Ανησυχώ… Υπάρχει όντως λόγος; No. 1

Εγκυμονούσα

5 συχνές ανησυχίες της εγκυμοσύνης που δεν χρειάζεται να σας ανησυχούν!

*Με την συνεργασία του μαιευτήρα-χειρουργού γυναικολόγου, MD PHD, Μιλτιάδη Πίτσου.

Είναι φυσιολογικό να αναρωτιέστε αν έχετε βλάψει το έμβρυο ή αν όλα βαίνουν καλώς στην εγκυμοσύνη σας. Σας παρουσιάζουμε τις 5 συχνότερες ανησυχίες των μελλουσών μαμάδων, για πράγματα που δεν ισχύουν ή που υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να συμβούν. Διαβάστε λοιπόν και αν κι εσείς κάνετε τις ίδιες σκέψεις απλά διώξτε τις από το μυαλό σας και χαλαρώστε!  


Οι πρωινές ναυτίες έχουν ως αποτέλεσμα το μωρό να μην τρέφεται αρκετά;

Οι πρωινές ναυτίες σας χαλούν τη διάθεση κι έτσι δεν είναι παράλογο να ανησυχείτε μήπως το μωράκι σας δεν τρέφεται αρκετά ή δεν λαμβάνει όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες. Ώρα να ανακουφιστείτε! Το σώμα σας θέτει ως προτεραιότητα τις ανάγκες του μωρού σας και, κατά συνέπεια, αυτό σπάνια μπορεί να κινδυνεύσει. Φροντίστε να καταναλώνετε όσα περισσότερα υγρά μπορείτε για να μην αφυδατώνεται ο οργανισμός σας και δείτε τις συμβουλές μας για τις «Πρωινές ναυτίες», για να τις αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά.

Ωστόσο, αν αυτές είναι τόσο έντονες που σας κάνουν να χάνετε βάρος ή να αισθάνεστε πολύ άσχημα σωματικά, καλύτερα συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Επίσης, αν έχετε πρόβλημα στην κατανάλωση υγρών θα πρέπει να ελέγξετε για σημάδια αφυδάτωσης: σκούρα, δύσοσμα ούρα, πονοκεφάλους, ξηροδερμία σε στόμα, μάτια και δέρμα κτλ.

Δείτε εδω πως να αντιμετωπίσετε τις ναυτίες.


Θα κολλήσω ανεμοβλογιά;

Αν έχετε φίλους με μικρά παιδιά, ίσως ανησυχείτε περισσότερο μήπως κολλήσετε ανεμοβλογιά από αυτά, καθώς η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί πριν αντιληφθεί κανείς τα συμπτώματα σε ένα παιδί που νοσεί. Αν και οι πιθανότητες είναι πολύ μικρές, σε περίπτωση που υποπτεύεστε ότι μπορεί να κολλήσατε επισκεφθείτε το γιατρό σας για εξετάσεις και την κατάλληλη θεραπεία. Αν πράγματι έχετε κολλήσει, δεν υπάρχει στην πραγματικότητα σοβαρός κίνδυνος. Οι περισσότεροι ενήλικες είναι δύσκολο να κολλήσουν ανεμοβλογιά. Αν κολλήσετε πριν τις 20 εβδομάδες υπάρχει μια πιθανότητα της τάξης του 2% να μολυνθεί το μικρό σας, ενώ μετά τις 20 εβδομάδες οι πιθανότητες είναι μηδενικές. Μόνο εάν κολλήσετε την εβδομάδα πριν τον τοκετό υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να κολλήσει και το μικρό σας.


ΕγκυμονούσαΗ γυμναστική είναι επικίνδυνη;

Αυτό δεν είναι αλήθεια. Η άσκηση την περίοδο της εγκυμοσύνης σημαίνει ότι θα είστε υγιής και σε φόρμα για τον τοκετό, αλλά και πως θα μπορείτε ευκολότερα να αντεπεξέλθετε στο βαρύ πρόγραμμα των πρώτων ημερών μετά τη γέννηση του μωρού σας. Απλώς θα πρέπει να προσέχετε περισσότερο κάποια πράγματα, όπως να μην επιλέγετε επικίνδυνα σπορ, να μην σηκώνετε βάρη, να κάνετε προθέρμανση και, αφού τελειώσετε, ασκήσεις χαλάρωσης, να μην ζεσταθείτε πολύ, να πίνετε πολλά υγρά. Αφουγκραστείτε το σώμα σας και μειώστε την ένταση της γυμναστικής αν χρειάζεται. Ιδανική γυμναστική για την εγκυμοσύνη είναι το περπάτημα, το κολύμπι και η γιόγκα.

Το ταξίδι με αεροπλάνο θα βλάψει το μωρό μου;

Κάτι τέτοιο φυσικά και δεν θα συμβεί αν ταξιδέψετε το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, μια περίοδος που είναι ασφαλής για το μικρό σας. Συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας αν πρόκειται να κάνετε αεροπορικό ταξίδι. Φροντίστε επίσης να μην είναι μεγάλο σε διάρκεια γιατί δεν πρέπει να κάθεστε πολλές ώρες ακίνητη. Αν ταξιδέψετε φροντίστε να κουνάτε τα πόδια σας και να πίνετε πολλά υγρά.

Διαβάστε επίσης «Εγκυμοσύνη και ταξίδια» για τα μικρά εκείνα μυστικά που θα σας κρατήσουν άνετη και ασφαλή ενώ ταξιδεύετε.

Οι πόνοι στα πλάγια της κοιλιάς σημαίνουν ότι χάνω το μωρό μου;

Είναι φυσιολογικό οι πόνοι στην κοιλιά να σας γεννούν τέτοιες ανησυχίες, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Οι ενοχλήσεις που νιώθετε (κράμπες, σουβλιές, τοξωτές κτλ. συνήθως όταν κάθεστε ή σηκώνεστε από το κρεβάτι) είναι φυσιολογικές και προκαλούνται από το τράβηγμα των συνδέσμων που στηρίζουν την μήτρα. Από την στιγμή που ο πόνος είναι περιστασιακός και όχι συνεχής και δεν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα (π.χ. πυρετό, ρίγη, αιμορραγία η ζαλάδες) δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Αν ωστόσο χρειάζεται να περισσότερες πληροφορίες για να ηρεμήσετε, τηλεφωνήστε ή επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Συνεχίζεται...