ερευνητές μελέτησαν 1.673 γυναίκες στον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης τους. Από αυτές το 35% ανέφερε πως ροχαλίζει τακτικά. Κατόπιν, εξέτασαν τα ιατρικά τους αρχεία μετά τον τοκετό. Από την μελέτη βρέθηκε πως οι μητέρες που ροχαλίζουν  περισσότερες από τρεις νύχτες την εβδομάδα έχουν αυξημένο κίνδυνο για δύσκολο τοκετό, γέννα με καισαρική τομή και γέννηση παιδιών χαμηλού βάρους. Μάλιστα, οι ειδικοί ισχυρίζονται πως οι πιθανότητες είναι αυξημένες στις γυναίκες που συνήθιζαν να ροχαλίζουν και πριν την εγκυμοσύνη.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης, Louise M. O 'Brien, PhD, MS, επίκουρη καθηγήτρια στο Κέντρο Διαταραχών Ύπνου του Πανεπιστήμιου του Μίτσιγκαν, η σύνδεση του ροχαλητού με τα παραπάνω αποδίδεται στο ότι το ροχαλητό προκαλεί φλεγμονή που επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία που πηγαίνουν στον πλακούντα. Έτσι, το μωρό παίρνει λιγότερο αίμα και θρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα λιγότερη ανάπτυξη.

Ωστόσο, δεν συντρέχει λόγος πανικού. Η έναρξη του ροχαλητού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οφείλεται κυρίως στην αύξηση του βάρους και της κατακράτησης υγρών, αλλά και στις αλλαγές που συντελούνται στα επίπεδα των ορμονών. Έτσι μπορείτε να δείτε τον «πόλεμο» εναντίον του ως μια ακόμη προσπάθεια για υγιή εγκυμοσύνη.

Η υγιεινή διατροφή, η ελαφριά άσκηση (με την σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας) και η σωστή στάση ύπνου (στο πλάι, στην αριστερή σας πλευρά) θα σας βοηθήσει να αποφύγετε το ροχαλητό.

Προσοχή!Αν έχετε υψηλή πίεση αίματος, και ξυπνάτε νιώθοντας πως λαχανιάζετε θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας για την ενδεδειγμένη θεραπεία.