Δεν κρατιέμαι…

Κατουρήθηκα από τα γέλια στην εγκυμοσύνη

Στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας η έκφραση «κατουρήθηκα από τα γέλια» μπορεί να είναι ενοχλητικά κυριολεκτική!

Στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης ίσως παρατηρήσετε πως όταν γελάτε, βήχετε φτερνίζεστε ή σηκώνεται βάρος παρουσιάζετε μια ελαφριά ακράτεια. Ή ακόμα μπορεί ενώ όλα είναι μια χαρά, ξαφνικά να αισθανθείτε μια απότομη, έντονη ανάγκη να επισκεφθείτε την τουαλέτα. Γιατί συμβαίνει αυτό και πως μπορώ το αποφύγετε ή να το ελέγξετε;


Η αιτία

Όπως στα περισσότερα συμπτώματα του τρίτου τριμήνου έτσι και για την ακράτεια ούρων ευθύνεται η μήτρα σας. Αυτή καθώς μεγαλώνει και βαραίνει ασκεί μεγαλύτερη πίεση στην ουροδόχο κύστη σας. Είναι πολύ φυσιολογικό εάν σκεφτείτε πως ως ενδοκοιλιακό όργανο η μήτρα δεν έχει ουσιαστικά που να στηριχθεί κι έτσι «αφήνεται» στα όργανα που βρίσκονται από κάτω της.

Τι να κάνετε;

Υπάρχουν τρόποι για να ελέγξετε την ακράτεια από πίεση ή ακόμα και να την αποφύγετε. Ωστόσο, πολλές φορές κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό και ίσως να χρειαστεί να λάβετε μέτρα που θα κάνουν την κατάσταση λιγότερο ντροπιαστική, ενοχλητική και δυσάρεστη. Δείτε:

  1. Μην κρατιέστε. Πηγαίνετε στην τουαλέτα κάθε φορά που νιώθετε την ανάγκη και προσπαθείτε να αδειάζετε όσο το δυνατόν περισσότερο την κύστη σας με το να γέρνετε προς τα μπρος.
  2. Να είστε τακτική και στις κενώσεις σας. Καταπολεμήστε την δυσκοιλιότητα (δείτε πως εδώ) γιατί η συσσώρευση κοπράνων ασκεί επίσης πίεση στην ουροδόχο κύστη σας, ενώ το σφίξιμο κατά την αφόδευση μπορεί να εξασθενήσει τους μύες του πυελικού εδάφους.
  3. Κάντε ασκήσεις Kegel. Κάνουν θαύματα στην πρόληψη και αντιμετώπιση πολλών συμπτωμάτων της εγκυμοσύνης, όπως επίσης μπορούν να προλάβουν την μεταγεννητική ακράτεια αλλά και να βελτιώσουν το sex μετά τον κολπικό τοκετό. Χρειάζεστε κι άλλους λόγους; Ξεκινήστε να γυμνάζετε τους πυελικούς σας μυς σήμερα κιόλας! Δείτε πως εδώ.
  4. Έγκυος με ακράτεια πίεσηςΓια τι περιπτώσεις που νιώθετε από την μια στιγμή στην άλλη την επιτακτική ανάγκη να σας… χτυπάει την πόρτα, μία λύση είναι να εκπαιδεύσετε την κύστη σας. Ξεκινήστε πηγαίνοντας στην τουαλέτα κάθε 30 λεπτά με μία ώρα, ώστε να αδειάζετε πριν σας έρθει η ανεξέλεγκτη ανάγκη. Μετά από μια εβδομάδα που όλα θα πηγαίνουν καλά μπορείτε να παρατείνετε το διάστημα αυτό κατά 15 λεπτά.
  5. Σε καμία περίπτωση μην μειώσετε την ποσότητα υγρών που λαμβάνετε λόγω της ακράτειας. Συνεχίστε να πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα, γιατί εάν περιορίσετε την πρόσληψη υγρών είναι πιθανό να οδηγηθείτε σε ουρωλοίμωξη ή/και αφυδάτωση. Εκτός από τα όσα μπορούν να προκαλέσουν αυτά στην υγεία σας (συμπεριλαμβανομένων και των πρόωρων συσπάσεων), η ουρολοίμωξη μπορεί να επιδεινώση την ακράτεια από πίεση.
  6. Μια ακόμα λύση στην ακράτεια είναι κάθε φορά που καταλαβαίνετε πως πρόκειται να φτερνιστείτε, βήξετε, γελάσετε κτλ. να κάνετε ασκήσεις Kegel ή να φέρνετε τα πόδια σας σε σταυροπόδι. Ωστόσο, μην κάθεστε διαρκώς σταυροπόδι γιατί εμποδίσετε την κυκλοφορία του αίματος.
  7. Τέλος, εάν δεν καταφέρετε να ανακτήσετε τελικά τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης σας φοράτε ένα σερβιετάκι ή ακόμα και μια σερβιέτα χαμηλής ροής, εάν το πρόβλημα είναι έντονο.

SOS Tip: Καλό θα ήταν εάν παρουσιάζετε ακράτεια και βρίσκεστε κοντά στις μέρες που πρόκειται να γεννήσετε να επιβεβαιώνετε εάν η ροή είναι όντως ούρα. Μυρίστε το εσώρουχό σας. Εάν έχουν μια γλυκιά μυρωδιά και όχι την οσμή αμμωνίας τότε θα ήταν φρόνιμο να καλέσετε τον γιατρό σας, αφού υπάρχει περίπτωση να είναι αμνιακό υγρό.