Εγκυμοσύνη: Ώρα για αλλαγή!

Η εγκυμοσύνη φέρνει τα πάνω κάτω

Οι αλλαγές που έρχονται και οι νέες συνήθειες που θα αποκτήσετε για μια υγιή εγκυμοσύνη

Όλα μέσα σας διαφοροποιούνται και ξαφνικά αποκτούν καινούργιο νόημα. Γίνεστε μητέρα και όλα, ή σχεδόν όλα, αλλάζουν κατεύθυνση, δείχνοντας προς τη νέα ζωή που γεννιέται. Η περίοδος που εγκαινιάζεται είναι μοναδική και συναρπαστική συνάμα, γεμάτη αλλαγές, ακόμα και στις πιο παγιωμένες συνήθειες. Πόσο διαφορετική θα είναι η καθημερινότητά σας τους επόμενους 9 μήνες και τι να περιμένετε μαζί με το νεογέννητο;

 Οι παλιές συνήθειες πάνε περίπατο… Θα χρειαστεί να εγκαταλείψετε κάποιες από τις συνήθειες που είχατε παλιότερα για το καλό του μωρού σας. Ετοιμαστείτε να απολαύσετε μία περίοδο ηρεμίας, νηφαλιότητας και καθαρού αέρα, αφήνοντας πίσω σας το αλκοόλ, το τσιγάρο, τα ξενύχτια και γενικότερα τις καταχρήσεις. Δεν είναι ότι γεράσατε και δεν αντέχετε πλέον, αλλά περισσότερο το ότι μια νέα ζωή μεγαλώνει μέσα σας και εσείς είστε υπεύθυνη για να της εξασφαλίσετε ένα υγιές και ασφαλές σπίτι.

Το μωρό σας είναι αυτό που τρώτε. Αν πριν μείνετε έγκυος δεν ήσασταν οπαδός της υγιεινής διατροφής, είναι καιρός να κάνετε διαφορετικές επιλογές και να εντάξετε στα καθημερινά γεύματα τροφές με θρεπτική αξία. Πλέον δεν αποφασίζετε μόνο για τον εαυτό σας! Πίνετε πολύ νερό και γάλα, καταναλώνετε αρκετά λαχανικά και φρούτα, προτιμάτε τροφές και snacks που σας χαρίζουν ενέργεια και, φυσικά, ενημερωθείτε όσο καλύτερα μπορείτε για τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε. Παράλληλα, νέες συνήθειες και πράγματα που αναβάλλατε να κάνετε πριν διαβείτε στο μονοπάτι της μητρότητας, πιθανόν να γίνουν με ευκολία μέρος της καθημερινότητας σας, όπως λόγου χάρη το κόψιμο του καπνίσματος ή η άσκηση.

Οργανώστε «πράσινα» το νοικοκυριό σας. Είναι μια ευκαιρία να ελέγξετε τι μπαίνει στο σπίτι σας, όσον αφορά τα απορρυπαντικά, τα καθαριστικά, τα εντομοκτόνα και όλα τα υπόλοιπα χημικά που απολυμαίνουν αλλά ταυτόχρονα βλάπτουν την υγεία. Στραφείτε προς τις εναλλακτικές, «πράσινες» λύσεις για την απολύμανση και την καθαριότητα. Ενημερωθείτε σχετικά στο άρθρο «Οδηγός «πράσινης» οικογένειας».Σπιτικά καθαριστικά

Συμπληρώματα διατροφής. Θα σας εφοδιάσουν με τις απαραίτητες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία που χρειάζεται το μωρό σας για να αναπτυχθεί. Φυσικά δεν αντικαθιστούν μια ισορροπημένη διατροφή απλά την ενισχύουν. Θα χρειαστεί να εφοδιαστείτε με φολικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνες Β, C και ψευδάργυρο. Πάντα φυσικά με συνταγή γιατρού!

Περισσότερη κίνηση. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σχετικά με το είδος των ασκήσεων που καλό είναι να ακολουθήσετε κατά την κύηση, ανάλογα με το πόσο ενεργή ήσασταν πριν μείνετε έγκυος και σύμφωνα πάντα με την πορεία της εγκυμοσύνης σας. Η άσκηση δεν μειώνει μόνο το άγχος αλλά εφοδιάζει τον οργανισμό με ενέργεια και αντοχή, προετοιμάζοντάς τον και για ευκολότερο τοκετό.

Επενδύστε στον ύπνο. Θα το ακούτε ξανά και ξανά αλλά είναι γεγονός πως πρέπει να κοιμάστε πολύ. Θα βιώσετε γρήγορες αλλαγές στο σώμα σας το πρώτο τρίμηνο και θα χρειαστεί να ξεκουράζεστε όσο το δυνατόν περισσότερο. Άρα ετοιμαστείτε για μεταβολές στο καθημερινό πρόγραμμα ύπνου, όπως να πέφτετε στο κρεβάτι πιο νωρίς τα βράδια ή να κοιμάστε τα μεσημέρια.

Οργανωθείτε προετοιμάζοντας τον χώρο σας. Ζητήστε βοήθεια σε θέματα καθαριότητας σπιτιού για να έχετε χρόνο να ξεκουράζεστε, τουλάχιστον πριν εμφανίσετε το σύνδρομο της φωλιάς, οπότε δεν μπορεί κανείς να σας εμποδίσει να αλλάξετε θέση στα έπιπλα του σαλονιού. Παράλληλα οργανώστε τα οικονομικά σας και υπολογίστε τα έξοδα που θα χρειαστεί να κάνετε, ώστε να αποφύγετε το άγχος μελλοντικά.

Μην ξεχνάτε τους γιατρούς! Στο πρόγραμμά σας θα ενταχθούν οι επισκέψεις στον γυναικολόγο, οι εξετάσεις και τα υπερηχογραφήματα. Πέρα από αυτά μην ξεχάσετε την επίσκεψη στον οδοντίατρο αλλά και να φροντίζετε τα δόντια και τα ούλα σας, καθώς οι εγκυμονούσες είναι πιο ευάλωτες στην ουλίτιδα, λόγω των ορμονικών διαταραχών.