Προγραμματίζετε να μείνετε ή είστε ήδη έγκυος. Δείτε πώς να προλάβετε τον διαβήτη κύησης!
* Με την συνεργασία του μαιευτήρα-χειρουργού γυναικολόγου, MD, PhD, MSc, Θεόδωρου Αδάμη.
Θέλετε να γίνετε μαμά ή είστε ήδη στην αρχή της εγκυμοσύνης σας και έχετε τρομοκρατηθεί με όσα ακούτε. Εξετάσεις, προβλήματα υγείας, κίνδυνοι για εσάς και το έμβρυο… Τα ακούτε, αγχώνεστε και αναρωτιέστε: «Είναι πράγματι όλα αυτά πιθανά, εμφανίζονται όσο συχνά λένε κι, αν ναι, πως στην ευχή θα τα αποφύγω;». Ηρεμήστε! Ζούμε στην εποχή του τρόμου- όλοι έχουν μια ιστορία, ένα στατιστικό μέγεθος, μια έρευνα […] για να κινδυνολογήσουν- αλλά ζούμε, παράλληλα, και στην εποχή της εξέτασης και της πρόληψης.
Ο διαβήτης κύησης, για τον οποίο πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια, είναι μία κατάσταση που αφενός μεν μπορεί να προληφθεί αφετέρου δε διαπιστώνεται σύντομα ιατρικά και ελέγχεται καλά. Ας δούμε, όμως, τα πάντα πιο αναλυτικά!
Τι είναι ο διαβήτης κύησης;
Δεν είναι τίποτε άλλο από μια μορφή διαβήτη που μπορεί να εμφανιστεί στην εγκυμοσύνη, συνήθως ανάμεσα στην 24η και 28η εβδομάδα, και που στις περισσότερες περιπτώσεις τελειώνει μαζί της. Παρουσιάζεται όταν ο οργανισμός της εγκύου δεν δύναται να μεταβολίσει την ινσουλίνη ώστε να ρυθμίζει αποτελεσματικά το σάκχαρο του αίματος. Τα νούμερα λένε πως προσβάλλει το 4 με 7% των γυναικών, οπότε είναι μεν σχετικά συνήθης όχι όμως τόσο όσο τρομολαγνικά παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ, κυρίως επειδή τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται συχνότερα λόγω των υψηλών ποσοστών παχυσαρκίας.
Είναι επικίνδυνος;
Ο διαβήτης εγκυμοσύνης γενικά δεν είναι επικίνδυνος εάν ελέγχεται σωστά. Ουσιαστικά δεν αποτελεί καν ασθένεια, αλλά μια παροδική κατάσταση που θα παρέλθει. Ωστόσο, καλό θα ήταν να λάβετε όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να τον αποφύγετε γιατί συνοδεύεται από πολλούς περιορισμούς. Κι αυτό γιατί εάν επιτραπεί η κυκλοφορία υπερβολικού σακχάρου στο αίμα της εγκύου και, κατόπιν, μέσω του πλακούντα περάσει στο έμβρυο τότε οι πιθανοί κίνδυνοι είναι πολλοί. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να εμφανίσετε προεκλαμψία, είναι πιθανότερο να κυοφορήσετε ένα μεγάλο μωρό και, συνεπώς, να γεννήσετε πρόωρα ή να έχετε επιπλοκές στην γέννα, ενώ αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες καισαρικής. Επίσης, κατά τον τοκετό υπάρχει περίπτωση να προκληθεί στο μωρό βλάβη ώμου, αλλά και μετά την γέννηση υπάρχει κάποιος ενδεχόμενος κίνδυνος να παρουσιάσει το μωρό δυσκολίες στην αναπνοή και χαμηλά επίπεδα σακχάρου, ενώ μεγαλώνοντας δεν αποκλείεται να γίνει παχύσαρκο ή/και να εμφανίσει διαβήτη τύπου 2. Ο τελευταίος, μάλιστα, αποτελεί έναν ακόμη λόγο να προσέξετε, μιας και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις γυναικών με διαβήτη κύησης που μετά την εγκυμοσύνη ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2.
Πώς προλαμβάνεται;
- Φροντίστε το βάρος σας. Καλό θα ήταν πριν την εγκυμοσύνη να έχετε ή να κατακτήσετε το ιδανικό για εσάς βάρος (ελέγξτε το Δείκτη Μάζας Σώματός σας εδώ), ενώ είναι σημαντικό μετά την σύλληψη να ελέγχετε την πρόσληψη βάρους και να παραμένετε στα συνιστώμενα από τον γιατρό σας όρια.
- Τρώτε σωστά. Οι καλές διατροφικές συνήθειες αποτελούν λύση σε πολλά προβλήματα υγείας. Φροντίστε επομένως τόσο πριν όσο και μετά την σύλληψη να ακολουθείτε ισορροπημένη διατροφή με άφθονα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης κτλ. Επίσης, βεβαιωθείτε πως λαμβάνετε την απαραίτητη ποσότητα φυλλικού οξέως, ενώ φροντίστε να διατηρείτε την ποσότητα ραφιναρισμένης ζάχαρης σε χαμηλά επίπεδα.
- Ασκηθείτε. Η ελαφριά άσκηση που ανεβάζει τους παλμούς της καρδιάς αλλά σας αφήνει την δυνατότητα για μια χαλαρή κουβέντα είναι ιδανική για την εγκυμοσύνη. Ξεκινήστε περπάτημα, κολύμπι, γιόγκα, pilates ή ακολουθήστε ειδικές ασκήσεις για εγκύους με την έγκριση πάντα του γιατρού σας. Έρευνες έχουν δείξει πως ακόμα και οι παχύσαρκες έγκυοι εάν γυμνάζονται μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη κύησης στο μισό.
Ακολουθήστε το παραπάνω τρίπτυχο… της επιτυχίας και κάντε το τρόπο ζωής. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που συμπεριλαμβάνεται σε κάθε συμβουλή για πρόληψη ή αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας.
Μάθετε τα συμπτώματα
Μέσα στα πλαίσια της προστασίας, αν και όχι ακριβώς μέσα στην πρόληψη, είναι και η δυνατότητα αναγνώρισης των συμπτωμάτων. Εάν, δηλαδή, τα γνωρίζετε είναι πιο πιθανό να δώσετε στον γιατρό σας τα στοιχεία που θα τον υποψιάσουν. Παρότι, λοιπόν, ο διαβήτης κύησης δεν παρουσιάζει συμπτώματα σε όλες τις γυναίκες, κάποιες φορές συνοδεύεται από υπερβολική δίψα, συχνή και δύσκολη ούρηση και εξάντληση.
Κι αν τελικά νοσήσω;
Στην 28η εβδομάδα ο γιατρός σας θα πραγματοποιήσει μια εξέταση σακχάρου, άσχετα με το αν εμφανίζετε τα συμπτώματα, και ίσως σας τρέξει και ένα τρίωρο τεστ ανοχής στην γλυκόζη. Φυσικά, εάν βρίσκεστε σε υψηλή ομάδα κινδύνου (είστε πάνω από 25, υπέρβαρη, έχετε ιστορικό κτλ.) η εξέταση αυτή θα πραγματοποιηθεί πολύ νωρίτερα, πιθανότατα κατά τον πρώτο προγεννητικό έλεγχο.
Εάν βρεθείτε θετική, θα χρειαστεί να ακολουθήσετε ειδική δίαιτα, ει δυνατόν σχεδιασμένη από κλινικό διατροφολόγο, και άσκηση και θα σας ζητηθεί να παρακολουθείτε το επίπεδο σακχάρου στο σπίτι, με μετρητή ή ταινίες. Εάν τα παραπάνω δεν αποδειχθούν αρκετά, ίσως χρειαστεί να λαμβάνεται επιπλέον ινσουλίνη ενέσιμα. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε! Με καλή διατροφή και άσκηση, με πολύ ανάπαυση, με σταδιακή και ελεγχόμενη αύξηση βάρους και με σωστή ιατρική φροντίδα, δεν θα επηρεαστείτε ούτε εσείς ούτε το μωρό σας.