Επηρεάζει η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης την ανάπτυξη του εγκεφάλου του;
Η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δυναμώνει το σώμα σας, σας βοηθάει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και μειώνει το ρίσκο του διαβήτη κύησης. Είναι, όμως, δυνατό να συμβάλλει στην ανάπτυξη του βρεφικού εγκεφάλου;
Σχετικά ευρήματα, (τα οποία παρουσιάστηκαν το περασμένο φθινόπωρο στην ετήσια συνάντηση για την νευροεπιστήμη στο Σαν Ντιέγκο), από πειράματα στο πλαίσιο των οποίων εξετάστηκαν δύο ομάδες εγκύων στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της κύησης, έδειξαν ότι η άσκηση επιδρά θετικά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου.
Στο πλαίσιο των πειραμάτων η μια ομάδα γυναικών ακολουθούσε μια μορφή άσκησης για 20 λεπτά τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ η δεύτερη ομάδα καμία. Τα μωρά των δραστήριων μαμάδων παρουσίαζαν πιο ώριμη εγκεφαλική λειτουργία (η δραστηριότητα του εγκεφάλου όταν ήταν 12 ημερών συγκρινόταν με αυτή ενός μωρού 4 μηνών) σε σύγκριση με τα μωρά, των οποίων οι μαμάδες δεν ακολουθούσαν κάποια μορφή άσκησης. Γιατί όμως να συμβαίνει κάτι τέτοιο; Σύμφωνα με μια θεωρία, η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει το οξυγόνο που μεταφέρεται στον εγκέφαλο του μωρού, αυξάνοντας και τις χημικές ουσίες που ευθύνονται για την ανάπτυξή του.
Φυσικά αν δεν έχετε τη δυνατότητα ή αν έχετε επιλέξει να μην ασκήστε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν σημαίνει ότι θα παρεμποδίσετε την εγκεφαλική ανάπτυξη του μικρού σας. Απλά τα εν λόγω ευρήματα αποτελούν ένα ακόμα στοιχείο υπέρ της άσκησης και της υιοθέτησης υγειών καθημερινών συνηθειών.