Αλλαγές για μια χαρούμενη εγκυμοσύνη!

Χαρούμενη εγκυμοσύνη

7 αλλαγές που μπορείτε να κάνετε για να έχετε μια πιο υγιή και εύκολη εγκυμοσύνη

*Με την συνεργασία του μαιευτήρα-χειρουργού γυναικολόγου, MD PHD, Μιλτιάδη Πίτσου.

Αν δεν αισθάνεστε να πετάτε στα σύννεφα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ακολουθήστε μερικές συμβουλές υγείας που θα σας βοηθήσουν να αλλάξετε τη διάθεση σας προς το καλύτερο.

 

1.Γυμναστείτε. Όταν γυμνάζεστε εσείς, τότε και το μωρό σας είναι σε φόρμα. Οποιαδήποτε δραστηριότητα ή άσκηση ανεβάζει τους παλμούς σας και σας προκαλεί ένα ελαφρύ λαχάνιασμα, μετράει. Στην κλίμακα από το 1 μέχρι το 10, αν το 10 είναι η μέγιστη προσπάθεια, μην πιέσετε τον εαυτό σας να ξεπεράσει το 7. Προσπαθήστε να ασκείστε 30 με 60 λεπτά, πέντε ημέρες την εβδομάδα. Το περπάτημα, το κολύμπι και η γιόγκα είναι ιδανικά για την περίοδο της εγκυμοσύνης. Φυσικά, εάν γυμναζόσασταν πριν την εγκυμοσύνη, συνεχίστε να κάνετε την ίδια άσκηση χωρίς όμως υπερβολές. Αν αποφασίσετε να ξεκινήσετε να γυμνάζεστε κατά τη διάρκεια της κύησης να το κάνετε σταδιακά και μετά την ενημέρωση του γυναικολόγου σας.

2.Αναβαθμίστε τα παπούτσια σας. Η αλλαγή στο βάρος, το σχήμα και την ισορροπία σας μπορεί να έχει επιπτώσεις στα πόδια σας. Είναι πιθανό να αισθάνεστε ότι οι πατούσες σας ιδρώνουν, ζεσταίνονται και ότι είναι πρησμένες, ενώ μπορεί να απλώνονται ή να στρέφονται προς τα μέσα. Για να φροντίσετε τα πόδια σας επιλέξτε ορθοπεδικά παπούτσια και σόλες.

3.Στον ήλιο. Χαρείτε τον ήλιο και βοηθήστε το σώμα σας να παράγει βιταμίνη D, η οποία είναι σημαντική στην κύηση για την ανάπτυξη των οστών του μωρού σας. Μια καλή δόση είναι η έκθεση στον ήλιο με γυμνά χέρια και πόδια για 15 λεπτά την ημέρα. Υιοθετήστε μόνο την συνήθεια να βάζετε αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας χειμώνα-καλοκαίρι, ακόμα και τις μέρες με ελαφριά συννεφιά, και να αποφεύγετε να είστε στον ήλιο από τις 12.00 μέχρι τις 16.00 ή όταν το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές.

Έγκυος στον ήλιο

4.Αυξήστε τις… μπριζόλες! Προσθέστε το κόκκινο κρέας στη διατροφή σας, αν δεν ξεπερνάτε τα 500g την εβδομάδα και με την προϋπόθεση ότι είναι καλά μαγειρεμένο. Το κρέας περιέχει σίδηρο, αμινοξέα, βιταμίνες και πρωτεΐνες, απαραίτητες για ενέργεια και ανάπτυξη. Αν δεν τρώτε κρέας, τρώτε περισσότερο σπανάκι ή πρωινό με δημητριακά ενισχυμένα με σίδηρο και τροφές που αντικαθιστούν το κρέας σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.

5.Κλείστε τις άσχημες σκέψεις σε ένα «φανταστικό» κουτί. Η δυσπεψία, οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα και οι μικρές κλοτσιές του μωρού σας τα βράδια μπορεί να σας κρατούν ξάγρυπνες. Τότε είναι δύσκολο να σταματήσετε τις σκέψεις σας από το να ταξιδεύουν. Φανταστείτε ότι κλείνετε τις άσχημες ή ανήσυχες σκέψεις που δεν σας αφήνουν να κοιμηθείτε σε ένα κουτί δίπλα στο κρεβάτι σας. Μπορείτε να ανοίξετε το κουτί το πρωί και να σκεφτείτε τα πάντα για το μωρό σας με τη διαφορά όμως ότι θα είστε πολύ πιο χαλαρές και ξεκούραστες.

6.«Τεντώστε» την κοιλιά σας. Για να εξουδετερώσουν το βάρος του μωρού, οι περισσότερες γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη κυρτώνουν την πλάτη τους με αποτέλεσμα να υποφέρουν από πόνους στη μέση. Το pilates είναι εξαιρετικά βοηθητικό για να ανακουφίσετε την ένταση στην πλάτη σας. Μέσω της άσκησης αυτής θα μάθετε να αναπνέετε βαθιά ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα το πυελικό έδαφος και τους κοιλιακούς μύες.

Δείτε ακόμα «Πόνοι στην πλάτη» και «Τα μυστικά για σωστή άσκηση»

7.Ελέγξτε τη διάθεσή σας. Η κατάθλιψη ή το άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι λιγότερο γνωστή σε σχέση με την επιλόχεια κατάθλιψη. Είναι δύσκολο να παραδεχτείτε ότι η διάθεσή σας είναι πεσμένη ενώ όλοι περιμένουν ότι θα είστε ενθουσιασμένη καθώς περιμένετε το μωρό σας. Μην καταπιέζετε τα συναισθήματά σας και μιλήστε για αυτά στον σύντροφό σας, στους φίλους και στην οικογένειάς σας. Διαβάστε ακόμα: «Άγχος στην εγκυμοσύνη».