Γιατί πρέπει να μιλάτε στο έμβρυο;

Γιατί πρέπει να μιλάτε στο έμβρυο;

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πως μιλώντας στο έμβρυο βοηθάμε στην μετέπειτα ανάπτυξη των ακουστικών και γλωσσικών δεξιοτήτων του.

Ήδη γνωρίζουμε πως από την 20η εμβδομάδα κύησης το μωρό έχει την ικανότητα να αφουγκράζεται το περιβάλλον του, να ακούει δηλαδή τον ήχο της καρδιάς της μητέρας του, τον ήχο από τα υπόλοιπα εσωτερικά της όργανα αλλά και την φωνή της. Από την 24η εβδομάδα, μάλιστα, αρχίζει να αντιλαμβάνεται και τους ήχους από το εξωτερικό περιβάλλον:

  • Μαθαίνει τη φωνή του μπαμπά και της μαμάς και την αναγνωρίζει αργότερα όταν έρθει στον κόσμο.
  • Λατρεύει να ακούει κλασική  μουσική και το τραγούδι της μαμάς.
  • Αντιδρά στον έντονο θόρυβο ( >110 ντεσιμπελ) ανοιγοκλείνοντας τα μάτια και ζαρώνοντας το πηγούνι του.

Ξέρατε, όμως, πως με το να του μιλάτε βοηθάτε την μετέπειτα ανάπτυξή του; Ο ισχυρισμός αυτός έρχεται να επιβεβαιωθεί από 2 επσιτημονικές έρευνες:

Η πρώτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences και αποκαλύπτει πως  η φωνή της μέλλουσας μαμάς,  μπορεί να συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη του ακουστικού φλοιού –του τμήματος του εγκεφάλου του μωρού που επεξεργάζεται τη γλώσσα!

Η δεύτερη πραγματοποιήθηκε από την ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και μας λέει ότι τα μωρά είναι σε θέση να αναγνωρίσουν ορισμένα στοιχεία της γλώσσας, από τη στιγμή της γέννησής τους.

Και οι δύο μας δείχνουν, ότι ο ήχος της φωνής της μητέρας (ή του πατέρα) παίζει άμεσο ρόλο στην ανάπτυξη της ακοής και της γλώσσας. Μιλώντας, λοιπόν, στο μωρό σας, ενώ ακόμη βρίσκεται μέσα στη μήτρα, βοηθάτε στη βελτίωση των ακουστικών και γλωσσικών του δεξιοτήτων αργότερα στη ζωή του.