Ο ρόλος της βιταμίνης C στην εγκυμοσύνη σας!
* Με την συνεργασία του Κλινικού Διατροφολόγου-Διαιτολόγου, MSc, Ιωάννη Κάλφα.
Η σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξασφαλίζει ένα θρεπτικά ισορροπημένο και υγιές σώμα για την εγκυμονούσα και μια σωστή ανάπτυξη για το έμβρυο. Έτσι, δεν αρκούν μόνο οι διατροφικές συστάσεις από το γυναικολόγο που σας παρακολουθεί για την ύπαρξη κάποιων θρεπτικών συστατικών στη καθημερινή διατροφή σας. Καλό θα ήταν να φροντίσετε να επισκεφθείτε έναν επιστήμονα διατροφολόγο-διατολόγο για να σας προτείνει ένα πλούσιο, σε θρεπτικά συστατικά, και ισορροπημένο πρόγραμμα σύμφωνα με τις ανάγκες και τον τρόπο ζωής σας. Το να ακολουθήσουμε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ένα πρόγραμμα διατροφής πλόυσιο σε αμινοξέα, ασβέστιο, μέταλλα και βιταμίνες, Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα, φυλλικό οξύ είναι κάτι παραπάνω από υποχρέωση σας. Το να γνωρίζουμε το γιατί είναι το ισχυρό σας κίνητρο.
Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, μαθαίνοντας γιατί η βιταμίνη C βρίσκεται για χρόνια στο βάθρο των βιταμινών…
Εν γένει…
- Έίναι ισχυρό αντιοξειδωτικό. Στην πραγματικότητα, βρίσκεται ανάμεσα στα σημαντικότερα φυσικά αντιοξειδωτικά. Η κύρια αντιοξειδωτική της δράση αφορά τα πνευμόνικά και τα εγκεφαλικά κύτταρα αλλά και αυτά του μυελικού σωλήνα.
- Ασκεί αντιοξειδο-προστατευτική δράση. Αυτό σημαίνει, ότι μέσω της ύπαρξης της, προστατεύει άλλους αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς, όπως την δράση της βιταμίνης Ε και του φυλλικού οξέος. Η δράση της φαίνεται να αυξάνει τη γονιμότητα στους άντρες αλλά και τις γυναίκες.
- Η συμμετοχή της στην σύνθεση κολλαγόνου βοηθά στην καθυστέρηση της γήρανσης των κυττάρων.
- Παίζει σημαντικό ρόλο στην βελτίωση της υγεία των δοντιών, των ούλων, του δέρματος, αλλά και στην ανάπτυξη των οστών.
- Επιπλέον, βοηθά και στην επούλωση των τραυμάτων και αποτρέπει την καταστροφή των κυττάρων μειώνοντας τις πιθανότητες για εμφάνιση καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.
- Διευκολύνει την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου από τον οργανισμό. Γι’ αυτόν το λόγο συστήνεται σε παιδιά, εφήβους και γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία. Οι εγκυμονούσες και οι θηλάζουσες, ομάδες δηλαδή με αυξημένες ανάγκες σε σίδηρο, χρειάζεται να καταναλώνουν μαζί με φυτικές πηγές σιδήρου και 100 γραμμ. βιταμίνης C.
- Θεωρείται σύμμαχος ενάντια στις μολύνσεις και τους ιούς, αυξάνοντας αντίσταση του ανοσοποιητικού συστήματος.
- Τέλος, η έλλειψή της προκαλεί ξηρότητα στα μαλλιά και το δέρμα, ουλίτιδα.
Στην εγκυμοσύνη
Η ύπαρξη της βιταμίνης C στη διατροφή της εγκύου καθίσταται αναγκαία τόσο για την αποκατάσταση των ιστών όσο και για επούλωση των πληγών. Περαιτέρω, συμμετέχει σε πολλές μεταβολικές διαδικασίες που συμβαίνουν στον οργανισμό της εγκύου και του εμβρύου. Αναλυτικότερα:
- Η έλλειψή της βιταμίνης C από την διατροφή της εγκύου έχει συνδεθεί με τον κίνδυνο προεκλαμψίας.
- Συμμετέχει στην ανάπτυξη του εμβρύου και στην δημιουργία των οστών και δοντιών του.
- Αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου, οι μεγάλες ποσότητες του οποίου είναι απαραίτητες για την παροχή αίματος προς το έμβρυο, αλλά και για τις δικές σας αυξημένες ανάγκες.
Που θα την βρω;
Πηγές πλούσιες σε βιταμίνη C βρίσκουμε βόλες τις εποχές σε ποικιλία φρούτων και λαχανικών.
Ψάξτε την:
- Στα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, γκρέιπ φρουτ κ.α.)
- Στις φράουλες, τα βατόμουρα, τα ακτινίδια, τον ανανά κ.α.
- Στις πιπεριές, στην ντομάτα, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το σπανάκι.
- Την γλυκοπατάτα και το λάχανο.
- Τέλος, στο acai berry. Αυτό αποτελεί «υπέρ τροφή» (super foods) από την Βραζιλία που έχει αρχίσει να γίνετε ολοένα και πιο γνωστή, μιας και περιέχει λιπαρά οξέα ω6-ω9, βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, Ε και ανόργανα άλατα όπως σίδηρο, ασβέστιο, χαλκό, ψευδάργυρο, κάλιο, φώσφορο και μαγνήσιο. Όλα απαραίτητα στην διατροφή κατά την εγκυμοσύνη!
Πόσο χρειάζομαι;
Η βιταμίνη C είναι μια υδατοδιαλύτη βιταμίνη και για αυτόν το λόγο ο οργανισμός μας δεν μπορεί να την αποθηκεύσει. Στοχεύοντας σε 3-4 μερίδες πλούσιων πηγών σε βιταμίνη C ημερησίως καλύπτουμε τις καθημερινές μας ανάγκες.
Προτιμάτε να καλύπτετε τις ανάγκες σας μέσα από τρόφιμα πλόυσια σε βιταμίνη C και μόνο σε περίπτωση αυξημένων αναγκών (π.χ. ίωση, μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα) μέσω κάποιου συμπληρώματος σε συνενόηση με τον γιατρό σας. Υπερδοσολογία μπορεί να δημιουργήσει τοξικότητα.