Δυσκοιλιότητα

Δυσκοιλιότητα

Αντιμετωπίστε μια από τις πιο συνηθισμένες ενοχλήσεις της εγκυμοσύνης.

Τα υψηλά επίπεδα προγεστερόνης τα οποία βολτάρουν ανεξέλεγκτα στον οργανισμό σας τώρα που πρόκειται να γίνετε μανούλα, προκαλούν , εκτός των άλλων, και χαλάρωση των μυών του παχέος εντέρου. Ο λόγος; Μα, φυσικά, το έμβρυο! Με το να παραμένει η τροφή περισσότερη ώρα στην πεπτική οδό υπάρχει περισσότερος χρόνος για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και την συνεπαγόμενη κυκλοφορία τους στο αίμα ώστε, τελικά, να φτάσουν μέσω του ομφάλιου στο αγέννητο παιδί σας.


Ωστόσο, αυτή η θετική τροπή έχει και μια αρνητική πλευρά, δηλαδή την δική σας ταλαιπωρία με άτακτες κενώσεις, αίσθηση φουσκώματος, αερίων, τυμπανισμό και πολλή πολλή ώρα στην τουαλέτα λόγω κυκλοφοριακής συμφόρησης περιττών ουσιών. Ειδικά στο τελευταίο, εκτός από την χαλάρωση των μυών, συμβάλλει και η διόγκωση της μήτρας που πιέζει τα έντερα και παρεμποδίζει την φυσική τους λειτουργία.

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να υπομένετε αυτήν την κατάσταση. Λάβατε τα παρακάτω μέτρα και βελτιώστε την διαδικασία της απέκκρισης, καταπολεμώντας παράλληλα και τις αιμορροΐδες (σύνηθες επακόλουθο της δυσκοιλιότητας)!

  • Ίνες, ίνες, ίνες! Χρειάζεστε γύρω στα 25-30 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, αλλά δεν χρειάζεται να μετράτε και να ζυγίζετε. Απλώς καταναλώστε άφθονα φρούτα και λαχανικά (ωμά ή ελαφρώς βρασμένα, καλά πλυμένα αλλά χωρίς να αφαιρείτε την φλούδα), δημητριακά και ζυμαρικά ολικής άλεσης, όσπρια και ξερά φρούτα (τα δαμάσκηνα και τα σύκα είναι θαυματουργά)! Επίσης, πείτε «ναι» στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (περιέχουν και το απαραίτητο φυλλικό οξύ) και στραφείτε με ενθουσιασμό στα χυμώδη, γλυκά ακτινίδια (γνωστά για την καθαρτική τους δράση).

Ωστόσο, εάν ποτέ δεν ήσασταν λάτρης των πλούσιων σε φυτικές ίνες τροφών, προσθέστε τις σταδιακά στην διατροφή σας γιατί το στομάχι σας μπορεί να διαμαρτυρηθεί έντονα. Τέλος, εάν δείτε πως δεν έχετε κάποιο ορατό αποτέλεσμα, δοκιμάστε λίγα πίτουρα σιταριού ή ισπαγκούλα. Αποφύγετε, όμως, τις μεγάλες ποσότητες , καθώς περνούν γρήγορα από το πεπτικό σύστημα και είναι πιθανό να απομακρύνουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά πριν αυτά προλάβουν να απορροφηθούν.

  • Stop στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Το άσπρο ψωμί και γενικά τα προϊόντα που έχουν κατασκευαστεί από λευκό αλεύρι καθώς και το άσπρο ρύζι μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση.
  • Δυσκοιλιότητα και εγκυμοσύνηΥγρά. Μην αμελείτε την ενυδάτωση του οργανισμού σας με άφθονο νερό και χυμούς φρούτων ή λαχανικών . Τα υγρά μαλακώνουν τα κόπρανα και διευκολύνουν την κίνηση των τροφών στο έντερο. Ακόμη, παρότι και μόνο που το ακούτε ζεσταίνεστε, μια αποτελεσματικότατη λύση είναι τα ζεστά υγρά, όπως ζεστό νερό με λεμόνι.
  • Όχι στα ραντεβού με την τουαλέτα. Εάν υποφέρετε από δυσκοιλιότητα δεν μπορείτε να κλείνετε ραντεβού μόνο με τη δική σας τουαλέτα ή να θεωρείτε πως είναι κάτι που δεν χωρούσε στο πρόγραμμά σας και το «κλείσατε» για αργότερα. Επισκεφθείτε την όποτε νιώσετε την ανάγκη, αφού το να κρατιέστε μπορεί να εξασθενήσει τους μύες που ελέγχουν τις κενώσεις και να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα. Μια πολύ καλή συμβουλή επίσης είναι να ξυπνάτε νωρίτερα, να παίρνετε το πλούσιο σε φυτικές ίνες πρωινό σας και να έχετε χρόνο να επισκεφθείτε την τουαλέτα πριν φύγετε για τις δουλειές σας. Έτσι δεν θα σας… έρθει ενώ βρίσκεστε κολλημένη στην Κηφισίας!
  • Μικρά συχνά γεύματα. Τα μεγάλα γεύματα ίσως παραφορτώσουν το πεπτικό σας σύστημα προκαλώντας μεγαλύτερη συμφόρηση. Προτιμήστε 6 μικρά γεύματα, τα οποία θα σας γλυτώσουν και από το φούσκωμα, τα αέρια, την υπερφαγία λόγω πείνας και την ατονία πριν από το μεσημεριανό ή το βραδινό φαγητό.
  • Γνωρίστε τα προβιοτικά. Αυτά είναι «καλά βακτήρια» που διεγείρουν τα βακτήρια του εντέρου, ώστε να διασπούν καλύτερα τις τροφές και να διατηρούν τακτικό τον αριθμό των κενώσεων. Θα τα βρείτε σε γιαούρτια και ροφήματα γιαουρτιού, ενώ μπορείτε να ζητήσετε από τον γιατρό σας να σας συστήσει κάποιο κατάλληλο συμπλήρωμα σε μορφή σκόνης που μπορεί να προστεθεί εύκολα σε χυμούς.
  • Ασκηθείτε. Έχει βρεθεί πως ένα σώμα που κινείται ευνοεί τις κενώσεις. Δοκιμάστε έναν μισάωρο καθημερινό περίπατο με βήμα γοργό και θα δείτε διαφορά.
  • Ελέγξτε τα συμπληρώματά σας. Πολλές προγεννητικές βιταμίνες και αρκετά συμπληρώματα ασβεστίου και σιδήρου συνεισφέρουν στην δυσκοιλιότητα. Ελέγξτε τις αντενδείξεις των φαρμάκων σας και συζητήστε με τον γιατρό σας το ενδεχόμενο να μεταβάλλετε την δόση ή να κάνετε χρήση κάποιας εναλλακτικής λύσης. Μια καλή ιδέα είναι να τον ρωτήσετε για τα συμπληρώματα μαγνησίου, τα οποία μπορεί αν βοηθήσουν στην καταπολέμηση του προβλήματος.
  • Τέλος, εάν η δυσκοιλιότητα δεν υποχωρεί στραφείτε και πάλι στον γιατρό σας. Αυτός μπορεί να σας γράψει κάποιο παρασκεύασμα διόγκωσης κοπράνων για περιστασιακή χρήση.

 

SOS Tip: Μην χρησιμοποιείτε καθαρτικά (συμπεριλαμβανομένων βοτάνων ή καστορέλαιου), εκτός κι αν σας τα έχει συστήσει ο γιατρός σας!