Εγκυμοσύνη και ταξίδια

Μάθετε όλα όσα χρειάζεατε για να ταξιδέψετε ενώ είστε έγκυος

Ο καιρός έχει ανοίξει, το Πάσχα είναι προ των πυλών και η διάθεση για εξορμήσεις έχει αγγίξει το ζενίθ της. Τι πρέπει, όμως, να προσέξετε στα ταξίδια κατά την εγκυμοσύνη;

Η ανοιξιάτικη ζέστη σας έχει φτιάξει την διάθεση, οι διακοπές του Πάσχα σας έχουν προσφέρει χρόνο για κοντινά ή, με μερικές ακόμη μέρες άδεια, μακρινά ταξίδια και η σκέψη μιας νέας περιπέτειας, πριν την έναρξη της μεγάλης «περιπέτειας» της ζωής σας, σας έχει κάνει να νοσταλγείτε μια αλλαγή εικόνων. Εσείς, όμως, είστε έγκυος και αναρωτιέστε εάν υπάρχουν στρατηγικές που θα κάνουν το ταξίδι «παιχνιδάκι», ακόμα και στην κατάστασή σας. Ε, λοιπόν, υπάρχουν!

Πες μου τον μήνα σου!

Εάν δεν συντρέχει σοβαρός ιατρικός λόγος, τα ταξίδια επιτρέπονται καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, το τελευταίο τρίμηνο καλό θα ήταν να μην απομακρυνθείτε πολύ από το σπίτι και τον γιατρό σας, εξαιτίας της περίπτωσης να αρχίσει πρόωρα ο τοκετός. Επίσης, το πρώτο τρίμηνο, ακόμα και σε μια εγκυμοσύνη χαμηλού κινδύνου, καλό θα ήταν να αποφύγετε τα πολύ μακρινά ταξίδια, μιας και είναι πολύ πιθανό να ταλαιπωρηθείτε λόγω συμπτωμάτων (ζαλάδες, ναυτίες, αίσθημα κούρασης κτλ.). Η καλύτερη περίοδος, λοιπόν, για να ταξιδέψετε είναι το δεύτερο τρίμηνο, αφού τα συμπτώματα έχουν καταλαγιάσει και η κοιλιά σας δεν έχει ακόμη αποκτήσει δική της «ζωή», ώστε να δυσκολεύει τις μετακινήσεις σας.

Μιλήστε στον γιατρό σας

Ο γιατρός που σας παρακολουθεί είναι ο μόνος που μπορεί να σας πει με βεβαιότητα εάν η κατάσταση της εγκυμοσύνης σας επιτρέπει να ταξιδέψετε. Ενημερώστε τον για το που θέλετε να πάτε και για το πώς προτίθεστε να μετακινηθείτε και αφήστε τον να σας συμβουλέψει/ ή να σας αποτρέψει.

Για ποιο ταξίδι κίνησες να πας;

Εκτός από την απόσταση που είπαμε πως το πρώτο και τελευταίο τρίμηνο δεν ενδείκνυνται για πολύ μακρινά ταξίδια, πρέπει να ελέγξετε επίσης:

  1. Εάν το ταξίδι σας είναι σε θερμότερα κλίματα. Εάν ναι, τότε λόγω του αυξημένου μεταβολισμού σας μπορεί το αποτέλεσμα να είναι δυσάρεστο. Φροντίσετε το ξενοδοχείο και το μέσο μεταφοράς σας να έχει κλιματισμό, παραμένετε μακριά από τον ήλιο και φοράτε πάντα αντηλιακό, γυαλιά και καπέλο.
  2. Εάν είναι σε μεγάλο υψόμετρο. Εάν ο προορισμός βρίσκεται στα 1.200 μετρα και πάνω, καλύτερα να το ξανασκεφτείτε, γιατί η προσαρμογή στην μείωση του οξυγόνου μπορεί να είναι πολύ επιβαρυντική.
  3. Σε μέρη όπου χρειάζονται εμβολιασμοί. Η σωστή τακτική είναι να εμβολιαστείτε τρεις μήνες πριν την εγκυμοσύνη, εάν δεν το έχετε ήδη κάνει ζητήστε την συμβουλή του γιατρού σας. Ορισμένα εμβόλια μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα κατά την εγκυμοσύνη! Ακόμα, όμως, κι αν έχετε εμβολιαστεί μην ξεχνάτε πως στα υπό ανάπτυξη μέρη είναι συχνές οι μολύνσεις και οι ασθένειες που μεταδίδονται από το νερό και τα τρόφιμα.

Με αεροπλάνα και βαπόρια…

Κάθε μέσο μεταφοράς που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε έχει και τα δικά του tips για να παραμείνετε άνετη και ασφαλής.

Εγκυμοσύνη και αεροπλάνοΑεροπλάνο:

  1. Μάθετε την πολιτική της αεροπορικής εταιρίας για τις εγκύους που βρίσκονται σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Κάποιες επιτρέπουν να ταξιδέψετε μαζί τους, ενώ κάποιες άλλες όχι.
  2. Φροντίστε να κάνετε online check in (εάν η αεροπορική σας δίνει τέτοια δυνατότητα), ώστε να κλείσετε μια θέση μπροστά, για να απλώνετε τα πόδια σας, και κοντά στον διάδρομο, ώστε να σηκώνεστε συχνά για να τεντωθείτε και να ξεμουδιάσετε. Επίσης, πολλές φορές στο online check in σας δίνεται η δυνατότητα να ενημερώσετε για την κατάστασή σας και να παραγγείλετε ειδικό μενού (π.χ. χορτοφαγικό). Εάν τα παραπάνω δεν γίνονται ζητήστε στο check in να λάβετε προτεραιότητα.
  3. Έχετε μαζί σας εμφιαλωμένο νερό για να ενυδατώνεστε στην ξηρή καμπίνα του αεροσκάφους. Μην πίνετε νερό από την βρύση του αεροπλάνου ή νερό που υποπτεύεστε πως προέρχεται από εκεί.
  4. Δέστε την ζώνη κάτω από την κοιλιά σας.
  5. Εάν ταξιδεύετε σε προορισμό με διαφορά ώρας, λάβατε υπόψη κατά την άφιξή σας το διάστημα που πιθανό να χρειαστείτε για την προσαρμογή στην νέα ώρα.

Πλοίο/Τρένο:

1. Ελέγξτε εάν υπάρχει εστιατόριο με πλήρες μενού.

2. Εάν πρόκειται να κοιμηθείτε εκεί, καλό θα ήταν να κλείσετε μια καμπίνα/κουκέτα για να μην ξεκινήσετε το ταξίδι σας εξουθενωμένες.


Αυτοκίνητο:

  1. Δέστε την ζώνη σας! Μην φοβάστε πως σε περίπτωση απότομου φρεναρίσματος μπορεί να τραυματίσει την κοιλιά σας, αφού δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Το αμνιακό υγρό και ο μυς της μήτρας το προστατεύουν πάρα πολύ καλά. Περάστε, λοιπόν, την ζώνη πάνω από τον ώμο σας και ρυθμίστε έτσι ώστε ο οριζόντιος ιμάντας να βρίσκεται κάτω από την κοιλιά σας και ο διαγώνιος στην μέση του ώμου σας και ανάμεσα από το στήθος σας.Δέστε σωστά την ζώνη ασφαλείας για να μην χτυπήσετε την κοιλιά σας
  2. Εάν οδηγείτε βάζετε το κάθισμα, ει δυνατόν, σε απόσταση 25 εκατοστών από το τιμόνι και ρυθμίστε το φέρνοντάς το προς το στήθος και μακριά από την κοιλιά σας. Με τον τρόπο αυτό έχετε μεγαλύτερη ασφάλεια σε περίπτωση ατυχήματος και εφόσον ο αερόσακος ανοίξει. Εάν βρίσκεστε στην θέση του συνοδηγού , για τον ίδιο λόγο αλλά και για να δώστε χώρο στα πόδια σας, καλό θα ήταν να φέρετε το κάθισμα όσο πιο πίσω γίνεται.
  3. Μεριμνήστε για συχνές στάσεις, κάθε 90 λεπτά περίπου, ώστε να σηκώνεστε, να τεντώνεστε, να περπατάτε, αλλά και για να πηγαίνετε τουαλέτα. Για το τελευταίο ίσως σας φανεί χρήσιμο να έχετε στην τσάντα σας χαρτί υγείας ή χαρτομάντιλα και αντισηπτικά μαντηλάκια ή υγρό για τα χέρια.
  4. Πολλαπλασιάστε την άνεση αγοράζοντας από το διαδίκτυο ή ένα μαγαζί με είδη αυτοκινήτου ειδικό μαξιλάρι που στηρίζει την μέση και μαξιλάρι για τον αυχένα.

Σε κάθε περίπτωση:

  • Εξοπλίστε την τσάντα σας με υγιεινά, ευκόλως προσβάσιμα σνακ (ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, κράκερ κτλ.). Θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε το αίσθημα ναυτίας, ενώ θα ικανοποιήσουν την πείνα και την ανάγκη σας για μικρά συχνά γεύματα. Επίσης, βεβαιωθείτε πως στο κιτ επιβίωσης υπάρχει νερό, χυμοί, αρκετές προγεννητικές βιταμίνες για όλο το ταξίδι, βραχιόλι για την ναυτία (εφόσον υποφέρετε ακόμα) και όποιο άλλο συνταγογραφημένο φάρμακο σας έχει χορηγήσει ο γιατρός σας.
  • Ξεκουράζετε τα πόδια σας όπως και όποτε μπορείτε, για να αποφύγετε το πρήξιμο, και προσφέρετέ τους στήριξη φορώντας ελαστικά καλτσόν, ειδικά εάν υποφέρετε ή έχετε προδιάθεση για κιρσούς.
  • Το ότι είστε μακριά από το σπίτι δεν σημαίνει πως πρέπει να ξεχάσετε τις σωστές διατροφικές συνήθειες. Καταναλώστε λαχανικά και φρούτα που έχετε πλύνει και ξεφλουδίσει οι ίδιες (γενικά προτιμήστε μπανάνες και πορτοκάλια γιατί η χοντρή τους φλούδα τα καθιστά πιο ασφαλή) και προτιμήστε πρωτεΐνες από καθαρό άπαχο κρέας. Μείνετε μακριά από ψάρια και πουλερικά, ωμό ή μισομαγειρεμένο κρέας, φαγητό που έχει μείνει σε θερμοκρασία δωματίου για πολύ ώρα, γεύμα από πλανόδιους μικροπωλητές και μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τέλος, ζητάτε να μην σας βάζουν στα ροφήματα παγάκια, εκτός κι αν ξέρετε σίγουρα πως το νερό της βρύσης είναι απόλυτα ασφαλές ή πως τα παγάκια φτιάχτηκαν από βρασμένο νερό. Γενικά, εάν το νερό δεν είναι πόσιμο, μην πλένετε καν τα δόντια σας με αυτό.
  • Ακόμη, μην κολυμπάτε σε μέρη που δεν γνωρίζετε πως τα νερά είναι καθαρά και προσέξτε τις πισίνες που δεν χλωριώνονται καλά.
  • Τέλος, μείνετε μακριά από επικίνδυνες δραστηριότητες. Σπορ, όπως σκι, σνόουμπορντ και ιππασία, δεν ενδείκνυνται. Επιπλέον, καλό θα ήταν να μείνετε μακριά από τα ζεστά αφρόλουτρα και το Jacuzzi. Προτιμήστε χαλαρούς περιπάτους και μην πιέζεστε όταν νιώθετε κουρασμένη.

Και τώρα που πήρατε όλα τα μέτρα ασφαλείας μπορείτε να απολαύσετε ένα άνετο και χαλαρωτικό ταξίδι. Μην κουραστείτε πολύ! Αφήστε το αυτό για όταν θα έρθει στον κόσμο το μωράκι σας. Καλό ταξίδι!