Έξυπνα snacks για στρογγυλές κοιλίτσες!

Έξυπνα snacks για στρογγυλές κοιλίτσες!

Προτάσεις για ελαφριά snacks ανάμεσα στα κυρίως γεύματα

Έχουν περάσει ώρες από το πρωινό και μεσολαβούν ακόμα μερικές ώρες μέχρι το μεσημεριανό γεύμα αλλά κάτι θέλετε να τσιμπήσετε. Το ίδιο συμβαίνει και το απόγευμα λίγες ώρες πριν ετοιμαστεί το δείπνο. Μπορεί το να τρώτε 5 φορές την ημέρα να σας ακούγεται υπερβολή, αλλά στην πραγματικότητα είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε, αρκεί φυσικά να τρώτε μικρές ποσότητες και ελαφριά, υγιεινά snacks. Ακολουθούν προτάσεις που θα σας χορτάσουν χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τις προσπάθειές σας να διατηρήσετε σταθερό το βάρος σας την περίοδο της εγκυμοσύνης.  

Πριν το μεσημεριανό γεύμα

Μισή μπανάνα και βούτυρο ξηρών καρπών. Θα σας εφοδιάσει με κάλιο, φυτικές ίνες, βιταμίνες Β6 και C. Επομένως πρόκειται για μια θρεπτική και φυσικά νοστιμότατη επιλογή.

Αυγό «σφιχτό». Ο κρόκος περιλαμβάνει τη χολίνη, ένα θρεπτικό συστατικό που παίζει κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος του εμβρύου ενώ σας εφοδιάζει και με μια καλή δόση φολικού οξέως. Παράλληλα, το ασπράδι του αυγού είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Smoothie με γιαούρτι και φρούτα.Φτιάξτε το δικό σας λαχταριστό smoothie χτυπώντας στο μπλέντερ τα αγαπημένα σας φρούτα. Αν θέλετε να είναι παχύρρευστο καταψύξτε πριν τα φρούτα, ενώ για πιο αραιή υφή, επιλέξτε φρέσκα. Ανακατέψτε στο μείγμα γιαούρτι και λίγο χυμό. Διαβάστε βήμα προς βήμα τη συνταγή στο άρθρο «Το ελληνικό, απείρως πιο υγιεινό, milkshake φράουλας!».

Στραγγιστό γιαούρτι με φρέσκα φρούτα. Το στραγγιστό γιαούρτι είναι πλούσια πηγή σιδήρου και είμαστε τυχεροί που στην ελληνική αγορά υπάρχει άπλετο. Προσθέστε και μερικά κομμάτια φρούτων εποχής και έχετε έτοιμο ένα λαχταριστό δεκατιανό.  

Extra ενέργεια το απόγευμα

Ωμά λαχανικά ή κρακεράκια ολικής αλέσεως με χούμους.Τα ρεβίθια, που αποτελούν τη βάση για το γευστικό χούμους εφοδιάζουν με φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, φολικό οξύ, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, ασβέστιο και σίδηρο, ενώ το ταχίνι, το δεύτερο κυρίως συστατικό, είναι γεμάτο με τα θρεπτικά συστατικά του σουσαμιού, ενώ περιέχει και ω-6 λιπαρά οξέα. Επομένως το χούμους αποδεικνύεται ένα εξαιρετικό ντιπ από όλες τις απόψεις για ωμά λαχανικά ή κρακεράκια.

xoumous kai laxanika i pites

Αυτοσχέδια πατατάκια.Αν ονειρεύεστε πατατάκια μπορείτε εύκολα να φτιάξετε τα δικά σας τσιπς, που είναι απείρως πιο υγιεινά από τα συσκευασμένα, με λεπτοκομμένες γλυκοπατάτες στο φούρνο. Διαβάστε την συνταγή εδώ.

Φρέσκια σάλτσα ντομάτας και τορτίγια. Συνδυάστε ψιλοκομμένη ντομάτα, κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανό προσθέστε λίγο αλατοπίπερο και φτιάξτε ένα λαχταριστό ντιπ για κομματάκια τορτίγιας που θα έχετε ψήσει στο φούρνο κάνοντάς τα τραγανά. 

Ποπ κορν.Αν το φτιάξετε χωρίς βούτυρο και αλάτι είναι ένα εξαιρετικό snack, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.

Μείγμα ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων. Αναμείξτε τους αγαπημένους σας ξηρούς καρπούς με αποξηραμένα φρούτα και θα έχετε ένα θρεπτικό και υγιεινό απογευματινό snack. Μία superδιατροφική επιλογή εδώ αποτελούν τα αποξηραμένα σύκα, αφού είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (αντίο δυσκοιλιότητα!) ενώ περιέχουν ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο και μαγνήσιο- απαραίτητα δηλαδή θρεπτικά συστατικά για τον σχηματισμό των οστών του εμβρύου.

Πριν τον ύπνο

Για να αποφύγετε τις μεταμεσονύχτιες επισκέψεις στο ψυγείο, είναι προτιμότερο να τσιμπήσετε κάτι ελαφρύ πριν κοιμηθείτε. 

Δημητριακά ολικής αλέσεως  με άπαχο γάλα. Επιλέξτε δημητριακά ολικής αλέσεως, πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Αποφύγετε όσα έχουν πρόσθετη ζάχαρη, καθώς δεν είναι η υγιεινότερη επιλογή.

Βρώμη με ξηρούς καρπούς.Βράστε τη βρώμη με λίγο νερό και προσθέστε ξηρούς καρπούς αλλά και φρέσκα φρούτα για επιπλέον άρωμα και γεύση. Βρείτε μια νόστιμη συνταγή εδώ.

Ψωμί ολικής αλέσεως με γαλοπούλα, τυρί και ντομάτα.Μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως ή ένα μικρό στρογγυλό ψωμάκι, μια φέτα τυρί, μια γαλοπούλα και λίγη ντομάτα αποτελούν μια χορταστική και εύγεστη επιλογή.

Φέτες μήλου με τυρί ή με μια χούφτα αμύγδαλα. Τα μήλα είναι πλούσια σε διαλυτές και μη διαλυτές φυτικές ίνες, που λειτουργούν ενάντια στη δυσκοιλιότητα, και θα σας κρατήσουν χορτάτη καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Συνοδέψτε τα με ένα κομμάτι τυρί ή με μια χούφτα αμύγδαλα.