Αρνητική εικόνα λόγω βάρους;

Αρνητική εικόνα λόγω βάρους;

Αποδεχτείτε το σώμα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και νιώστε όμορφα για τον εαυτό σας

Οι αλλαγές στο σώμα μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό ενδέχεται να επηρεάσουν την εικόνα που έχει για τον εαυτό της πλήττοντας την αυτοπεποίθησή της. Νέες έρευνες έχουν συνδέσει την αρνητική εικόνα που έχει μια γυναίκα για το σώμα της με την κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επομένως είναι αναγκαίο για μια μέλλουσα μητέρα να εκφράζει τα συναισθήματά της γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα προκειμένου να λάβει την απαραίτητη βοήθεια, ακόμα και αν αυτή προέρχεται από κάποιο φίλο.  

Πολλές φορές οι εγκυμονούσες έχουν λανθασμένες προσδοκίες σχετικά με το πώς θα ανακτήσουν τη σιλουέτα που είχαν προ κύησης ή για το πώς δεν θα πάρουν βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, φτάνοντας στο σημείο, σε ακραίες περιπτώσεις, να θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης τους (αν για παράδειγμα προσπαθούν να μην τρώνε πολύ) ή την υγεία τους (αν δοκιμάσουν να κάνουν δίαιτα την περίοδο που θηλάζουν). Φυσικά υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος που αφορά τις μητέρες που θεωρούν πως πρέπει να τρώνε για δύο, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες για εμφάνιση επιπλοκών που σχετίζονται με τα παραπάνω κιλά, όπως ο διαβήτης κύησης και η προεκλαμψία.

Αν το επιπλέον βάρος της εγκυμοσύνης σας προκαλεί αρνητικές σκέψεις, προσπαθήστε να ενισχύσετε θετικά την εικόνα που έχετε για τον εαυτό σας ακολουθώντας τις παρακάτω στρατηγικές.

Εστιάστε στο θαύμα της εγκυμοσύνης και όχι στο βάρος σας. Αναλογιστείτε ότι μέσα σας μεγαλώνει μια ζωή και αποδεχτείτε το γεγονός ότι για να αναπτυχθεί το μωρό σας το σώμα σας χρειάζεται να αποκτήσει επιπλέον βάρος. Δείτε το σώμα σας ως έναν ναό και αναγνωρίστε την ιερότητά του. Έτσι δεν θα προβείτε σε ενέργειες που θα το βλάψουν, όπως ο υποσιτισμός ή η βουλιμία.

Αποφύγετε τη σύγκριση με διάσημες μητέρες. Όσο και αν βλέπετε στην τηλεόραση και τα περιοδικά το πόσο γρήγορα έχασαν κιλά οι διασημότητες που πρόσφατα έγιναν μητέρες, αποκτώντας ξανά ένα τέλειο σώμα, μην μπαίνετε στη διαδικασία της σύγκρισης. Πιθανότατα αν είχατε κι εσείς ένα προσωπικό πλαστικό χειρουργό, έναν ολόδικό σας διατροφολόγο, έναν γυμναστή 24 ώρες πάνω από το κεφάλι σας και –ναι θα το πω- έναν βιρτουόζο του photoshop, θα βγαίνατε από το μαιευτήριο μοιάζοντας με την Ζιζέλ.

Εστιάστε στη υγεία σας και όχι στο βάρος σας. Αυτό σημαίνει πως θα πάρετε τα κιλά που χρειάζονται και θα τρώτε σωστά για να μεγαλώσετε ένα υγιές μωρό, ακολουθώντας ελαφριά άσκηση σύμφωνα και με όσα σας συμβουλεύσει ο γιατρός σας.
Αγνοήστε τους αριθμούς.Αν οι αριθμοί σας αγχώνουν ζητήστε από τον γιατρό σας να μην σας αναφέρει το ακριβές βάρος αλλά να σας ενημερώνει μόνο για το αν είναι φυσιολογικό.

Επενδύστε σε ρούχα εγκυμοσύνης.Το να προσπαθείτε να χωρέσετε στο μπλουζάκι που φοράγατε πριν μείνετε έγκυος, πιθανόν να σας κάνει να αισθανθείτε ακόμα χειρότερα για τη σιλουέτα σας. Επιλέξτε ρούχα εγκυμοσύνης που θα αναδείξουν με ωραίο τρόπο τις καμπύλες σας και θα ταιριάζουν στο στυλ σας.

Διαβάστε ακόμα: "Μέση δαχτυλίδι με κοιλιά στολίδι" και "Τα 5 βασικά της γκαρνταρόμπας"