Η ουλίτιδα κατά την εγκυμοσύνη βλάπτει και το έμβρυο
Το φωτεινό χαμόγελο που αναδεικνύει μια υγιή οδοντοστοιχία προφανώς και σημαίνει πολλά. Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος για να βουρτσίζετε και να περιποιείστε με προσοχή τα δόντια σας την περίοδο της εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με έρευνες, που έχουν δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Ένωσης, οι εγκυμονούσες με χρόνια ουλίτιδα έχουν 7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα. Ας δούμε τι συμβαίνει κατά την περίοδο της κύησης και γιατί οι μέλλουσες μαμάδες είναι πιο ευαίσθητες σε αυτή την συχνή πάθηση των ούλων.
Η ουλίτιδα είναι φλεγμονή των ούλων και αποτελεί την ηπιότερη μορφή της περιοδοντικής νόσου. Χαρακτηρίζεται από κόκκινα, ερεθισμένα, ή ελαφρώς πρησμένα ούλα που συχνά ματώνουν κατά το βούρτσισμα ή τη χρήση οδοντικού νήματος. Συνήθως η κατάσταση αναστρέφεται γρήγορα με την προσεκτική στοματική υγιεινή, πράγμα που σημαίνει προσεκτικό βούρτσισμα των δοντιών και των ούλων και συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο για καθαρισμό, καθώς η ύπαρξη πέτρας στα δόντια αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ουλίτιδας.
Τι συμβαίνει τώρα στην περίπτωση εγκυμοσύνης; Εξαιτίας των αλλαγών στις ορμόνες, οι γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ουλίτιδα. Παράλληλα αν μια γυναίκα έχει ναυτίες, ο εμετός αυξάνει την έκθεση των δοντιών στα οξέα του στομάχου, αυξάνοντας τις πιθανότητες για τερηδόνα (πάθηση η οποία καταστρέφει το σμάλτο των δοντιών και οφείλεται κυρίως στις συνεχόμενες προσβολές του από τα οξέα που παράγονται στο στόμα από τα μικρόβια της οδοντικής μικροβιακής πλάκας). Τα συμπτώματα της ουλίτιδας εμφανίζονται συνήθως από τον 2ο μήνα της εγκυμοσύνης. Σε περίπτωση δε που παραμελείται η στοματική υγιεινή παρουσιάζονται κατά το 2ο τρίμηνο ανάμεσα στα δόντια και στα ούλα μικρά κόκκινα ογκίδια, που ονομάζονται επουλίδες της κύησης. Παρόλο που οι επουλίδες της κύησης δεν προκαλούν κακό και συνήθως εξαφανίζονται μόνες τους μετά τον τοκετό, ενδέχεται να είναι επώδυνες. Ο οδοντίατρός σας θα εντοπίσει την αιτία της εμφάνισής τους, που κυρίως είναι η πέτρα, και θα την αντιμετωπίσει.
Η ουλίτιδα βέβαια δεν αποτελεί κίνδυνο μόνο για την δική σας υγεία, μιας και αν δεν θεραπευτεί εγκαίρως μπορεί να προκαλέσει ακόμα και την απώλεια δοντιών, θέτει παράλληλα σε κίνδυνο και το έμβρυο. Εάν έχετε ουλίτιδα τα μικρόβια μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό σας και μέσω του αίματος να μεταφερθούν στο έμβρυο, το οποίο λόγω ανώριμου ανοσοποιητικού ίσως να μην μπορέσει να αντιμετωπίσει. Έρευνες, μάλιστα, έχουν συνδέσει τις παθήσεις των δοντιών και, κυρίως την περιοδοντική νόσο, με πρόωρους τοκετούς ή, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, σε θνησιγενή έμβρυα. Σε περίπτωση λοιπόν που παρατηρήσετε ότι τα ούλα σας ματώνουν επισκεφθείτε άμεσα τον οδοντίατρο και παράλληλα φροντίστε να βουρτσίζετε συχνά και επιμελώς την οδοντοστοιχία σας, εφαρμόζοντας και οδοντικό νήμα για καλύτερο καθαρισμό.