Διατηρήστε την ελαστικότητα του κόλπου σας

Διατηρήστε την ελαστικότητα του κόλπου σας

Μυϊκή ενδυνάμωση και γρήγορη ανάρρωση μετά τον τοκετό με ασκήσεις για την πυελική χώρα σε συνδυασμό με αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες

Πόσο εύκολα θα επανέλθουν μετά τον τοκετό οι μύες του κόλπου και της πυελικής χώρας; Και πώς θα διατηρήσουν την ελαστικότητά τους; Το μυστικό είναι η σωστή φροντίδα κατά τη διάρκεια της κύησης. Γιατί, αντιθέτως με τη γενική πεποίθηση ότι ο τοκετός είναι αυτός που χαλαρώνει τους μύες του κόλπου, στην πραγματικότητα οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παίζουν καταλυτικό ρόλο. Συγκεκριμένες ασκήσεις και διατροφικές επιλογές θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε δυνατούς τους μύες της πυελικής χώρας και την ελαστικότητα του κόλπου, να έχετε ευκολότερο τοκετό αλλά και γρηγορότερη ανάρρωση.   

Βάλτε στη ζωή σας τις ασκήσεις Kegel.Οι εν λόγω ασκήσεις είναι σημαντικές γιατί ενδυναμώνουν τους μύες της πυελικής χώρας, γεγονός που σας βοηθάει τόσο στον τοκετό όσο και στη διατήρηση της ελαστικότητας της περιοχής μετά τη γέννηση του παιδιού σας. Το καλό με τις ασκήσεις Kegel είναι ότι μπορείτε να τις κάνετε παντού, ακόμα και στο γραφείο σας ή όταν πίνετε καφέ. Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε στο άρθρο μας «Ασκήσεις Kegel».

Κάντε βαθιά καθίσματα. Τα βαθιά καθίσματα ενδυναμώνουν τους γλουτούς, οι οποίοι υποστηρίζουν το αυξανόμενο βάρος της μήτρας και αντισταθμίζουν την πίεση που ασκείται εξαιτίας της μετατόπισης του βάρους. Τα βαθιά καθίσματα βοηθούν, επίσης, στη σωστή ευθυγράμμιση της πυελικής χώρας, που είναι σημαντική για τον τοκετό και την σωστή «έξοδο» του μωρού, ενώ συνδυάζονται άριστα με τις ασκήσεις Kegel.

Ασκήσεις για τη μέση. Σταθείτε στα τέσσερα σε ένα στρώμα και ανασηκώστε τον ποπό σας (σαν να τον σπρώχνετε προς την οροφή του δωματίου κάνοντας ταυτόχρονα καμπύλη στη μέση σας) και επιστρέψτε στην αρχική σας θέση. Επαναλάβετε κάποιες φορές την άσκηση, η οποία θα σας ανακουφίσει από τον πόνο στη μέση και θα βελτιώσει τη στάση του σώματος. Εκτός του ότι η συγκεκριμένη άσκηση ενδυναμώνει το σώμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το προετοιμάζει κατάλληλα για τον τοκετό. 

Καθίστε στο πάτωμα ή σε μια ειδική μπάλα. Μπορεί να σας φαίνεται απλό αλλά βοηθάει πραγματικά μιας και το κάθισμα τόσο στο έδαφος με σταυρωμένα πόδια ή σε μια μπάλα ευθυγραμμίζει σωστά την πυελική χώρα και υποστηρίζει το αυξανόμενο βάρος της μήτρας χωρίς να προκαλείται πόνος. Προσπαθήστε να κάθεστε έτσι όσο πιο συχνά γίνεται.

Κινηθείτε περισσότερο. Όσο περισσότερο ασκήστε – και γενικότερα κινήστε – τόσο περισσότερο ωφελείτε και την πυελική χώρα. Η άσκηση αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και την κίνηση των συνδέσμων. Παράλληλα η αύξηση της αντοχής και η μυϊκή ενδυνάμωση είναι πολύτιμοι σύμμαχοι για έναν υγιή και εύκολο τοκετό.

Καταναλώστε περισσότερες τροφές πλούσιες σε MSM (Μεθυλοσουλφονυλομεθάνιο). Στην εν λόγω οικογένεια ανήκουν το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα σπαράγγια, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Ποιο είναι το κοινό τους; Κάνουν τους συνδετικούς ιστούς πιο ελαστικούς και βοηθούν στην γρήγορη αναδόμηση μετά από κάποιο τραυματισμό. Το συστατικό μάλιστα που περιλαμβάνεται στις παραπάνω τροφές προσφέρει ελαστικότητα στους ιστούς και βελτιώνει την υγεία των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος. Και όσο πιο ελαστικοί είναι οι ιστοί τόσο μεγαλύτερη ευελιξία χαρίζουν στον οργανισμό για να ανταπεξέλθει στον τοκετό ενώ δίνουν τη δυνατότητα στους μύες της πυελικής χώρας να επανέλθουν πιο γρήγορα.

Φροντίστε να ενυδατώνεστε. Το υγρό που υπάρχει στα κύτταρα του οργανισμού τα βοηθάει να επιτελούν τις λειτουργίες τους και μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά αλλά και τις άχρηστες ουσίες προκειμένου να αποβληθούν από το σώμα. Από όλη αυτή τη διαδικασία φυσικά δεν αποκλείεται η περιοχή του κόλπου, επομένως για να διατηρήσετε την ανθεκτικότητά του, φροντίστε να πίνετε πολύ νερό και άλλα υγρά. Διαβάστε περισσότερα μυστικά ενυδάτωσης εδώ.

Ακολουθήστε διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Ένας ακόμα λόγος για να απομακρύνετε από το μενού τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τη ζάχαρη και το λευκό ψωμί είναι η υγεία και η ανθεκτικότητα της πυελικής χώρας. Η βιταμίνη C βοηθάει τους ιστούς να επανέρχονται γρήγορα, τα καλά λιπαρά ισορροπούν τις ορμόνες, ενώ το ασβέστιο και το κάλιο συμβάλλουν στη μυϊκή συστολή.